Könyvajánló - Magnum Contact Sheets és Magnum's First

2014. július 25. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház és a Capa Központ idén igazán elkényezteti a fotográfia szerelmeseit, hiszen ezen a nyáron Budapest fotóutcájába, a Nagymező utcába a világhírű Magnum fotóügynökség két különleges anyagát láthatják az érdeklődők. A kiállításhoz két remek katalógus is készült, melyet ma blogunkon is bemutatunk.

A Magnum Contact Sheets címet viselő katalógus több mint hetven év történelmének vizuális munkáit mutatja be, köztük a normandiai partraszállást Robert Capa, az 1968-as párizsi diáklázadásokat Bruno Barbey, Robert Kennedy temetését Paul Fusco, a vietnami háborút Philip Jones Griffiths és szeptember 11-ét Thomas Hoepker fotóin. A katalógusban Che Guevarától Malcolm X-en és Miles Daviesen keresztül a Beatlesig politikusok, színészek, művészek és zenészek ikonná vált portréit is láthatjuk. Az 508 oldalas fotóalbum 435 illusztrációt tartalmaz, melyek között 139 a kontaktokat mutatja 3600 képkockán. A kontaktokon az egymás után következő fotókat láthatjuk úgy, ahogyan azok az eredeti filmtekercsen voltak.

2-contact.JPG

Az idő arca címet viselő áttekintő kiállítás, a Magnum Photos nyolc neves tagjának különböző földrészeken, tájakon készített fotóriportjait mutatja be. Az 1955 júniusa és 1956 februárja között öt ausztriai városban, Innsbruckban, Bécsben, Bregenzben, Grazban és Linzben bemutatott kiállításhoz, mely a Magnum legelső csoportos, bemutatkozó tárlata volt közel 50 év után egy albumot adtak ki. A Magnum's First című fotóalbum 83 vintázs lenyomata az embereket és mindennapi környezetüket mutatja be Werner Bischof, Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis, Inge Morath és Marc Riboud kameráján keresztül. 

1-first.JPG

A fotóalbumok a Mai Manó Ház könyvesboltjában vásárolhatók meg, érdeklődni a bookshop@maimano.hu e-mail címen lehet.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása