8.000.000

2015. március 25. Mai Manó Ház

1330 nap, 1520 bejegyzés, 8.000.000 oldalletöltés.
Rengetegen látogatjátok a Mai Manó Ház blogját, mely március 23-án átlépte a nyolcmilliomodik oldalletöltést, és ugyancsak aznap haladta meg a 100.000 megtekintést Urbán Ádám sorozata. Ez a poszt - blogunk történetében elsőként - pontosan egy év alatt gyűjtött ennyi kattintást.
K Ö S Z Ö N J Ü K, hogy ilyen sokan olvastok minket! 

8moldalletoltes2.jpgFelhasznált fotók, melyekkel a Mai Manó Ház falain vagy a blogján is találkozhattál már:
Vivian Maier önarckép; a 49. Képíró-képolvasó hétvégén készült fotó; Kudász Gábor Arion; Tasnádi László; Kerekes Gábor, Snowflake Bentley, a 47. Képíró-képolvasó hétvégén készült fotó (camera obscura)

A hatmillió oldalletöltést 2014. július 23-án léptük át, az azóta eltelt 243 nap legnézettebb 10 bejegyzését itt találod:

10. Escher Károly: Petőfi igazi arca (Foto magazin, 1956. május)
Lapozó rovatunkban Escher Károly a Foto magazin 1956. májusi számának 18. oldalán publikált Petőfi igazi arca című írását olvashattátok. A bejegyzésben látható portrét mindenki ismeri, de a reprodukció hátoldalán található feliratot csak kevesen. Kincses Károly jóvoltából azt is megmutattuk.

9. 10 publikálatlan fotó a LIFE magazin történetéből (18+)
Einstein koporsója, a mosolygó Manson, a karácsonyozó Hitler vagy éppen a Martin Luther King elleni merénylet és az 56-os forradalom alatti kivégzés tragikus képkockája mellett az összeállításban feltűnik az újságot olvasó Gandhi és a Happy Birthday-t Kennedynek éneklő Marilyn Monroe is.

8. Durieu és Delacroix akttanulmányai (1854. június)
Eugène Delacroix festő és Eugène Durieu amatőr fényképész 1854 júniusában készítette el a korai aktfényképezés legfontosabb tanulmányait, melynek leghíresebb darabja a Hátakt címet kapta.

7. Variációk – Tetovált férfiak (1934-2006)
A tetoválás a huszadik században vált egyre népszerűbbé, így természetesen a fotográfusok is egyre többet fényképeztek tetovált embereket. Variációk rovatunkban neves fotóművészek tetovált férfiakat ábrázoló képeiből válogattunk.

6. 10 megdöbbentő állatfotó (2014)
A Time magazin válogatásában jelent meg 2014 állatos fotóit tartalmazó összeállítás, melyben a szerkesztők nem a klasszikus természetfotósok munkáiból, hanem a nyomtatott és az online sajtóban megjelent, állatokat ábrázoló riportfotókból mutatták be.

5. Rocco Morabito: Az élet csókja (1967)
A Pulitzer-díjas képen a villanyszerelő J.D. Thomson-t láthatjuk, amint szájon át lélegezteti kollégáját, Randall G. Champion-t, akit munka közben áramütés ért, de a biztonsági heveder felfogta és meggátolta, hogy leessen az oszlopról.

4. Variációk - Híres emberek családi fotói
Tolsztoj, Dali, Kennedy. Bejegyzésünkbe olyan fotókból válogattunk, melyeken híres emberek láthatók családtagjaikkal.

3. Dr. H. W. Diamond: Egy női elmegyógyintézet lakói (1848-1858)
Diamond az 1840-es években pszichiátriát tanult a Londonban és 1848-ban nevezték ki a Surrey Megyei Elmegyógyintézet női osztályának felügyelőjévé, ahol 10 éven keresztül fényképezte az elmegyógyintézet betegeit.

2. Robert C. Wiles: A legszebb öngyilkosság (1947)
1947. május 12-én a LIFE magazin a hét fotójaként egy teljes oldalt szentelt egy kezdő fotográfus, Robert Wiles megindító fotójának. A kép több szempontból is különleges – legfőképpen azért, mert közel hét évtizeddel később is a leghíresebb öngyilkosságot ábrázoló portréként tartják számon.

1. Alfred Eisenstaedt: A Pilgrim elmegyógyintézet lakói (1938)
Alfred Eisenstaedt a long islandi Pilgrim State Hospital (állami kórház) kertjében készült fotói háromnegyed évszázaddal a felvétel után még ma is figyelemreméltóak abból a szempontból, ahogyan az objektív tudósítást a szinte kézzelfogható együttérzéssel ötvözik. Azonban talán a leginkább felkavaró az, hogy a képek milyen ismerősnek tűnnek.

Ha érdekel a fotóművészet és szereted a történeti és a kortárs képeket, akkor olvasd továbbra is a Mai Manó Ház blogját, lájkold a Facebook oldalunkat és persze látogass meg minket a Nagymező utcában, Budapest fotóutcájában!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása