Fotóművészeti Szabadegyetem 2015 (1. félév)

2015. április 01. Mai Manó Ház

Magyar fotóművészet itthon és külföldön

A Mai Manó Ház 2015-ben is elindítja a sikeres Fotóművészeti Szabadegyetemét!
Nevezhető-e még egyáltalán művészetnek a fotográfia? Miért adnak esetenként sok millió dollárokat egy-egy fotóért? Mi a művész feladata a piacra lépés előtt és azt követően? Mi a különbség egy kurátor és egy galériás szempontjai között? Ki az a majdnem 600 ember, aki kényszerűségből vagy kalandvágyból elhagyta Magyarországot és fotográfusként kereste kenyerét és alkotott sokszor maradandót választott hazájában? Megérthetjük-e az emigráció okait, természetét, ha megismerjük fotográfiai életművüket?
Három előadó, három izgalmas téma, számtalan kérdés és számtalan lehetséges válasz Martos Gábor, Faur Zsófia és Kincses Károly előadásán.

fsze-b2-A4.jpg

1. előadás
2015. április 14. kedd, 18.30

Művészet-e a fotó, ha bárki tud képet csinálni a telefonjával? Fotóművészeti képzés, szaklapok, intézmények, vásárok itthon és külföldön
Előadó: Martos Gábor, művészeti újságíró, a MúzeumCafé főszerkesztője
A fotográfia az a művészeti ág, amelyben bárki otthon érezheti magát: fényképezni mindenki tud – ma már elég hozzá a telefonja. De ha ez így van, akkor nevezhető-e még egyáltalán művészetnek a fotográfia? Miért kell művészeti intézményekben tanítani – nota bene: lehet-e egyáltalán tanítani? –, miért kellenek nyomtatott és internetes fórumai, kiállító- és kutatóintézményei legyenek, és főleg miért adnak estenként sok millió dollárokat egy-egy olyan fotóért, amit, mint ahogyan ezt oly gyakran halljuk is, „én is bármikor meg tudnék csinálni” (vagy pláne „a három éves unokám is”)?

Sajnálattal értesítjük, hogy a Fotóművészeti Szabadegyetem május 5-re hirdetett előadása rajtunk kívül álló technikai okokból elmarad. A megvásárolt jegyek árát visszaváltjuk vagy felhasználhatják a következő előadásra! Várunk mindenkit 2015. május 26-án Kincses Károly fotómuzeológus előadásán!

2. előadás
2015. május 5. kedd, 18.30

Művészet és kereskedelem
Előadó: Faur Zsófia, a Faur Zsófi Galéria és Kiadó tulajdonosa
Mi a művész feladata a piacra lépés előtt és azt követően? Mi a galéria/galériás szerepe az érvényesülés elősegítésében? Miért fontos a fesztiváli szereplés, a díjak, a külföldi megjelenések, egy neves gyűjteményi, múzeumi megvásárlás? Mi a különbség egy kurátor és egy galériás szempontjai között? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ előadásában Faur Zsófia, a Faur Zsófi Galéria és Kiadó tulajdonosa. A hazai és külföldi szereplések párhuzamba állításával és fontosságának kiemelésével a kereskedő szemszögéből elemzi a kérdéseket, miközben a számos zsűrizés és neves vásárokon való szereplés tapasztalataiból építkezve szemlélteti a fotós pályájának stratégiailag fontos pontjait, esetleges buktatóit, érvényesülési lehetőségeit.

3. előadás
2015. május 26. kedd, 18.30

És akik nem itthon keresték és találták meg a boldogulásukat: Fotós emigráció a huszadik század második felétől és a művészek egyéni érvényesülése itthon és külföldön.
Előadó: Kincses Károly, fotómuzeológus Mai Manó Ház, Capa Központ
Az előadás a Hungarian Out. Magyar fotográfusok külföldön munkacímet viseli, s több mint hatszáz, a határainkon kívül fotográfusi pályán dolgozó, alkotó személy életét, kicsit, vagy semennyire sem ismert pályáját dolgozza fel. Több mint félezer emberi sors, akik kényszerűségből vagy kalandvágyból nekiindultak a határoknak, itt hagyták életük egy darabját, s a befogadó országban fotográfozással keresték kenyerüket, valósították meg álmaikat, és lettek ismertek és híresek, vagy örök életre elégedetlen hontalanok. A fotográfia kapcsán kicsit beletekinthetünk az emigrációt kiváltó okokra, az ezeket motiváló tényezőkre, az emigráció természetrajzába is.

JEGYINFORMÁCIÓ:
Belépőjegy (egy előadásra, amellyel aznap az aktuális kiállítást is megtekinthetik)
1500 Ft – felnőtt,
700 Ft – diák, nyugdíjas
A Szabadegyetem előadásaira az egyéb belépési kedvezmények nem érvényesek. Belépőjegy az előadásra a Mai Manó Ház első emeleti jegypénztárában váltható hétköznap 14 -19 óra, hétvégén 11 - 19 óra között.
Cím: Mai Manó Ház, Budapest, VI. ker. Nagymező utca 20.
További információ: zsanett.pinter@maimano.hu, +36 1 473 2667
Egyéb kedvezmények: A Mai Manó Könyvesbolt 10% kedvezményt nyújt a Fotóművészeti Szabadegyetem közönségének, mely kedvezmény az alábbiak szerint érvényesíthető: az egyes előadásokra jegyet váltó vendégeink a megvásárolt jegy felmutatásával válthatják be a 10% kedvezményt egyszeri alkalommal. A kedvezmény felhasználásakor a jegyet érvénytelenítjük.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása