Mai Manó levele (1893)

2013. június 04. Mai Manó Ház

Mai Manó császári és királyi udvari fényképész és felesége, Rothauser Etelka, 1892. január 30-án 35.000 osztrák-magyar forintért vásárolta meg a Nagymező utca 20. szám alatti egyemeletes lakóházat. Akkor még a család nem költözött ide, továbbra is a Mai korábbi műtermének helyet adó Váci körút 14. alatt laktak. 1893. január 5-én Mai Manó „háztulajdonos, építtető" építési engedélyért folyamodott a „tekintetes fő és székvárosi Tanácshoz”, s kérte, engedélyezzék az egyemeletes ház lebontását és helyébe egy „három emeletes műterem, illetve lakóház” építését. Némi engedélyezési huzavona és többszöri tervmódosítások után, alig másfél év elteltével, 1894. július 31-én már a lakhatási engedélyt is kiadták az új épületre. (forrás: Kincses Károly: Mai Manó Műteremháza, Budapest, 1997, 10 p.)

A hivatalos levelet, melynek eredeti példányát a Budapest Főváros Levéltárában találhatjátok meg, ma blogunkon is bemutatjuk. 

MM-level.jpgForrás: Kincses Károly: Mai Manó Műteremháza, Budapest, 1997, 11 p. 

Tekintetes fő és székvárosi Tanács!

Alulírott tisztelettel bátorkodom a tek. Fő és székvárosi Tanácstól a mellékelt tervek szerint a VI. ker. Nagymező utca 20 sz. (3763 t.k.sz.) telkemen lévő I. emeletes ház lebontását és helyébe egy III. emeletes műterem, illetve lakház építésére az engedélyt kikérni.
A ház földszintjén üzlethelyiségek és lakások vannak elhelyezve, az I. és III. emelet szintén lakásokat foglal magában.
Az épület II. emeletének utcai tractusában egy fényképészeti műterem és a hozzátartozó mellékhelyiségek vannak elhelyezve, mely műteremhez a kapubejárás csarnokából egész a II. emeletig egy a ház lakóitól teljesen elkülönített lépcső vezet. Tekintve a II. emeletnek ezen fényképészeti helyiségek által való igénybevételét a III. emelet fölé az utca részen egy teljesen vasból készült, tűzmentesített és felülvilágítóval ellátott helyiség véte kell tervezetbe, mely helyiség a Retoucheur-teremnek fog használtatni, és e czélból egy lépcső által van a II. emeleti műteremmel közvetlen összeköttetésbe hozva.
Tekintve továbbá a földszint magasságot, az udvarban egy mély földszint van tervezve, melynek padlója 0.95m-t fekszik a járda alatt.
Az építés vezetését Nay és Strausz helybeli műépítészekre (lak: V.ker, Gyapjú utca 10 sz.) bíztam.
Remélve, hogy az építési engedélyt megadni méltóztatik, maradok

a Fő és székvárosi Tekintetes Tanácsának alázatos szolgája.

Mai Manó Háztulajdonos, építtető
Bpesten, 1893. Január hó 5-én.

Mai Manó életéről és fotóiról blogunk 100. bejegyzésében olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása