Sylvia Plachy: Mikor lesz holnap?

2013. november 28. Mai Manó Ház

Mától egészen vasárnapig látogatható a Millenárison, a Mai Manó Ház standján, az Art Market Budapest 2013 vásár keretében Sylvia Plachy Mikor lesz holnap? című kiállítása. Az 1943. május 24-én, Budapesten született, de 13 éves kora óta Amerikában élő fotográfusnőről kevesen tudják, hogy ő az Oscar-díjas Adrien Brody édesanyja

Esténként arra kértem a Jó Istent, hogy vigyázzon anyura, apura, Nagyira, Hédire és mindazokra, akiket szeretek. Utána hozzátettem: “Kérlek, ne legyenek rossz emberek és tengeri kalózok.” Mielőtt betakart anyukám, mindig ugyanazt kérdeztem tőle: “Mikor lesz holnap?” A kérdés nem volt igazán kérdés, s nem emlékszem, hogy volt-e más válasza rá, mint egy mosoly, egy puszi és a “Jó Éjszakát”. Erre a kiállításra olyan képeket válogattam, amelyek, mint kísértetek, itt-ott feltűnnek, valahol az elveszettség és küzdés táján, szűkös vagy végtelen térségen, álom és valóság között. Káoszból eredve akkor és most. Ezek a képek valahogy mindig éltek bennem és ha szembe találkozom velük, megismerem őket, a nyomuk megmarad. (Sylvia Plachy) 

Hangtalan sikoly.jpgFotó: Sylvia Plachy: Voiceless Scream / Hangtalan sikoly, 1991
Egy iraki menekült kislány egy szaúdi táborban a Sivatagi Vihar nevű hadművelet után

Sylvia Plachy: Mikor lesz holnap?
a kislány kérdezte esténként édesanyjától elalvás előtt és felnőttként magától már hangtalan. Ezt, a válaszát önmagában hordozó kérdést soha nem biztos bizonyságával tette fel estéről estére. Képei is így szólnak magányról, félelemről, vágyódásról, emlékekről, álmokról, emberségről és szeretetről. Sylvia számára a másik megismerése, különösségének megértése nélkülözhetetlen, ahhoz hogy az elkészült fotográfia Igaz legyen. Érzi, ami történik, és ez válik általa képpé, a fényérzékeny papírra leképezett világgá. Érzésekkel írható le, amit jelentenek, belső képeink, emlékeink, álmaink bukkannak fel általuk. Azonos képeivel, mintha mind önarcképek lennének. Megközelítése nélkülözi a távolságot - nem dokumentálja a történéseket - találkozásokat örökít meg nemcsak emberekkel, állatokkal, hanem tájakkal, terekkel, tárgyakkal. Együtt él mindazokkal, akiknek arcával, fájdalmával és mosolyt csalogató helyzeteivel jeleníti meg a világ számára való érvényességét.
Aki pedig mer elindulni Vele, az magára is lel képei között, hisz erős sugárzású művei az Egészet oldják magukba holnaptól holnapig. (Csizek Gabriella kurátor) 

Délibáb.jpgFotó: Sylvia Plachy: Mirage in the Desert / Délibáb a sivatagban, 1991
Iraki menekültek egy szaúdi menekült központban a Sivatagi Vihar nevű hadművelet után  

Árnyak fényben.jpgFotó: Sylvia Plachy: Shadows in the Light / Árnyak a fényben, 1980
Menekültek a miami Orange Bowl stadionnál felállított táborban a Mariel boatlift („Szabadság Hajóraj”) kubai menekültáradat beáramlása után  


ART MARKET BUDAPEST 2013
2013. november 28. - december 1.
Millenáris, D épület, P207-es stand
1028 Budapest, Fény u. 20-22.
www.artmarketbudapest.hu

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása