Generációk együtt fotópályázat - Eredményhirdetés

2014. október 10. Mai Manó Ház

A Generációk együtt családi fotópályázatot - a Mai Manó Ház fennállásának 120. évfordulója alkalmából - az Indafotóval közösen írtuk ki. A fotópályázat ideje alatt (szeptember 1-30.) átlagosan 78 percenként töltöttétek fel családi képeiteket az Indafotón található gyűjteménybe; összesen 551 képet. A zsűri a szerzők által közölt adatokat hitelesnek tekintette. A nyertes műveket elbíráló zsűri tagjai az alábbi személyek voltak: Csizek Gabriella, a Magyar Fotográfusok Háza művészeti munkatársa, Csontó Lajos, képzőművész, Fátyol Viola, fotóművész, Karáth Zita, operatőr, member of HSC az Indafotó képviseletében és Kincses Károly, a Magyar Fotográfusok Háza művészeti főmunkatársa. 

genereaciok_egyutt_v02.png

A zsűri gondolatai a pályamunkákról:

"Számomra érdekes és tanulságos volt a beküldött képanyag. Az volt az érzésem, hogy a pályázók a kiírásból csak kiragadtak fogalmakat, de összességében nem vették figyelembe azt. Természetesen lehet kiindulópontként tekinteni arra, de azért fontos annak szellemiségével kapcsolatos fotókat készíteni, küldeni. Voltak fontos és szép szériák, de ezek nagy része nem kapcsolódott a kiíráshoz." (Csizek Gabriella)

„Úgy tűnik, hogy ez egy nehéz pályázat volt. A beérkezett munkák közül kevés volt, ami a pályázat kiírásához igazán alkalmazkodni tudott, bár tény, hogy ez a téma könnyen vezethet közhelyes gondolatokhoz és megoldásokhoz. Így a beérkezett munkákra általában jellemző, hogy első felvetések, amelyeket érdemes lett volna újra és újra gondolni, magyarul több munkát beletenni. Ezzel szemben születtek olyan képek, képsorozatok, amelyek ha nem is azonosultak szigorúan a tematikaival (tisztelet a kis számú kivételnek), de önmagukban elég erőteljes elképzeléssel rendelkeznek, amit több kevesebb sikerrel formailag is egységesen tudtak kezelni. Bár némelyiknél elkelt volna egy kis szigor a válogatás során, úgy még koncentráltabbá válhattak volna a jó megoldások is. Mindenesetre a pályázat felszínre hozott pár jó és hiteles megoldást, amelyek jó kérdéseket tesznek fel a téma továbbgondolására. És egyben szembesített azzal, hogy mennyire nehéz szembenézni korunknak a generációs változásokkal.” (Csontó Lajos)

"A pályázók a pályázat szövegét gyakran inkább katalizátorként használták, mely többüket vezette meglepő vagy váratlan megoldások irányába - így én sem kértem számon szigorúan a pályázat kiírásának való megfelelést a benevezett munkákon. A szép számmal feltöltött, inkább privát fotószerű képek biztosítottak arról, hogy a pályázat által felvetett téma és kérdések széleskörű érdeklődésre tartanak számot, mely nem csak a szűken értelmezett szakmát vagy annak holdudvarát mozgatta meg. E privát fotók néhol megejtő körképet mutattak arról, mit jelent a pályázók számára az ideális család, illetve hogyan képzelik annak nem kevésbé idealizált ábrázolását. A pályázatra nevezett képek között sok érdekes mediális kísérlet szerepelt, több, a megszokottól eltérő családábrázolással találkoztunk, melyekben az alkotó saját helyét is próbálta definiálni a családi közösségben, illetve e közösségen keresztül a világban. A három díjazott sorozat is e kísérletező, a családi és személyes identitás kérdéseit feszegető munkák csoportjából került ki." (Fátyol Viola)

„Érzésem szerint sokan nem vették figyelembe a pályázati kiírást, vagy igazából nem értették meg, miről szól, esetleg nem vették a fáradtságot, hogy egyáltalán utánanézzenek bárhol, hogy ki is volt az a Mai Manó, csak arra koncentráltak, hogy családi fotó kell, amin szerepel a nagyi, meg az újszülött. Mindemellett öröm, hogy pályáznak az emberek, reagálnak egy ilyen felhívásra. Voltak ötletes képek, amik sajnos a kiírásnak nem mindenképp feleltek meg, és voltak melyeknek alapötletével találkozhattunk már 1000x, nem az alkotó saját ötletéből, hanem másolásból születtek. Szóval öröm, és kiábrándulás is a képek ezen sokasága.” (Karáth Zita)

A Generációk együtt pályázatunk eredményei:
I. helyezett - SIVÁK ZSÓFIA 

sivak_zsofia1.jpgFotó: Sivák Zsófia: Családom sorozat, digitális technika, 2013

sivak_zsofia2.jpgFotó: Sivák Zsófia: Családom sorozat, digitális technika, 2013

sivak_zsofia4.jpgFotó: Sivák Zsófia: Családom sorozat, digitális technika, 2013

sivak_zsofia3.jpgFotó: Sivák Zsófia: Családom sorozat, digitális technika, 2013 

II. helyezett - SZŐKE ERIKA 

szoke_erika2.jpgFotó: Szőke Erika: Kiválasztás, színezett cianotípia
szoke_erika3.jpgFotó: Szőke Erika: Karneválon nagyival, anyával, színezett cianotípia
szoke_erika1.jpgFotó: Szőke Erika: Orgonák közt nagyival és anyával, színezett cianotípia
szoke_erika4.jpgFotó: Szőke Erika: Anya, színezett cianotípia

III. helyezett - RÉDLING HANNA 

redling_hanna3.jpgFotó: Rédling Hanna: Én lennék. Lennék én. sorozat, vegyes technika, 2014
redling_hanna4.jpgFotó: Rédling Hanna: Én lennék. Lennék én. sorozat, vegyes technika, 2014
redling_hanna2.jpgFotó: Rédling Hanna: Én lennék. Lennék én. sorozat, vegyes technika, 2014
redling_hanna1.jpgFotó: Rédling Hanna: Én lennék. Lennék én. sorozat, vegyes technika, 2014

Köszönjük, hogy ilyen sokan megmutattátok magatokat és töltöttétek fel képeiteket a gyűjteménybe! Gratulálunk minden résztvevőnek, a nyertesekkel hamarosan felvesszük a kapcsolatot! 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása