Budapest nagyon pozitív

2011. augusztus 27. Mai Manó Ház

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház nyár eleje óta látható kiállítása, Budapest Pozitív címmel páratlan siker,  ami a ház látogatottságát illeti.

Külföldi látogatók, hazai fotóbarátok, művészek és amatőrök egymásnak adják a kilincset a Mai Manó Házban. Kell is az érdeklődők támogatása a Magyar  Fotográfusok Házának, ugyanis ebben az évben a főváros  az eddigi támogatást megvonta és egyetlen fillérrel sem segítette ezt a nagyon budapesti intézményt. Pedig szerte a világon egyre többeket foglalkoztat a fotográfia, mint művészet, és egyre szélesebb közönséget érdekelnek a fotográfiai kiállítások.

A Magyar Fotográfusok Házának helyet adó fényképész műtermet, a  Mai Manó Házat a  XIX. század végén építtette Mai Manó császári és királyi udvari fényképész. A Nagymező utcai nyolcszintes, neoreneszánsz műemlék épület egyedülálló kulturális intézmény a világon. Sehol nem maradt fent épségben hasonló, nagypolgári műteremház, amely ráadásul eredeti funkciója szerint a fotográfiát szolgálta és szolgálja.



Fotó: Kassay Róbert

Jelenlegi kiállítása, a Budapest Pozitív méltán illeszkedik a Mai Manó Ház elmúlt években felívelő sikerszériájába. A Pro Cultura Urbis Közalapítvány tíz éve alapította meg a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, amelynek nyertesei egy éven át készíthettek sorozatot a magyar fővárosról. A kiállítás ezt a páratlan anyagot tárja a látogatók elé: egy évtized kiemelkedő alkotói fogalmazzák meg képeiken, mit jelent számukra Budapest – különleges, sehol máshol nem látható arcát villantva fel a városnak, s benne az egyéni történeteknek.

Igaz, a nagy érdeklődés, ahogyan Kőrösi Orsolya, a Mai Manó Ház ügyvezetője elmondja, szerencsére immár hagyományosnak tekinthető. Építészeti különlegesség, közérthetőség és különleges művészi élmény úgy olvadnak össze a Mai Manó Házban, hogy nem csupán a fényképek kedvelői, de a hazai és külföldi turisták is nagyon szeretik a részben  korhűen helyreállított műteremházat. Íme a példa, hogy a művészi érték széles közönséget is képes megszólítani. A ház, e különleges épület és a magyar fotográfia központjának a jövője azonban csak akkor lehet megnyugtató, ha a közönség és a szakma szeretete mellé felzárkózik a hivatalos felismerés is, és a magyar fotográfia központja, a Mai Manó Ház a hivatalos támogatást tekintve is méltó helyre kerül. 
 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása