Prix Pictet - Guy Tillim

2013. február 01. Mai Manó Ház

A február 24-ig látogatható Prix Pictet Power - Erő című kiállításunkon bemutatkozó fotóművészek közül ma Guy Tillim fotóját és rövid életrajzát mutatjuk be blogunkon. 

Guy_Tillim_Congo_Democratic_010_HR_Large_.jpgFotó: Jean-Pierre Bemba elnökjelölt testőrei által közrefogva belép egy stadionba Kinshasa városában egy választási gyűlés idején. 2006. július, Kinshasa, Kongói Demokratikus Köztársaság © Guy Tillim, Prix Pictet Ltd  

Guy Tillim
Nemzetisége: dél-afrikai
Született: Johannesburg, Dél-Afrika, 1962
Sorozat: Demokratikus Kongó

Annak idején a ma Demokratikus Kongói Köztársaságként ismert terület birodalmi terjeszkedés és gyarmati uralom tárgya volt. A hódító hadjáratok jellege később meghatározta a területet sújtó szerencsétlenségek természetét is: Patrice Lumumba meggyilkolása, Mobutu Sese Seko diktatúrája és a polgárháború. A legutóbbi ENSZ által támogatott választásokat a bizalmatlanság jellemezte. A sorozat képei a Kongóban hatalmat gyakorló személyeket és intézményeket követik nyomon különböző aspektusokból. Guy Tillim 1986-ban kezdett el hivatásosan fotózni; 1990-ig az Afrapix csoportjával, egy dél-afrikai fotográfusokat tömörítő szervezetnél fotózott, a csoport eszmeiségét követve a dokumentarista hagyományok szerint. Szabadúszó fotográfusként a helyi és nemzetközi médiában dolgozott Dél-Afrikában; 1986-88 között a Reuters hírügynökség, 1993-1994-ben az Agence France Presse ügynökségek számára készített felvételeket. Tillim számos díjat nyert, fotóit nemzetközileg is széles körben mutatták be: többek között volt egyéni kiállítása a Haus für Kunst Uri-ban (Altdorf, Németország 2008) és a Haunch of Venison-ban (Zürich, Svájc 2008), illetve szerepelt csoportos kiállításon a San Francisco-i Museum of Modern Art-ban és a Tate Modernben is.

A 2013. február 24-ig látogatható kiállításról ITT olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása