Az első éjszakai természetfotó (1906)

2012. szeptember 16. Mai Manó Ház

A világ legelső természetes környezetben, villanófényben, éjjel készített állatfotója egy nőstény fehérfarkú szarvast (virginiai szarvast) és borjait ábrázolja. A képet George Shiras III. készítette 1906 körül a Michiganben található Whitefish tó környékén. (Ma már Peter White Lake a tó neve, melyet Shiras fiáról neveztek el). Vakuként egy vezetékkel ellátott távirányítós lámpát használt - ebben szintén úttörő volt -  amit az állatok aktiváltak, amikor lábukkal a kifeszített drótokhoz értek. A vaku villanása után az állatok ijedtükben - szinte minden alkalommal - azonnal szétszéledtek. A most látható fotót 1906 júliusában publikálta először az amerikai National Geographic magazin.

01.jpg
Fotó: George Shiras: First Nighttime Animal Photos, 1906.
[nagyobb méretért katt a fotóra]

George Shiras III (aki a George Shiras 3D művésznevet is gyakran használta) 1870 nyarán, tizenegy évesen járt először apjával a michigani Whitefish tó környékén, majd a következő hetven évben minden nyáron visszalátogatott oda. Ernest Hemingway az 1932-ben írt Homage to Switzerland című művében így fogalmaz Shirasról: „Ő a legérdekesebb emberek egyike, akivel valaha találkoztam.”

02.jpg
Fotó: Hobart Vosburg Roberts: Shiras himself floating in his boat taking randow flash pictures.
[nagyobb méretért katt a fotóra]

 

Imádta a természetet, fotóit a National Geographic többször is publikálta, melyekkel fontos díjakat nyert el. Az itt látható fotók is a fenti képen látható technikával készültek.

03.jpg
Fotó: The supreme results of one of those random flash pictures.


04.jpg
Fotó: Never before had any one actually seen a beaver working on a tree. This is the very first photograph ever of a beaver doing what he does best.

 

A világ legelső víz alatti színes fotóját ITT találod.

(forrás: nationalgeographic.com, mikelclassen.hubpages.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása