André Kertész és Szigetbecse

2012. július 02. Mai Manó Ház

Szigetbecse a 20. századi fotográfia talán legelismertebb alkotóművésze, André Kertész Emlékmúzeumával büszkélkedhet. Az 1894. július 2-án született André Kertész gyermek- és ifjúkorában sok időt töltött rokonainál Szigetbecsén, első felvételein meg is jelennek az itteni táj és lakói. „Becse sem a rokonok miatt lett… meghatározó, hanem mert olyan közel kerülhettem a természethez és azokhoz, akik közt ez történt velem. Később akár Tiszaszalkán, akár Esztergomban vagy Harasztiban, akár Franciaországban vagy New Yorkban fényképeztem tájat vagy embert, a becsei táj és a becsei emberek születtek újjá minden képen” – mondta egy időskori interjúban.

szigetbecse.borito.jpg

André Kertészben élete végéig megmaradt ez a szoros kötődés, ezért örömmel fogadta a tervet, hogy felépítenek számára a faluban egy, a régi rokoni portához hasonlatos házat. Kertész ennek a létesítendő múzeumnak felajánlotta és el is küldte 120 eredeti, szignált fotográfiáját. Mivel a házból Kertész halála miatt Emlékmúzeum lehetett csak, ide került a művész New York-i lakásának néhány bútora és személyes használati tárgyai közül is pár száz, köztük sok olyan, mely szerepelt Kertész öregkori polaroid képein (From my Window). Az André Kertész Emlékmúzeum 1985-ben nyitotta meg kapuit, majd a falu 1994-ben a múzeum felújításával, emléktábla avatásával emlékezett meg Kertész születésének száz éves évfordulójáról. A házban André Kertész 120 fotográfiája látható, s időszaki kiállításoknak is helyet ad. A község szeretne hagyományt teremteni azzal, hogy az épület emeletén alkotószobát rendezett be, ahová szeretettel várja a mai fotográfusokat, ismerkedjenek ők is a becsei tájjal, emberekkel, örökítsék meg a falu mai életét.

2011-ben egy fotóalbumot is megjelentettek Kincses Károly szerkesztésében, mely André Kertész összes Szigetbecsének ajándékozott fotográfiáját tartalmazza. André Kertész fotóalbuma megtekinthető a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban és megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban.

Főcím: André Kertész és Szigetbecse
ISBN szám: 978-963-08-2425-5
Kiadás helye: Szigetbecse
Kiadó: Szigetbecse Község Önkormányzata - Ministere de la Culture France
Kiadás ideje: 2011
Oldalszám: 119 p.

A könyv fotóiból ITT találsz egy válogatást.

 

                     

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása