A fotográfia halott?

A fotográfia halott?

2013. április 11. Mai Manó Ház

Ezzel a címmel jelent meg tavaly egy érdekes infógrafika a fényképezés fejlődéséről a kezdetektől egészen napjainkig. A színes, angol nyelvű grafikán helyet kapott többek között a világ legelső fotográfiája, a legelső színes fénykép, a mozgásfényképezés úttörője és a legelső Kodak kamera is. Az infógrafikát tanulmányozva megtudhatjuk, hogy a legelső fotó elkészítése óta az elmúlt 187 évben kb. 3500 milliárd kép készült el, és ha ezeket a fotókat egymásra tudnánk pakolni, akkor egy 857.780 km magas tornyot kapnánk. 

info_photography1.jpg

Az infógrafika második felében a mobilfotózásról közölt rengeteg érdekes adat mellett azt is megtudhatjuk, hogy a fényképezés népszerűsítésében nagy szerepet kaptak az online közösségi oldalak, mint például a Facebook és a Twitter, hiszen csak a Facebookra naponta több mint 300 millió fotót töltenek fel a felhasználók, és már tavaly tízezerszer több fotó volt a Facebook szerverein, mint ahány a világ legnagyobb könyvtárában, a Library of Congress gyűjteményében megtalálható. Mi eddig 4634 fotót töltöttünk fel Facebook oldalunkra.

info_photography.jpg(forrás: designtaxi.com

A blogunkon ma bemutatott grafika áttanulmányozása után bátran kijelenthetjük, hogy a poszt címében szereplő kérdésre a válasz a következő: Az új technikai lehetőségek hatására a fotográfia nem halt meg, csak jelentősen átalakult. 

Te mikor tartottál utoljára analóg géppel készített fényképet a kezedben? 

A fényképezőgépek evolúciójáról készített infógrafikát, mely i.e. 500-tól egészen a közeli jövőig, 2050-ig mutatja be a kamerák technikai fejlődését, ITT találjátok.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz = házmesterek pártja 2013.04.11. 00:53:03

1981... Életem legszebb éve volt, azt hiszem... Meg úgy tűnik, valamiért a Sony-nak is. :)
És hát igen, nekem is úgy tűnik, hogy a fotózásnak, mint művészetnek, mára annyi... Már alig van értékük a fotóknak, ritka kivételektől eltekintve.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.12. 11:34:09

végre egy szép, és informatív infografika, mert általában ezek gyengék, mint a harmat.

Mad Mind 2013.04.12. 13:06:00

@fidesz = népirtó csőcselék:
Minden gyerek fest az iskolában, ezért már nincs értékük a festményeknek? Az elérhetőség inkább javította a művészeti lehetőségeket. Persze nem mindenki művész és nem is minden kép művészi, de nem is kell, hogy az legyen. Pont a fényképezésben megvan a lehetősége mindenkinek, hogy kis képzéssel művészi fotókat készítsen. Mivel a látáson kívül (meg a fényképezőgépen)semmi nem kell hozzá, mint sok egyéb művészeti ágnál.

fidesz = házmesterek pártja 2013.04.12. 13:23:07

@Mad Mind: épp ez az, hogy miután tömegcikké vált és tömegek képesek "művészi" khm... fotókat készíteni (elrettentő példa: 1x.com - sokáig tetszett, de ami egy ideje ott is megy, az valami tragédia :( ), mivel sok van belőle, értéktelenné válik.

Amit a gyerek fest az iskolában, annak nincs jelentősége, nem megy vele a "piacra". A fényképekkel meg kereskednek is. A valódi művészek meg nem tudnak megélni, mert a legtöbb helyre jó a "szomszéd pistike remekműve" is. (a'la webprogramozás)

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2013.04.12. 15:23:58

"Te mikor tartottál utoljára analóg géppel készített fényképet a kezedben?"
múlt héten, amikor nézegettem egy régi albumomat :)

mikor volt analóg gép a kezemben, ez jobb kérdés nálam - 2003-ban. Gondolom ezzel a késői követők közé tartoztam akkor :)

János Loboda 2016.07.03. 19:39:05

....mivel nálam a fényképezés a filmmel kezdődik, kezdődött, és azzal is végződik, ezért minden nap van a kezemben filmes géppel készült kép, és régi patinás nem eldobható, nem plasztik, és gyönyörű 50-60 éve működó gépek...; szerencsére sokan vagyunk a világon.