Képzelj el egy új világot!

2011. október 21. Mai Manó Ház

2009 a Kreativitás és Innováció Európai Éve volt (European Year of Creativity and Innovation). Ennek keretein belül hirdette meg az Európai Bizottság a „Képzelj el egy új világot!” című fotópályázatot, melyre 1500 hivatásos és amatőr fotográfus 5000 fényképet küldött be.
 


Fotó: Halász Dániel: Képzelt napló c. sorozat: Osaka tengerpart, Japán, 1978.


A nemzetközi szakemberekből álló zsűri a fődíjat egy magyar fotográfusnak, Halász Dánielnek ítélte oda, míg az interneten leadott szavazatok alapján a közönségdíjat is egy magyar alkotó, Szabó Balázs nyerte. Az Európa több országában bemutatkozó kiállításon két másik magyar pályázó munkái is szerepeltek, Balogh Imola és Nyéki Attila felvételei - mivel a zsűri a díjazottak mellett még 28 munkát tartott érdemesnek arra, hogy kiemelje a beérkezett pályázatokból és egy szélesebb közönséggel megismertetve népszerűsítse alkotóik tevékenységét.

A kiírt pályázat célja az volt, hogy Európa sokszínűségét a fotográfia médiumán keresztül mutassa be és hangsúlyozza a kreativitás és képzelőerő fontosságát és erejét - mely az egyik alapvető feltétele az egyének és társadalmak értéknövekedésének, minden régió szociális és gazdasági fejlődésének.

A nyertes sorozatokban közös a valóságon alapuló, de abból egy képzeletbeli világba kalauzoló hozzáállás jelenléte. Ezekből a fotókból szemezgettünk most.



Fotó: Halász Dániel: Képzelt napló c. sorozat: A pálya, Las Vegas, 1986.



Fotó: Halász Dániel: Képzelt napló c. sorozat: Emerald street, NY, 1984.



Fotó: Halász Dániel: Képzelt napló c. sorozat: Mount Parnafou, France, 1979.



Fotó: Szabó Balázs: Hősök



Fotó: Erik Heinitz (Németország): Kitaszítottság 

Nem gondolkodtam azon, hogy az új világban minek kellene lennie, hanem azon minek nem kellene lennie. Lehet naív gondolatok, de szükségszerűek. A kép a rasszizmust és a kitaszítottságot szimbolizálja.



Fotó: Jakub Vlcek (Cseh Köztársaság): Transzcendencia

A sorozat képei egy új külvilág és belső tartalom utáni keresést tükrözik.



Fotó: Marina Filipovič (Horvátország): Képzeld el...

Ezt a képet John Lennon „Imagine” című dala ihlette.
Képzeld el, hogy nincsenek országok. Nem nehéz. Nincs miért ölni vagy meghalni. És vallás sincs. Képzeld el az embereket. Békében élni az életüket.
Ez a fotó a horvátországi Zágrábban készült.



Fotó: Salih Guler (Törökország): Mindenki egy új világot keres...Együtt

Nehéz dolog megtálalni egy új világot. Vannak, akik másokkal együtt, egymást segítve, támogatva, próbáljak ezt megtenni...Ez a fotó Törökországban, a Tuz Gölü, szikes tónál készült. Ez a természeti csoda a globális felmelegedés miatt napról napra apad. Ez a kép világunk azon természeti csodáira akarja felhívni figyelmet, melyeket hamarosan elveszthetünk. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása