Verzó Online Galéria - Vető János NahTe

2012. március 11. Mai Manó Ház

Verzó Online Galériánkban Vető János NahTe Köztéri művészetek. Szobafirkák és a Csodálatos semmi című anyagát tekinthetitek meg. Az online kiállítást videók, interjúk és esztétikai elemzések is színesítik. Vető János a hetvenes évek neoavantgárdjának és a nyolcvanas évek alternatív képzőművészetének és zenei életének (Európa Kiadó, Trabant) egyik legjelentősebb szereplője volt. A NahTe név eredetéről így írt nekünk 2003 áprilisában az akkori retrospektív kiállításának szervezése közben.

Kedves Gabi! 

KINAherceg az Vető János egykori neve, egyfajta életkort takaró signatura project, amit a 80-as években cipeltem. Ha megnézed, a közepe NAh, a Te az én nevem már jó ideje. Érdekelnek korábbi, hosszabb-rövidebb ideig használt neveim?
Drozda Frigyes (1966-68), Dupla (1969-70), Kis Karóc, Nagy Skokó (1978- 79), ezek alig használtak. Kromanyoni, Vértesszöllőssy, (1982-84), néhány Zuzu-Vetőt szignáltam így. Kedves Gabi! Amikor mexületünk, neveket kapunk, aztán még vagy készítünk. Szerencsés vagyok, végre megtaláltam a nevemet, most azt töltöm ki tartalommal. Különbözőségeinkben vagyunk egyformák és egyek. Mikor azon töprengtem, ki is vagyok én, villámként csapott belém a felismerés … Az előző neveim játékos utalások voltak az aktuális munkáimra, nem szerettem volna, ha bárki is Kínának, vagy Drozdának hív, bár előfordult. Azok signatura nevek voltak. 

De Te, így bárki hívhat, meghallom. NahTe


Fotó: Vető János NahTe: Köztéri művészet

Csizek Gabriella: Tálalni a káprázatot

Ő a mindig és a folyamatos művésze. Akinél az, amit és ahogy él; az, amit és ahogy létrehoz, azonos egymással és önmagával is. Mindezt pedig magáértvalóan teszi. A képekben rejlő kérdés, gondolat, felvetés nekünk szól, csakúgy mint a szélnek, a víznek és a felhőknek az égen.

Léteznek, akik szerint a világ két részből áll. A ’szivárványosból’, ahol az összefüggések választhatóak és egyik sem rendeli alá a másikat, és áll mindabból, ami általánosnak nevezett törvényszerűségek szerint működik. Vető János az előbbihez tartozik úgy, ahogy van, mindenestől. Életszeretetével, világra csodálkozásával és örömtalálásaival. Azzal a folyamatos alkotó-teremtő hozzáállással, ami művé, kinccsé változtatja azt, amire csak rákérdez, amit meglát, vagy épp a kezébe vesz. Azzal, ahogy a dolgok általa találják meg a nagy áramlás részévé válva éppen akkori aktuális formájukat, legyen az fotó, festmény, zene, videó, vagy akár szöveg.

Most minden együttáll, hogy mi is láthassunk ebből a káprázatból.


Fotó: Vető János NahTe:  Telihold piros fogantyúval



Fotó: Vető János NahTe: Szappanbuborék kék labda



Fotó: Vető János NahTe: Kék golyó kék madár



Fotó: Vető János NahTe: Artist



Fotó: Vető János NahTe: Két tér



Fotó: Vető János NahTe: Narancs tél



Fotó: Vető János NahTe: Búcsúkoncert 


Az alábbi videóinterjúban Vető János NahTe beszél a Verzó Online Galériában megjelent munkáiról. (A hetedik másodpercnél a cigis mozdulat zseniális)

 

Bónusz - Zenék

ars poetika azaz fotográfia / régi vers, de friss felvétel
NahTe: Díszcsomagolás

 

utcai forgalom esőben / kép által generált zene szintetizátoron
NahTe: Road Bebop 

 

 

A teljes anyagot ITT tekinthetitek meg.

 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása