Prix Pictet - Daniel Beltrá

2013. január 23. Mai Manó Ház

A Prix Pictet Power-Erő című tárlatunkon kiállító fotóművészeket bemutató sorozatunkban ma a Madridban született Daniel Beltrá fotóját és rövid életrajzát ismerhetitek meg. 

Olajkiömlés no  18 - 2010  május 21  Mexikói-öböl USA  Daniel Beltrá Prix Pictet Ltd.jpgFotó: Olajkiömlés no 18 - 2010 május 21., Mexikói-öböl, USA, Daniel Beltrá,  Prix Pictet Ltd 

Daniel Beltrá
Nemzetisége: spanyol/amerikai
Született: Madrid, Spanyolország, 1964
Sorozat: Kiömlés
Cím: Olajkiömlés #1: Füstfelhő emelkedik az égő összegyűlt olajról. Összesen 411 irányított égetéssel próbálták megszüntetni a látható felszíni olajfoltokat a Mexikói-öbölben.
Dátum, helyszín: 2010. június 17., Mexikói-öböl, Egyesült Államok

2010. április 20-án felrobbant a BP Deepwater Horizon olajfúrótornya a Mexikói-öbölben, s ezzel bekövetkezett a világ legnagyobb tengeri olajkiömlése. A kiömlés a partvonal több mint 600 mérföldnyi szakaszát érintette, olaj és diszpergálószer nyomait hagyva maga után. Vastag rétegekben mind a mai napig található kőolaj az óceán fenekén a fúrófejtől távolabb eső részeken is. A tudósok megállapításai szerint a BP katasztrófa nyomán kiömlött olaj akár 75%-a is megmaradhatott a Mexikói-öböl környékén.
Daniel Beltrá Louisiana állam partjainál dolgozott a kiömlés idején. Háromezer láb magasból készített képei egyszerre mutatják be a környezet pusztulását és tárják fel társadalmunk rögeszmésen függő viszonyát a kőolajhoz.
Beltrá a spanyol nemzeti fotóügynökségnél, az EFE-nél kezdte fotós karrierjét. Egy évtizeden át tudósított fontosabb hírekről és készített riportokat Madridban a francia fotóügynökség, a Gamma számára. 1990-ben a Greenpeace szervezetével kezdett együttműködni, hamarosan egyik fő megbízott fotósukká vált. Munkáját számos nemzetközi elismeréssel jutalmazták; 2006-ban és 2007-ben World Press Photo díjat kapott, 2011-ben az Év természet fotósa és az Év természet fotóriportere (sorozattal) lett. Rainforests: Lifebelt for an Endangered Planet (Esőerdők: Mentőöv egy veszélyeztetett bolygónak) című könyve rangos kitüntetésben részesült 2009-ben.

A 2013. február 24-ig látogatható kiállításról ITT olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása