Prix Pictet - Luc Delahaye

2013. január 19. Mai Manó Ház

A Mai Manó Házban január 17-én megnyílt Prix Pictet - Power Erő című kiállításunkon 12 nagyszerű fotográfus munkáit láthatjátok. A bemutatott fotográfiák témája az ERŐ, melynek időnként ellentmondásos tematikája képes egyszerre bemutatni azokat a pozitív és negatív hatásokat, amelyeket az emberiség gyakorol a bolygóra. A politikai erők emberek millióit érintik, beleértve a jövő generációit is, míg a természet ereje egyszerre lenyűgöző, gyönyörű és romboló is lehet. A negyedik Prix Pictet fődíját a francia fotográfus, Luc Delahaye nyerte el, így a POWER - ERŐ című kiállításunkon bemutatkozó fotográfusok közül, ma az ő díjnyertes sorozatának egy képét láthatjátok. 

Fosztogatók - 2012. január 17., Port-au-Prince, Haiti © Luc Delahaye, Prix Pictet Ltd.jpgFotó: Fosztogatók - 2012. január 17., Port-au-Prince, Haiti © Luc Delahaye, Prix Pictet Ltd

Luc Delahaye
Nemzetisége: francia
Született: Tours, Franciaország, 1962
Válogatás különböző sorozatokból 2008-2011

"Igyekszem olyan szituációkba helyezni magam, amelyek, úgy érzem, kötődnek ahhoz, amit közös sorsnak hívunk. Az a valóság érdekel, amely ellen az emberiség egyszerre igyekszik harcolni, de ugyanakkor alá is rendeli magát. Néha olyan helyeken dolgozom, ahol az erő látványként jelenik meg, egy olyan eseményként, amely a média miatt vagy annak segítségével jött létre; ezáltal képeim ironikus felhangot nyernek. Azonban sokkal többször fotózom az átlagembert, mint a vezetőt. Általában távol maradok azoktól a helyzetektől, amelyekben a kapcsolatok láthatóak, többszöröződnek, aktívak, illetve ahol vitathatóan jelen vannak. A narráció foglalkoztat, valamint a fotográfia fenomenológiai hatása a valóságra."
Luc Delahaye nagyméretű, színes, konfliktusokat, globális eseményeket vagy épp társadalmi problémákat bemutató munkáiról ismert. Képeit a szenvtelenség, a közvetlenség és a részlet-gazdaság jellemzi; dokumentarista megközelítését ellentételezi a drámai intenzitás és narratív struktúra. 1985-ben a Sipa Press fotóügynökség tagja lett és a fotóriporterség elkötelezett hívévé vált. 1994 és 2004 között a Magnum Photos tagja. Delahaye több nemzetközi kiállításon is szerepelt, munkái számos kiadványban megjelentek, továbbá több díjat is nyert (Deutsche Börse Fotográfiai Díj 2005-ben és a Robert Capa Aranyérem 2002-ben és 1992-ben). 

A 2013. február 24-ig látogatható kiállításról ITT olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása