Átléptük a 10.000.000. oldalletöltést a Mai Manó Ház blogján!

2015. július 08. Mai Manó Ház

Rekordgyorsasággal, 46 nap alatt értük el az újabb egymillió oldalletöltést a Mai Manó Ház blogján, ezzel - pár héttel a negyedik születésnapunk előtt - átléptük a tizmilliomodik oldalletöltést is. A nemrég megújult oldalunkon, a Mai Manó Ház hírei mellett, továbbra is igyekszünk megszerettetni és megismertetni Veletek a fényképezés 176 éves történetének gazdag múltját és jelenét.
K Ö S Z Ö N J Ü K, hogy ilyen sokan olvastok minket!

10millio3.jpg

A tízmilliomodik oldalletöltést 2015. június 05-én léptük át, az elműlt 46 napban megjelent legnézettebb 10 bejegyzését itt találod:

10. Múzeumok fotósszemmel 2. (1948-2005)
A Múzeumok Éjszakája tiszteletére megjelent tematikus válogatás második részében szereplő képeken többnyire múzeumlátogatókat láthattok, de a Louvre termeinek nagyformátumú fotósorozatához Candida Höfer engedélyt kapott olyan napon is felvételeket készíteni, amikor az épület a látogatók előtt zárva van. Thomas Struth sorozatában pedig a fáradt múzeumi látogatók próbálnak kapcsolatba kerülni a képzőművészek híres munkáival.

9. Hajdú D. András: Cataracta (2015)
Dr. Hardi Richárd szemorvos és szerzetes húsz éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Innen indul csillagtúraszerűen a megye eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik 600–800 kilométerre laknak a szemészeti centrumtól. A Hemző Károly díjas fotóriporter sorozata 2015. július 26–ig ingyenesen megtekinthető a Mai Manó Házban.

8. A National Geographic gyűjteményének legnépszerűbb fotója
A National Geographic Magazin első száma 1888. október 17-én jelent meg füzetszerű, téglaszínű borítóval, kettőszáz példányban, melyeket a National Geographic Társaság tagjai kaptak meg. A magazin remek fotói és cikkei főként földrajzi, tudományos, történelmi, kulturális témákról íródnak, világszerte 36 nyelven (köztük magyarul is) jelennek meg és az újság havonta több mint 50 millió olvasóhoz jut el. A digitális világ beköszöntével 2013. március 6-án a nagy múltú magazin elindította Tumblr oldalát is, melynek legnépszerűbb fotóját és történetét mutattuk be

7. Egy magyar orvos színes képei a 40-es évekből
Amikor a Magyarország színesben bejegyzésünkhöz kerestem fotókat a Fortepan gyűjteményében, többször is elém kerültek Dr. Ember Károly képei és azonnal beugrottak a Folyamatos Jelen kiállítás- és katalógussorozatunk hatodik kötetében bemutatott fotók, melyet Ember Sári készített. Sári jelenleg Brazíliában él és dolgozik, így egy levelet írtam neki, melyben megkérdeztem van-e valamilyen kapcsolat közte és a Fortepanon található fotográfus között. Miután kiderült, hogy a nagypapájáról van szó, Sári édesapja is bekapcsolódott a levelezésbe, amit ezúton is köszönünk, és mesélt nekem Dr. Ember Károly életéről és a fényképezéssel kapcsolatos viszonyáról, melyet most – a képeivel együtt – Ti is megismerhettek.

6. A fotótörténet híres szerelmespárjai 4. rész: Annie Leibovitz és Susan Sontag
A fotótörténet két ikonikus alakja a nyolcvanas évek végén New Yorkban egy fotózás során találkozott először egymással, mikor Leibovitzot kérték fel, hogy készítse el a borítófotót az akkor már 56 éves Sontag új könyvéhez. A New York-i portréfotózás mindkettejük életét megváltoztatta.

5. Nancy Burson, a digitális fotómanipuláció úttörője
Napjainkban, amikor a digitális képkombinációk és képegyesítések egyre elterjedtebbek a kortárs fotográfiában is, ez a bejegyzésünk több mint 30 évvel repít vissza, hogy mai varázslatainkat némi történelmi kontextusba helyezze.

4. Magyarország színesben (1940-1943)
Hazánkban 1939-ben az Egyesült Magyar Amatőrfényképezők Országos Szövetsége VI. Nemzetközi Kiállításán rendeztek első ízben színes képbemutatót, amin 263 hazai és külföldi színes dia került bemutatásra. Százakra rúg azoknak a korabeli szakfényképészeknek és amatőröknek a száma, akik jelentőset, de legalábbis említésre érdemeset alkottak a második világháború előtt, alatt és után a kisfilmes színes diapozitívvel. A Magyarország színesben sorozatunk második részében ismét a Fortepan gyűjteményéből válogattunk.

3. Gyerekekről készült 9 világhírű fotó története (1860-2014)
Gyereknap alkalmából az egyetemes fotótörténet gyerekekről készített híres fotóiból válogattunk.

2. A Lilliput ikonikus képpárjai
„És akkor a barátok összetettek 2000 poundot. Abból csináltam a Lilliputot.” Az új stílusú zsebmagazin, a Lilliput 1937. június 16-án jelent meg először, társszerkesztője Alison Blair volt. A 240 oldalas zsebkönyv méretű lap alcíme szerint: The pocket magazine for everyone. Stefan Lóránt azt akarta, hogy sok érdekes novellát, cikket adjanak, mellé karikatúrákat, fotókat és ha lehetséges, színes festményreprodukciókat. Elgondolása szerint az olvasónak úgy kell éreznie, ha vesz egy példányt a Lilliputból, többet kap, mint más magazinoktól, mert így máskor is megveszi a lapot. A Lilliput leghíresebb képpárjait Lóránt István szerkesztette. 

1. 10 híres képpár a divatfényképezés világából (1924-2013)
A Lilliput világhírű képpárjai után a divatfényképezés világába kalauzoltunk el Benneteket 10 különleges képpár segítségével. Bejegyzésünkben olyan divatfotókat mutattunk be, melyeken napjaink híres fotósai tisztelegnek az egyetemes fotótörténet ikonikus divatképei előtt.

Ha érdekel a fotóművészet és szereted a történeti és a kortárs képeket, akkor olvasd továbbra is a Mai Manó Ház blogját, lájkold a Facebook oldalunkat és látogass meg minket a Nagymező utcában, Budapest fotóutcájában!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása