W. & D. Downey: Kilenc uralkodó egy fotón (1910)

2014. december 11. Mai Manó Ház

Az 1829-ben született William Downey, angol fotográfus testvérével, Daniellel, a XIX. század derekán nyitották meg fényképészeti stúdiójukat Londonban. Az első „királyi” megbízásukra 1862. januárjában került sor, amikor Viktória királynőről készíthettek portrét. Nem sokkal később a parlamenti munka mindennapjait és a képviselőket is dokumentálni kezdték. Fényképészeti tevékenységük sikerét jól jelzi, hogy 1863-ban Newcastle-ben, majd 1872-ben Londonban nyitottak műtermet. Az elsőként nyitott londoni W. & D. Downey műteremben 1865-ben járt először VII. Eduárd, akinek későbbi temetésén készítette el a testvérpáros a történelmi jelentőségű felvételét. 

downey_0008.jpgFotó: W. & D. Downey 

A halálesetről természetesen a magyar nyelvű sajtó is beszámolt 1910 májusában: „Edvárd angol király pénteken éjjel tizenkét óra huszonhat perczkor meghalt. A gyászhír a döbbenés váratlan erejével hat, mert halála előtt alig egy nappal érkeztek az első hírek a betegségéről és bár ezek a hírek a kór fokozatos elhatalmasodását jelentették, sőt katasztrófa eshetőségére is utaltak, még sem gondolta senki, hogy a halál oly hirtelen végez a királylyal, a kinek erős fizikuma már egyszer, közvetlenül koronázása előtt, legyőzte a reá leselkedő végzetet. Edvárdról Anglia elmondhatja, a mit a római klasszikus nagy jótevőjéről szomoruan elzengett: „Sok jónak siralmára halt meg, de senkinek nagyobb fájdalmára, mint hazájának”. Európa siratja őt, mint a legnagyobb alkotmányos uralkodót, mint az alkotmányos uralkodók örök mintaképét. Az elhunyt király deresedő fejjel, hatvan éves korban lépett trónra mint VII. Edvárd angol király, India császára. Anyja, Viktória, már négy éve volt királynő a mikor ő 1841 november 9-én a Buckingham palotában világra jött. Akkor járt Angliába látogatóba IV. Frigyes Vilmos porosz király és ő tartotta keresztvíz alá a csecsemőt, ki a keresztségben atyja után az Albert nevet kapta. Az Edvárd nevet, mely néven mint hetedik, uralkodott, anyai részen való nagyatyjától a kenti herczegtől, örökölte.” 

Az 1910. május 20-án készült fényképen kilenc uralkodó szerepel: VII. Haakon norvég király, I. Ferdinánd bolgár cár, II. Mánuel portugál király, Vilmos német császár, I. György görög király és I. Albert belga király állva, míg XIII. Alfonz spanyol király, V. György brit király és VIII. Frigyes dán király ülve látható a fényképen, melyet 1987-ben publikáltak a Crown & Camera (Korona és fényképezőgép) című könyvben. A fotó különlegessége, hogy akkoriban ez volt az egyetlen fénykép, amelyen kilenc - később egymással háborúzó - uralkodó egyszerre volt látható.

the_nine_sovereigns_at_windsor_for_the_funeral_of_king_edward_vii.jpgFotó: W. & D. Downey: 1910. május 20.
Álló sor: VII. Haakon norvég király, I. Ferdinánd bolgár cár, II. Mánuel portugál király, Vilmos német császár, I. György görög király és I. Albert belga király,
Ülő sor: XIII. Alfonz spanyol király, V. György brit király és VIII. Frigyes dán király

(forrás: wikipedia.org; huszadikszazad.hu)

A 19 éves Erzsébet hercegnőt a Buckingham-palotában fényképezték 1945 márciusában. Ezt a képet ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása