Ember a Holdon – egy svájci fotós újraalkotta az E.T. híres jelenetét

2014. július 13. Mai Manó Ház

A nyolcvanas években biztosan sokan álmodtak arról, hogy megpróbáljanak biciklivel a hold előtt repülni, eljátszva az E.T. ikonikus jelenetét. Philipp Schmidli, svájci fotográfus egy évvel ezelőtt meg is valósította ezt. Kezdetben csak egy teliholdas képet szeretett volna készíteni, így 2013 januárjában hosszas előkészületek után elindultak a hegyekbe fotós kollégájával, aki sífelszerelésben pózolt Schmidlinek. A téli fotózást később egy áprilisi követte, ahol a modell a sílécet bringára cserélte. A képek nagy népszerűségnek örvendtek a fiatal fotográfus honlapján, a bejegyzésre rengetegen reagáltak és többen véltek hasonlóságot felfedezni a fotók és az 1982-es hollywoodi klasszikus között. Schmidli végül úgy döntött, hogy valóban megpróbálja újraalkotni a jelenetet. Júliusban így egy új projektbe kezdett, ahol egy rámpa, három profi bringás, egy kosár és egy plüssállat segítségével próbálta rekonstruálni a repülést. 

mond_1_phillipp_schmidli.jpgFotó: Philipp Schmidli, 2013 

2PS_0136-509x339.jpgFotó: Philipp Schmidli, 2013 

Schmidli a felvételhez egy Canon EF 800 mm f/5.6L IS USM objektívet és egy 2x telekonvertert használt. Míg a korábbi síelős képeknél a jelenet és a kamera közötti távolság csupán 300 méter volt, addig az új felvételnél ez 1300 méterre növekedett, így a távolságkülönbség miatt arányaiban a hold sokkal nagyobbnak tűnt. Elmondása szerint a legnehezebb a tökéletes helyszín felkutatása volt. A képhez vezető út igen rögös volt, az első próbálkozás siralmasan végződött. Mivel a fotózás helyszíne a hegyekben volt, amit csak gyalogosan lehetett megközelíteni, a rámpa szállítása nagyon kimerítő volt. Ezt tetőzve az időjárás is teljesen kiszámíthatatlan volt: a fotózásra kijelölt éjszakán összefüggő felhőréteg borította az eget. A következő fotózással meg kellett tehát várni a következő teliholdat, ami egy hónappal később volt. Az augusztusi fotózáshoz már felhőmentes éjszakára számíthattak. A három bringás fiú egymás után folyamatosan ugratott a domboldalon, ami jelentősen megnövelte Philipp esélyeit a tökéletes kép elkészítéséhez. Az egyik dirt kerékpárra pedig rákerült egy kosár benne - földönkívüli híján – egy plüssállattal. Csak négyszer tudták megismételni a mutatványt, mert azután már túl magasra emelkedett a hold. (Spéder Zsófia)

2PS_0026-509x339.jpgFotó: Philipp Schmidli, 2013 

moon10-509x339.jpgFotó: Philipp Schmidli, 2013 

moon3-509x339.jpgFotó: Philipp Schmidli, 2013 

mond5-509x339.jpgFotó: Philipp Schmidli, 2013 

schmidli2.jpgFotó: Philipp Schmidli, 2013 

et_schmidli.jpg

(forrás: philippschmidli.com)

A világ legelső épségben fennmaradt Holdfotóját ITT, a filmes kulisszatitkokat bemutató bejegyzésünkben is látható E.T. fotót pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása