Pályi Zsófia - Átlagmagyar

2013. szeptember 11. Mai Manó Ház

Pályi Zsófia portrésorozatai köztereken készült egyenkénti csoportképek. Az aluljáróban, a téren vagy éppen az egyetemi előadóterem napról-napra változó táblája előtt ad hoc kialakított fotóstúdiókban a feltett kérdésre választ adók arcképeinek sorozata. Nem reprezentatív mintavételen alapulnak, hanem a véletlenben rejlő életszerűséget felhasználó körképek a választások előttről, a nem létező, ám a fotográfián láthatóvá váló átlagmagyarokról, illetve az Első Magyar Egyetemfoglalók esetében a választott közös helyzetben szereplőkről. Mindhárom sorozatban, nemcsak az egyéni alternatívák és választások jelennek meg, hanem a szériában válnak megmutathatóvá az ott és akkor közösségének különböző arcai is, a hiteles kérdések érvényes válaszaival. Maguk a sorozatok ötvözik a létrehozás, megrendezés akcióját és az eredmény részrehajlás és érdek nélküli dokumentálását. Ezek a nagyon pontos, szinte szikár állítások a nézőre hagyják a további kérdések megválaszolását, amelyek a képaláírások elolvasása után még inkább sokasodnak. - írja Csizek Gabriella a Verzó Online Galéria oldalán megjelenő kiállítás ajánlójában. 

001.jpgFotó: Pályi Zsófia

Ide szavaz Budapest (2010)
Ők azok, akik arcukkal vállalták a Nyugati téri aluljáróban, kire szavaznak a 2010-es országgyűlési választásokon. A 40 nyilatkozó közül 42,5% a Fideszre, 22,5% a Jobbikra, 10% az MSZP-re, 7,5% az LMP-re, 2,5% az MDF-re tervezte leadni szavazatát a kampányidőszakban, továbbá 5% sehova sem ikszelt volna, 10% pedig tanácstalan volt.
A projekt lényege nem a statisztikai jellegű nyomozásban rejlik, hanem a problémára felhívni a figyelmet, hogy miért lehetséges az, hogy ma Magyarországon többnyire tabu a politikáról beszélni, sőt, negatív megkülönböztetésben részesülhetünk pártpreferenciánk miatt. Az erről való gondolkodást és vitát szeretnék elindítani ezek a portréfotók. (Pályi Zsófia)

002.jpgFotó: Pályi Zsófia

003.jpgFotó: Pályi Zsófia

004.jpgFotó: Pályi Zsófia

005.jpgFotó: Pályi Zsófia

006.jpgFotó: Pályi Zsófia

007.jpgFotó: Pályi Zsófia

008.jpgFotó: Pályi Zsófia

Pályi Zsófia az alábbi kétperces videóban mesél a sorozatról:


Pályi Zsófia sorozatában további kérdéseket vet fel, melyekre a képen szereplő személyek válaszolnak, így például megtudhatjuk mitől érzi magát szerencsésnek egy átlagmagyar, mi a véleménye az EU tagságunkról, vagy éppen mi a céljuk az egyetemfoglalóknak. Az online kiállítás képeit (és a válaszokat) ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása