Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Portfólió - Sally Mann (1951) 18+

Portfólió - Sally Mann (1951) 18+

2014. február 06. Mai Manó Ház

Sally Mann amerikai fotóművész 1951-ben született a virginiai Lexingtonban, ahol azóta is él és dolgozik. Talán legismertebb munkája a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában is megtalálható Immediate Family (Közvetlen család) című fotóalbuma, mely sorozatot összesen tíz évig készítette 1984 és 1994 között. Az albumban publikált képek húsz százalékán három gyereke és férje meztelenül vagy félmeztelenül pózoltak Mann fényképezőgépe előtt. A képek megjelenését hatalmas botrány övezte, vallásos és konzervatív körök azonnal támadni kezdték a sorozatot. A pedofíliával és az amerikai családi értékek lealacsonyításával vádolt Mannt is meglepte a fogadtatás, aki valóban másképp fényképezi gyerekeit, mint ahogy azt szüleik tennék. Nagyméretű fekete-fehér, beállított portréi nedves kollódiumos eljárással készülnek, és azt is tudni, hogy évek óta törött (megrepedt) lencsével fényképez. Mann számos díjat nyert, 2001-ben a Time magazin Amerika legjobb fotósának választotta, képei a legnagyobb múzeumok, mint pl. a MoMA gyűjteményében is megtalálhatók. 

sallymann.jpgFotó: Sally Mann: Emmett, Jessie and Virginia (1989), from the series Immediate Family
(thefabweb.com)

"Sally Mann fotográfiája lírai provokáció, melynek szinte minden pillanata megélt gondolkodásról tesz tanúbizonyságot; témaválasztásai, képei, felvetései, megközelítései akaratlanul is felsértik, irritálják a civilizációs folyamatba gabalyodott nyugati ember és társadalom rutinizált, normatív értékvilágát." - olvashatjuk tranzitblog oldalán. Tavaly a Mai Manó Házban is láthattad a Fotográfia felsőfokon című kiállításunkon Sally Mann egy fotóját az At Twelve című sorozatból, de már a Facebook oldalunkon is találkozhattál az ebben a bejegyzésben is látható 1989-ben készült, a három kisgyermekét ábrázoló fényképpel, melynek publikálásáért olvasói bejelentésre két évvel ezelőtt a Facebook letiltotta oldalunkat.
A fotóra kattintva Sally Mann weboldalát találhatod, ahol a nagy felháborodást keltő intim családi képeit (Immediate Family), a férje betegségéről és testi leépüléséről (Proud Flesh) szóló, vagy éppen a Tennessee-i Egyetem antropológiai szekciójának az emberi test lebomlását vizsgáló (Body Farm) munkáit is láthatod.

A bejegyzés felnőtt tartalom, csak akkor kattints, ha nem zavar a meztelenség, halottak látványa. 

portfolio_sallymann.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

martineden 2014.02.07. 18:47:36

Lehet ,hogy jo fotos,de hogy beteg is , az biztos

Fatal Error! System Halted! 2014.02.07. 18:57:45

"vallásos és konzervatív körök azonnal támadni kezdték a sorozatot"

Nincs több kérdésem.

Emmanuel Goldstein 2014.02.07. 19:20:10

"témaválasztásai, képei, felvetései, megközelítései akaratlanul is felsértik, irritálják a civilizációs folyamatba gabalyodott nyugati ember és társadalom rutinizált, normatív értékvilágát."
ennél jobban nem is tudtam volna megfogalmazni mit érzek, ha direkt monokróm fényképeket látok.

purplehaze 2014.02.07. 19:34:31

Szerintem azért kicsit túl van lihegve ez a dolog. Más kérdés hogy a sok beteg ember miatt nem kellett volna a gyerekei pucér képeit netre rakni. Önmagukban szerintem jó képek. Na persze van néhány téma ami talán jogosan borzolja a kedélyeket.

Lovag Mihály 2014.02.07. 20:23:56

Elképesztően jó fotók.

l_andras 2014.02.07. 20:27:39

@purplehaze: Ha nem kerülnek ki a netre, akkor nem is lesznek beteg emberek? Kicsit olyan érvelés, mint a szovjet reakció a Csernobili katasztrófára a kezdeti napokban vagy más kínos esetekben. Nincs az újságban, nem történt semmi...

dukeekud 2014.02.07. 20:59:02

Jo nagy allatsag egy szexualis iranyultsaggal vadolni valakit. Es egyaltalan mi kozuk hozza, ez maganugy.
Kb mintha azzal vadolnek valakit, hogy feherboru.

Szolo 2014.02.07. 21:47:09

Na ezek a "vallásos és konzervatív körök" az igazán betegek, ha egy ilyen képről ez jut az eszükbe. Eleve azt keresik a képekben, és így meg is találják az elméletüket. Ugyanolyan eltorzult elméjük lehet, mint a keresztény inkvizítoroknak volt.

Mai Manó Ház · http://maimanohaz.blog.hu 2014.02.07. 22:51:05

Sally Mann így vallott a sorozatáról: "Out of the 65 photos in the book, only 13 show the children naked. There was no internet in those days. I'd never seen child pornography. It wasn't in people's consciousness. Showing my children's bodies didn't seem unusual to me. Exploitation was the farthest thing from my mind."

mrZ (törölt) 2014.02.08. 00:03:50

Egy papnak mi más jutna eszébe?
en.wikipedia.org/wiki/Catholic_sex_abuse_cases
"22.6% were age 10 or younger"

belgabela 2014.02.08. 06:38:33

Nevetséges, hogy odáig jutott a világ, hogy az ember már barátságos se lehet egy gyerekkel, mert az rögtön gyanús. A nyárom a strandon elegyedtem szóba egy kislánnyal jégkrémvásárlás közben. Az anyja fúriaként rontott oda, és elráncigálta a gyereket (közben megvető pillantással mért végig), aki láthatóan semmit nem értett. Én meg visszamentem a saját családomhoz a jégkrémekkel, akik ott ültek tíz méterre az esettől.

Nomad_ 2014.02.08. 06:58:13

"aki valóban másképp fényképezi gyerekeit, mint ahogy azt szüleik tennék"

Boldog gyerekek ennyi szülővel...

purplehaze 2014.02.08. 08:54:17

@l_andras: Én a hölgy képeiről beszéltem hogy talán nem kellett volna a gyerekek fotóit kirakni az oldalára. Azért erős túlzásnak tartom pedofíl fotónak nevezni a gyerekeiről készült képeket (de hát az ottani gondolkodás kicsit más).
Ettől függetlenül persze, vannak sajnos beteg emberek.
Egyébként mondhat bárki bármit de szép fotókat készített Sally Mann mindegyik témakörben.

"Na ezek a "vallásos és konzervatív körök" az igazán betegek, ha egy ilyen képről ez jut az eszükbe. Eleve azt keresik a képekben, és így meg is találják az elméletüket. Ugyanolyan eltorzult elméjük lehet, mint a keresztény inkvizítoroknak volt." Teljesen igazad van Szolo!