Portfólió – David LaChapelle (1963)

Portfólió – David LaChapelle (1963)

2015. március 11. Mai Manó Ház

David LaChapelle 1963. március 11-én született a connecticuti Hartfordban. Első fotóját egy puerto rico-i vakáció során készítette a kezében martinit tartó, bikinit viselő édesanyjáról. Már kamaszkorában a fényképezés megszállottja volt. A művészeti tanulmányai végeztével New Yorkba költözött, ahol megismerkedett Andy Warhollal. Első munkáját is tőle kapta az Interview magazinnál 17 évesen. Az 1980-as évekre jól ismert fotóssá vált a művészvilágban, az 1990-es évek elején már hírességek álltak neki modellt, és elkezdett divatképeket is készíteni. Fotóit világhírű múzeumok gyűjteményei őrzik, munkái mára a leghíresebb magazinok címlapjain szerepelnek. LaChapelle meztelen önarcképét ITT találod.

lachapelle.jpgFotó: David LaChapelle: Vogue Italia, címlap 

Fotográfiai munkásságában nem sokat törődik a ,,valósággal’’ – az általa teremtett világ, melynek morzsáit Disneylandtől Gilbert and George-on át számtalan helyen felfedezhetjük, kerek egésszé áll össze. David LaChapelle, akit sztárok sztárfényképészeként emlegetnek, és barokkosan burjánzó képei, nőmodelljei miatt olykor még Fellinivel is rokonítanak, bámulatos kreativitásról tesz tanúbizonyságot. LaChapelle munkássága részben a reklámfotónak abból a már évtizedekkel ezelőtt is létezett fajtájából eredeztethető, amely játékfilmes megközelítéssel és hatalmas eszköztárral, olykor népes statisztagárdával létrehozott virtuális valóságon alapult, de ugyanúgy kötődik a makettezett világra épülő fotográfiai felfogáshoz is. Mindezt persze hollywoodi dimenziókban kell elképzelni, ahol még a kerti törpe is hatalmas. A dolog attól dekadens, hogy már ad abszurdumig elvitt, tehát egyfajta végállomás, jövőtlen, mert nem fokozható tovább. És mint ilyen, sajnos nagyon időszerű, tökéletesen ráillik önfelszámoló, öngyilkos világunkra. Olyan, mint egy nagy római orgia, miközben a barbárok már dübörögnek a folyosón, azzal a különbséggel, hogy itt nemcsak a rómaiak, hanem a barbárok is mi vagyunk – írta LaChapelle munkásságáról a Fotóművészet magazin főszerkesztője Tímár Péter.

A képre kattintva LaChapelle további fotóid láthatod. 

lachapelle002jpg.jpgFotó: David LaChapelle: Maybach, 2009

(forrás: fotomuveszet.net)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.