Folyamatos Jelen V. VI. VII.

2013. július 23. Mai Manó Ház

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház egyik legfontosabb feladata a kortárs magyar fotóművészet fiatal alkotóinak bemutatása. Ezért indítottuk el 7 éve a Folyamatos Jelen művészeti projektet. Évente 4 alkotót mutatunk be, akiknek kiállítást rendezünk saját termeinkben vagy különleges külső helyszíneken. Katalógust jelentetünk meg, amely hazai és nemzetközi bemutatkozási lehetőséget ad az alkotók és így a magyar fotográfia számára. Büszkék vagyunk a Folyamatos Jelen művészeti projektünkre és az idő bebizonyította, hogy „jó szemünk” van. A 7 kötetben szereplő összesen 28 fiatal fotográfus egyértelműen a mai magyar fotográfia élvonalába tartozik. Számtalan hazai és nemzetközi díjat nyertek az elmúlt években, neves galériákhoz tartoznak, és a nemzetközi művészeti, fotográfiai vásárokon is egyre jobban ismerik a nevüket. És talán az egyik legfontosabb, hogy ők azok, akiknek műveit hazai és külföldi múzeumok és magángyűjtők is vásárolják.


2013-ban - immár másodjára - összefoglaló kiállítást rendezünk a Folyamatos Jelen alkotóinak a Mai Manó Ház I. emeletén. A kurátor, Csizek Gabriella válogatásában a sorozat ötödik, hatodik és a megújult hetedik kötetében szereplő fotográfusokat mutatjuk be: Dóka Béla · Erdei Krisztina · Fekete Zsolt · Kudász Gábor Arion · Bácsi Róbert László · Ember Sári · Fátyol Viola · Hermann Ildi · Darab Zsuzsa · Érmezei Lili Zoé · Riskó Gáspár · Simon Márk. Ők mindannyian a fotográfiai nyelvet tudatosan és bátran használó alkotók, kiváló technikai tudású fiatalok, akik hol klasszikus hagyományokat követő sorozatokkal, hol a legújabb trendekkel mutatkoznak be. 

A 2005-ben elkezdett és folyamatosan bővülő sorozatban a kiválasztott fiatal művészek a fotográfia minden műfaját képviselik és egyéni stílusukkal a jelen általános érvényű kérdéseire reflektálnak. Az időben párhuzamosan születő szériák ezekben a kiállításokban és katalógusokban kezdenek és folytatnak párbeszédet egymással. Ez a mostani, áttekintő tárlat bemutatja az éveken átívelő munkát és 12 fiatal művész sorozatának ad helyet, megteremtve a lehetőséget a hazai kortárs tendenciák és a most alakuló fotográfusi életpályák bemutatkozására. Néhány alkotó számára ez a kiállítás egyben az első megmutatkozás lehetőségét jelenti. A fiatal magyar fotográfia bemutatkozásának teljessé tételéhez az első négy katalógus fotóanyagának levetítése járul hozzá. A kiállításhoz kapcsolódóan tárlatvezetést tartunk az alkotókkal és a kurátorral, illetve meghívott szakemberekkel. A katalógussorozat kötetei a Mai Manó Ház könyvesboltjában megvásárolhatóak. 

A kiállítás 2013. szeptember 22-ig látogatható a Mai Manó Házban.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása