A fényképészet születése – 1839. augusztus 19.

A fényképészet születése – 1839. augusztus 19.

2012. augusztus 19. Mai Manó Ház

Niépce (aki a világ legelső fotográfiáját készítette), és Daguerre 1829-ben partneri szerződést kötöttek, mindketten sokat várva a közös munkától, hiszen Daguerre addigi kísérletezései nem voltak túl sikeresek, Niépce pedig akkoriban épp a találmányát próbálta előterjeszteni a londoni Királyi Tudományos Akadémiának, és ehhez támogatókra volt szüksége.

niepce.view-from-the-window-at-le-gras.jpg
Fotó: Joseph Nicéphore Niépce: Point de vue du Gras, 1826 ou 1827.
A fotó hatvan évvel ezelőtti újrafelfedezésének történetét ITT találjátok.

 

A közös munka nem tartott sokáig, mert Niépce 1833-ban meghalt, Daguerre pedig az átvett tudás birtokában egyedül kezdett el ideális fényérzékeny anyag után kutatni, de erre 1837-ig várnia kellett. Ekkor a jódgőzzel kezelt, ezüstözött rézlemezen a keletkező ezüstjodidból lappangó kép alakult ki, melyet melegített higanygőzök segítségével tett láthatóvá. 

fran_ois_arago_anuncia_el_descubrimiento_de_daguerre.jpgYan' Dargent: Arago bejelenti Daguerre találmányát a francia akadémián, 1839. augusztus 19.

Arago, fizikus és csillagász, valamint francia képviselő nagy érdeklődést mutatott a felfedezés iránt. Daguerre bemutatta neki találmányát, ő pedig 1839. január 7-én bejelentette a Francia Akadémián és megvételre ajánlotta a szabadalmat a kormánynak. Arago ugyanez év augusztus 19-én a Tudományos és Képzőművészeti Akadémia együttes ülésén hihetetlen nemzetközi érdeklődés közepette, a vegyi eljárást részletezve ismertette a dagerrotípia készítését. A kormány élt is ezzel a lehetőséggel, és életjáradékot fizetett, évi 6000 frankot Daguerrenek, és 4000-et pedig Niépce örökösének, majd a felfedezést ugyanezen a napon, 1839. augusztus 19.-én a világnak ajándékozta, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Ezen a napon a fényképészet megszületését ünnepli a világ.

daguerre-cimlap.jpg
Daguerre képei ‘elkészítése’ módjának leírása.

 

Daguerre képei' elkészítése' módjának leírása. címmel az eljárást ismertető könyvecske az 1839-40-es években nyolc nyelven harminc kiadást ért meg. Magyar nyelven 1840-ben Zimmermann Jakab fordításában jelent meg, melyet a Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisában teljes terjedelmében ITT megtalálhattok.

Daguerre felfedezésének hírére Európa szerte többen is jelentkeztek, hogy ők is sikeresen oldották meg a camera obscura képének rögzítését, erről bővebben ITT olvashattok.

(forrás: Tőry Klára: A fényképezés nagy alkotói, wikimedia.org; britannica.com)

 

 

              

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Fotósképző · https://www.fotoskepzo.hu 2012.08.19. 12:55:06

"Daguerre pedig az átvett tudás birtokában egyedül kezdett el..." A pontos igazság az, hogy Daguerre konkrétan ellopta a Niépce által kidolgozott technológiát! Ugyanis a szóban forgó eljárás alapjait egyértelműen Niépce dolgozta ki (ő készítette a világ első, ma ismert fényképét is 1827-ben), Daguerre csak tökéletesítette azt. Amíg Niépce élt, addig a köztük fennálló szerződés is – a valóságnak megfelelően – még Niépce-nek tulajdonította az ő általa kifejlesztett technológiát. De miután meghalt, Daguerre Niépce fiával új szerződést kötött, amiben már magának tulajdonítja a technológia kidolgozását (a bevételeiből is már ő részesül nagyobb arányban). Aztán az egész lopást végül azzal koronázta meg Daguerre, hogy magáról nevezte el a technológiát.

Szóval, nem volt éppen úriember Dageurre, de ma már ez nem annyira lényeges, hiszen egyrészt a daguerrotípiát hamar felváltotta a negatív-pozitív technológia (Talbot találmánya), másrészt meg így vagy úgy, de megszületett a fotográfia.
Örüljünk neki! ;)

Ibn al-Haiszam 2012.08.19. 13:46:25

Csak egy apróság, meg amúgy nyelvtannáciság is: az említett könyv címében az "elkészítése" szó nincs idézőjelek vagy aposztrófok között, a cím (ahogy a borítón jól látszik) a korabeli helyesírásnak megfelelően:

Daguerre képei' elkészítése' módjának leírása.

Amúgy köszi a cikket, tetszett.