Kép-kockák #11 – Dorothea Lange: A vándorló anya (1936)

2014. szeptember 23. Mai Manó Ház

A világhírű fotón látható nő neve Florence Owens Thompson; özvegy, 32 éves, 25 évesen került Kaliforniába, állandó lakcíme nincs, csak hét éhes gyermeke. Thompson azon vándormunkások egyike, akik az országot járták munka reményében. A kaliforniai Nipomóban rossz volt a termés, így a táborban lakó borsószedők családja szinte mindegyike nyomorgott. 1936 márciusában (vagy februárjában) Dorothea Lange fotóriporter éppen a borsószedők tábora mellett haladt el autójával. Nem volt kedve behajtani, de az ösztöneire hallgatva mégis visszafordult. Már messziről látta az elkeseredett anyát, és a jelenség mágnesként vonzotta. A Farm Security Administration (FSA) részére készített sorozat egymást követő elemei teljes egészében megtekinthetők az Amerikai Kongresszusi Könyvtár adatbázisában, így jól nyomon követhető, miként dolgozott a riporter. Látszik, hogyan kerül közelebb az asszonyhoz, akivel beszédbe is elegyedett, hogy meggyőzze, hagyja magát és gyerekeit lefényképezni, hisz ezzel nem csak másoknak, de talán családjának is segít. 

Dorothea_Lange_Migrant1936.jpgFotó: Dorothea Lange: A vándorló anya, Nipomo, Kalifornia, 1936. február-március(?) 
© Library of Congress

„Nem emlékszem, hogyan magyaráztam el neki jelenlétemet és a fényképezőgépemet, de arra igen, hogy nem kérdezett semmit. Öt képet készítettem, miközben egyre közelebb mentem. Nem kérdeztem az asszony nevét, sem a történetét. Ő mondta el, hogy 32 éves. Elmondta, hogy a környező földekről szerzett fagyott zöldségen és a gyerekek által leölt madarakon élnek. A közelmúltban eladta kocsijának kerekeit, hogy élelmet vegyenek.” – olvashatjuk Hans-Michael Koetzle: Fotóikonok. Képek és történetük című kötetében Dorothea Lange visszaemlékezését. A Vándorló/Hajléktalan anya című képhez, mint sok más híressé vált felvételhez mindenféle anekdoták kapcsolódnak a készülés körülményeiről vagy épp a kép utóéletéről. A cseroki indián származású Florence Thompson egy 1978-as interjúban azt mondta, nem akarta, hogy fénykép készüljön róla, hisz úgy sem kap érte egyetlen fillért sem, és még a nevét sem kérdezték meg. Lange állítólag azt is megígérte neki, hogy küld egy másolatot, amit sosem kapott meg. – írta Pfisztner Gábor tavaly a Howard Greenberg gyűjteményét bemutató kiállításunkon is látható ikonikus fotóról. 

Pár nappal a fotózás után, már 1936. március 10-én és 11-én megjelent a tábor lakóit bemutató sorozatból két változat a San Francisco Newsban, majd a szövetségi kormány elrendelte, hogy azonnal szállítsanak élelmiszert az érintett körzetbe. A mára világhírűvé vált fotót 1936-ban a U.S. Camera lap beválogatta az év legkiemelkedőbb képei közé. 

Dorothea-Lange-Destitute-pea-pickers-in-California.-Mother-of-seven-children.-Age-thirty-two.-Nipomo-CA-1936-05-752x603.jpgFotó: Dorothea Lange: A vándorló anya, Nipomo, Kalifornia, 1936. február-március(?) 
© Library of Congress 

Dorothea-Lange-Destitute-pea-pickers-in-California.-Mother-of-seven-children.-Age-thirty-two.-Nipomo-CA-1936-03-752x932.jpgFotó: Dorothea Lange: A vándorló anya, Nipomo, Kalifornia, 1936. február-március(?) 
© Library of Congress

Dorothea-Lange-Destitute-pea-pickers-in-California.-Mother-of-seven-children.-Age-thirty-two.-Nipomo-CA-1936-02-lg.jpgFotó: Dorothea Lange: A vándorló anya, Nipomo, Kalifornia, 1936. február-március(?) 
© Library of Congress

Dorothea-Lange-Destitute-pea-pickers-in-California.-Mother-of-seven-children.-Age-thirty-two.-Nipomo-CA-1936-04-752x591.jpgFotó: Dorothea Lange: A vándorló anya, Nipomo, Kalifornia, 1936. február-március(?) 
© Library of Congress

Lange mintegy két évvel a kép készítése után kapta vissza a FSA-tól a fotót, és máig nem tudni pontosan miért, de a kép jobb alsó széléről eltüntetett egy belógó ujjat. (Ennek a retusált változatán is nyomát lehet látni.) Koetzle könyvéből az is kiderül, hogy Florence Thompson - a fotón balra látható - lánya később eredménytelen kísérletet tett a bíróságon, hogy tiltsák be a kép publikálását.

Dorothea-Lange-Destitute-pea-pickers-in-California.-Mother-of-seven-children.-Age-thirty-two.-Nipomo-CA-1936-752x937.jpgFotó:  Dorothea Lange: A vándorló anya, Nipomo, Kalifornia, 1936. február-március(?) 
© Library of Congress (a retusált változat)

Az Amerikai Kongresszusi Könyvtár adatbázisában jelzik, hogy létezik egy hatodik fotó is, mely Lange férjének American West című kiadványában 1970 májusában jelent meg, a sátrat távolról mutató fotó a kaliforniai Oakland Múzeum gyűjteményének része.

lange1936.gifFotó: Dorothea Lange(?): A vándorló anya, Nipomo, Kalifornia, 1936. február-március(?) 
(Megjelent: Paul Taylor: American West, 1970)


11.jpg
Fotó: Dorothea Lange: Migrant Mother, Nipomo, California. 1936.
Első képkocka (balról jobbra): Viola (14); Ruby (5); Katherine (4); Florence az anya (32) és Norma (1)
(Nagyobb méretért katt a képre!)

Thompson a hetvenes évek végén került újra a média érdeklődésének középpontjába, ekkor készített vele az NBC csatorna riportere Bob Dotson interjút. Pár évvel később, 1983 augusztusában kórházi költségeinek fedezésére lányai egy felhívást tettek közzé, ennek köszönhetően 25.000 dollárt gyűjtüttek a kezelésére, de sajnos egy hónappal később Florence Thompson elvesztette a rákkal vívott hosszú csatáját. 1983. szeptember 16-án, nyolcvanadik születésnapja után pár nappal, Kaliforniában hunyt el. 

florence_thompson1979.jpgFotó: Florence Thompson, az NBC-nek adott interjú egy filmkockája, 1979 

thompson1979.jpgFotó: Florence Thompson és lányai (Katherine, Ruby és Norma,) 43 évvel az ikonikussá vált fotójuk után, 1979

(forrás: loc.gov; freedomvoices.org; dailymail.co.uk)

A Kép-kockák sorozatunk korábbi részeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása