Weegee: Torzított sztárportrék

2013. június 12. Mai Manó Ház

A pontosan 114 éve, 1899. június 12-én született Arthur Fellig, ismertebb nevén Weegee, fotóriporteri munkáját 1935-ben kezdte el, mikor botrányok, szenzációnak számító események, valamint balesetek, erőszakos bűncselekmények krónikása lett. „Ezek a legkönnyebben elkészíthető fotók, hiszen a téma ott hever előtted és nem fog dühösen elrohanni.” - mondta egyszer Weegee. A gyilkosságokról, balesetekről készült fotóit ITT (18+) találod.
Mai bejegyzésünkben manipulált sztárportréit láthatjátok, melyeket Houstonban, a Szépművészeti Múzeumban tekinthetnek meg jelenleg az érdeklődők. A tematikus kiállítás kurátorai az egyetemes fotótörténet azon időszakából válogattak képeket, melyek még az ú.n. Photoshop előtti korszakban készültek. Weegee nagyon szeretett vakuval fényképezni és egy különleges kaleidoszkóplencsét is kifejlesztett, amit Weegee-scope-nak nevezett el. 

weegee0000.jpgFotó: Weegee fényképez © Weegee/International Center of Photography/Getty Images 

A kb. ötven évvel ezelőtt készült képeken hasonló torzításban láthatjuk a világhírű színészeket, zenészeket vagy akár politikusokat, mint ahogy azt az OS X Photo Booth programjának torzítófilterével készült képeken látnánk, a különbség csak annyi, hogy Weegee torzításainak nagy része a sötétkamrában készült. A 2000-ben megjelent Weegee világa (Weegee's World, Bulfinch Press Book, ISBN: 0-8212-2649-5) című katalógusban, Miles Barth az album szerkesztője azt írja, hogy a módosításoknak három alapvető módszere volt: Weegee legtöbbször nem is fotópapírra nagyított, hanem valamilyen áttetsző anyagra (pl. üvegre). A sötétkamrában a negatívot kis időre forrásban lévő vízbe helyezte vagy meggyújtotta, ezzel is sikerült torzításokat elérnie, míg a harmadik módszer a többszöri expozíció volt ugyanarra a negatívra. Természetesen ezeket a különleges technikai munkafolyamatokat nem csak külön-külön, hanem együtt is alkalmazta és a Weegee-scope is sokat segített a torzított sztárportrék elkészítésében. 

taylor.jpgFotó: Elizabeth Taylor with Oscar, Distortion, 1961
© Weegee/International Center of Photography/Getty Images 

weegee-_distortions_judy_garland_1960_.jpgFotó: Weegee (Arthur Fellig): Judy Garland, 1960
Copyright Weegee/International Center of Photography/Getty Images 

streisand.jpgFotó: Barbara Streisand Distortion, about 1965
© Weegee/International Center of Photography/Getty Images 

22-_draft_for_president_weegee.jpgFotó: Weegee (Arthur Fellig): Draft Johnson for President, c. 1968  
Copyright Weegee/International Center of Photography/Getty Images  

weegee_distorted_marilyn.jpgFotó: Distorted Marilyn, c. 1950’s 

monalisa.jpgFotó: Mona Lisa Distortion, about 1955
© Weegee/International Center of Photography/Getty Images
 

(forrás: artblart.com; imamuseum.org)

Kicsivel egyszerűbb (de a képeket elnézve nem túl hatékony) megoldás volt megkérni a sztárokat, hogy fintorogjanak egyet, mint ahogy azt Willy Rizzo is tette a hatvanas években, ezt a sorozatot ITT, míg a Photoshop előtti korszakban készült képekből összeállított válogatásunkat - mely az 1840-1980 közötti időszakot öleli fel - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása