A Titanic utasának fotói a fedélzetről (1912)

A Titanic utasának fotói a fedélzetről (1912)

2015. április 12. Mai Manó Ház

Harminc évvel ezelőtt, 1985-ben Edward O'Donnell jezsuita atya az Ír Jezsuita Tartományfőnökség alagsorában keresgélt, amikor egy nagy fekete bőröndre bukkant, amelyben fotónegatív albumok, fényképek nagy gyűjteményét, köztük a Titanic útján készült felvételek albumát találta meg. Az 1960-ban elhunyt Francis Browne jezsuita atya készítette az összes fényképet, amelyek létezése ekkor már szinte teljesen feledésbe merült. A rossz hír az volt, hogy a negatívok több mint a fele nitrát alapú, ezért veszélyes és sok film állapota súlyosan megromlott. A felfedezésnek gyorsan híre ment, így a támogatóknak köszönhetően elkészítették az összes negatív másolatát, ezzel megőrizve a gyűjteményt az utókor számára.
Browne ír jezsuita pap volt, aki a Titanic fedélzetén utazott az útvonal első szakaszán az angliai Southamptonból az írországi Cobh-ba, amelyet akkor még Queenstownnak hívtak. A tengerentúli utazás hátralévő részére is maradt volna, mivel jegyet kapott ajándékba egy gazdag családtól, akikkel a hajón barátkozott össze. Azonban amikor Browne Cobh-ba érkezett, üzenetet kapott rendfőnökétől azzal a paranccsal, hogy továbbutazás helyett azonnal térjen vissza állomáshelyére.
A Titanic 1912. április 10-én délben indult el a southamptoni kikötőből, ahol majdnem összeütközött a New York óceánjáróval. A franciaországi Cherbourg kikötőjében 7 óra múlva, 19:00-kor kötött ki. Az utasok felvétele után este 21:00-kor továbbindult Queenstownba, ahova másnap 12:30-kor érkezett meg. Az elsüllyeszthetetlennek tartott óceánjáró innen indult tovább (újabb utasok felvétele után) végzetes útjára New York felé, 1912. április 11-én, délután 14:00-kor.

browne005.jpgFotó: Francis Browne: Kisgyerek játszik a Titanic fedélzetén, 1912. április 
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 

browne002.jpgFotó: Fr. Michael Garahy: Browne atya, Kilnavart, Írország, 1939. június 1.

Browne atya 1897-ben kezdett fényképezni, amikor a jezsuitákhoz való csatlakozás előtt nagy utazást tett Európában. Nagybátyjától, Roberttől kapta első fényképezőgépét az utazáshoz, amelynek felvételei nagyon ígéretesnek bizonyultak. Ezután néhány évig nem sok alkalma nyílt a fényképezésre, de lelkesedése és művészi hajlama a Titanic utazása idején is megnyilvánult. 1915-ben a brit hadsereg ezredeként szolgáló ír gárda tábori lelkészévé avatták. Ő volt az első világháború legtöbbet kitüntetett tábori lelkésze. A következő években 1950-ig több mint 42 000 negatívot készített, amelyek az akkor kialakuló Ír Köztársaság életét, valamint Ausztrália, Anglia és más országok érdekes témáit dokumentálták.
Habár a fényképezés inkább a hobbija volt mint a hivatása, Browne Titanic-ról készített felvételei még a tartalmuknál is értékesebbek. A képek jogait birtokló Bridgeman Art Library főigazgatója, Victoria Bridgeman szerint a felvételek azért is értékesek, mert megtestesítik a kort, amikor készültek. „Fantasztikus, az adott pillanatot megörökítő archív minőségűek” - mondta. „Mindig nagyon izgalmas olyan dolgot találni, amely teljesen az adott kort jeleníti meg.” A fényképek, amelyek mintául szolgáltak a Titanic-film díszlettervezéséhez, egyszerre ragadják meg egy óceánjáró életének aprólékos részleteit — a jól kihasznált edzőtermet, a játszó gyermeket, a kikötőhídon átkelő utasokat — és a hajó egészét is. „Van valami különösen megindító a gyűjteményben, kiváltképpen a készítőjük szempontjából” - idézte fel Bridgeman, hogy a képek — alkotójukkal együtt — kis híján elsüllyedtek a hajóval”.

browne000.jpgFotó: Francis Browne: A Titanic utasai érkeznek a fedélzetre, 1912. április 11.
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library
browne003.jpgFotó: Francis Browne: Csipkét áruló nő a Titanic fedélzetén, 1912. április 11.
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 
browne004.jpgFotó: Francis Browne: Edzőterem a Titanicon, 1912. április
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 
browne006.jpgFotó: Francis Browne: Olvasószoba a Titanicon, 1912. április
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 
browne001.jpgFotó: Francis Browne: A Titanic miután kihajózott Southamptonból, 1912. április
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library
browne007.jpgFotó: Francis Browne: A jelzőlámpák ellenőrzése, 1912. április
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 
browne008.jpgFotó: Francis Browne utolsó fotója a Titanicról, amint elhagyta Cobh (Queenstown) kikötőjét
és elindul New York felé, 1912. április 11.
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 

Browne atya képei 1912. április 18-án, csütörtökön jelentek meg a Daily Sketch címlapján. 

titanic_daily_sketch_001.jpgdaily_sketch_int_spread.jpgFotó: Daily Sketch, 1912. április 18. 

(forrás: lightbox.time.com; titanicphotographs.com)

A XIX. századi hajókatasztrófák különleges képeit ITT, a Titanic vesztét okozó jéghegyről készített fotókat pedig ITT találod.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igi1 2015.04.12. 18:47:56

A kisgyerek es az apja túlélte a tragédiát, de 6 hónappal wzután a gyereket elütötte egy kocsi, az apja pedig belefulladt a saját medencéjébe.

Senki se tudta feldolgozni a tragédiát, hiába élték túl. Az egyik túlélő, aki 94-ben meghalt és 7 éves volt ekkor, pl. bezáratta magat 4 napig egy kabinba, hogy a rémálmai enyhüljenek. Azt mondta, hogy a sikolyokat nem lehet elfeledni, majd az azt követő halálos, néma csendet. De soha nem tudta elfelejteni, a negatívok is ezért voltak elzárva, mert megkerték az atyát a túlélők,hogy nem szeretnênek újra szembesülni a fotók miatt újraéledő kellemetlen emlékekkel.

igi1 2015.04.12. 18:57:11

Amikor felfedezték a hajót a mélytengeri robot megtalálta az edzőtermet lefényképezte ugyanúgy, es a gép még mindig ugyanúgy állt mint itt a képen

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2015.04.12. 21:38:29

Elképesztő. Köszi a posztot, nagyon érdekes volt.

walter sobchak 2015.04.12. 22:12:34

@igi1: A kisfiú Douglas Spedden volt, 3 évvel később, 1915 augusztusában ütötte el egy autó (9 éves volt, a Titanicon tehát 6 - amúgy a mentést szinte teljes egészében átaludta :) ). Az apát, Frederick Speddent holtan találták a medencében, de nem belefulladt, "csak" szívrohamot kapott fürdés közben. Ez jóval később volt, valamikor a II. vh után, tehát már elég öreg volt (a Titanicon is már majdnem 50 évesen utazott).

Frank Browne atya képei pedig nagyszerűek, pótolhatatlan értéket képviselnek. Amúgy magyarul is megjelent egy könyv, amiben benne vannak. Abban a könyvben írták, hogy az atya összebarátkozott egy első osztályon utazó párral, akik meg akarták magukhoz hívni Amerikába, és azt mondták, ki is fizetik a jegyet. Browne küldött is táviratot, hogy maradhat-e, de nem engedélyezték, így leszállt Queenstownban.

Egy apró javítás: nem a betett kép az utolsó, amit Browne készített, hanem ez:

news.bbcimg.co.uk/media/images/59566000/jpg/_59566609_jex_1373888_de36-1.jpg

Egyben az utolsó kép is, amelyet valaha készítettek a hajóról, és az utolsó alkalom, amikor a Titanicot a szárazföldről látták. Utána még néhány halászhajóval találkozott, de értelemszerűen nem maradt fenn kép. Nemrég előkerült egy másik kép, ami valószínűleg ugyanekkor készült, de távolabbról, a partról. Most megy a vita, hogy melyik készült később :).

walter sobchak 2015.04.12. 22:41:55

@Mai Manó Ház: Nincs mit! :) Mindig örülök, amikor Titanicos posztot ennyien olvasnak. Browne atya képeiből meg aztán lehetne egy hétig minden nap is posztolni. Pl. van egy kép, amin maga Smith kapitány néz le a hídról:

www.shakesaspear.com/images/541_Titanic_pic_3_before_sailing.jpg

Meg egy rakat nagyon érdekes, mondjuk az SS New York óceánjáróval éppen csak elkerült összeütközés is meg van örökítve, illetve a hatalmas hajócsődület, amit az akkor éppen érvényben levő szénbányász-sztrájk okozott (több hajó szenét a Titanic használta fel, és utasaikat is ő vette át).

SmittyB 2015.04.12. 23:36:10

Szuper összeállítás!
Köszi!

Void Bunkoid 2015.04.13. 07:00:27

A kissrác pörgettyűzése a James Cameron-féle Titanicba is bekerült, pont ennek a fotónak köszönhetően :)

igi1 2015.04.13. 23:30:58

www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-15856784

According to Fr O’Donnell, the father and son in this photograph survived the sinking of the ship, but he said: "Only six months later, the little lad was knocked down and killed by a car, a victim of modern transportation after all, and a few years later the father, having been rescued from the Atlantic, was drowned in his swimming pool"

The book has a foreword by Dr Robert Ballard who located the sunken ship in 1985, in the same month that Fr O'Donnell discovered his predecessor's photography collection. Dr Ballard said later that outside the window at the far left of this photograph of the gymnasium is where he landed his deep sea robot Jason Jr, for the very first time. "When he photographed through that curved window it showed that the machine is still standing all covered in what he calls rusticles," said Fr O'Donnell

igi1 2015.04.13. 23:36:29

Ha minden igaz egy könyvet lapozgat amit gondolom meg lehet venni is

walter sobchak 2015.04.14. 20:43:55

@igi1: A linkelt oldalon van egy kép Douglas sírjáról is, 1915-ös a dátum rajta (elég rossz a kép de kivehető), és elég részletesen le van írva az kisgyerek élete egészen a haláláig, pontos dátummal, körülményekkel. Sajnos a Titanicos könyvek az apróságokban (de sokszor elég komoly dolgokban - hogy mást ne mondjak, a hajó technikai részletei) is szoktak tévedni, pláne a régebbiek. Az Encyclopedia Titanica elég hiteles forrásnak mondható, és amint kiderül valami újdonság, rögtön kijavítják.

www.encyclopedia-titanica.org/titanic-survivor/robert-douglas-spedden.html

Ez pedig az öreg élete:

www.encyclopedia-titanica.org/titanic-survivor/frederic-oakley-spedden.html

rizla 2015.05.02. 22:10:31

jó fotós volt az atya, egyik-másik kompozíció nagyon szépen kiérlelt