Négy éve indult a Mai Manó Ház Blogja!

2015. augusztus 01. Mai Manó Ház

Pontosan négy évvel ezelőtt, 2011. augusztus elsején indítottuk útjára a Mai Manó Ház blogját, Mai Manó 1892-ben megjelent A fényképészetről című írásával. Az azóta eltelt 1461 nap alatt összesen 1653 fotográfiai témájú bejegyzés született oldalunkon.
Augusztus elseje az egyetemes fotótörténetben is nagy jelentőséggel bír, hiszen ezen a napon született Robert Capa szerelme, Gerda Taro, de ezen a napon ünnepelte születésnapját az olasz Mario Giacomelli, a cseh Jaromír Funke, az orosz származású Jack Delano és a szintén orosz Roman Vishniac mellett a német Rudolf Dührkoop is. És, hogy még egy érdekességet megemlítsünk, az utolsó szigetbecsei felvételét André Kertész is ezen a napon készítette el. (Ezt a képet most a Mai Manó Házban is megnézheted.)
Közel 1400 nap után, 2015. május 27-én a blog.hu csapatának köszönhetően az oldalunk új arcot kapott, megújult. A tartalom természetesen változatlan maradt, a Mai Manó Ház hírei mellett, továbbra is igyekszünk megszerettetni és megismertetni Veletek a fényképezés történetének gazdag múltját és jelenét. A naponta frissülő, korábban már a legjobb magyar fotóblog és a hét bloggere díját is elnyert oldalunk látogatottsága folyamatosan növekszik, az indulás óta már több mint 10.000.000 oldalletöltést mutatnak a blog.hu statisztikai adatai. Érdemes azt is megjegyezni, hogy ennek majdnem felét - egészen pontosan 4.200.000 kattintást - az utolsó egy évben regisztráltuk.
Örülünk, köszönjük és büszkék vagyunk arra, hogy a Facebook oldalunkon már több mint 55.000-en lájkoltátok a Mai Manó Házat.
Mai szülinapi posztunkban az elmúlt egy év leg-leg-leg bejegyzéseit mutatjuk meg nektek.

4_evesek02.jpg

A bejegyzéseket a fotókra kattintva találjátok!

A legnézettebb bejegyzés - Robert C. Wiles: A legszebb öngyilkosság (1947)
1947. május 12-én a LIFE magazin a hét fotójaként egy teljes oldalt szentelt egy kezdő fotográfus, Robert Wiles megindító fotójának. A kép több szempontból is különleges – legfőképpen azért, mert közel hét évtizeddel később is a leghíresebb öngyilkosságot ábrázoló portréként tartják számon. A valószínűtlennek tűnő fotó a következő képaláírással jelent meg a magazinban: „Az Empire State Building lábánál Evelyn McHale holtteste nyugszik, mintha egy furcsa ravatalon feküdne, a teste egy autó tetejébe csapódott.” A vonzó, fiatal lány az épület 86. emeletéről ugrott ki és egy, az utcán parkoló limuzin tetejére esett.

evelyn_sm.jpgFotó: Robert C. Wiles: The most beautiful suicide, May 1, 1947 © Robert Wiles

A legtöbb lájkot kapott bejegyzés - A Lilliput ikonikus képpárjai
1937. június 16-án jelent meg a Lilliput magazin első száma Angliában. A lap legnépszerűbb rovata a képpárok voltak, melyet a magyar Lóránt István egyedül szerkesztett. Az így született képpárjai hatalmas népszerűségnek örvendtek és 1940-ben egy külön válogatást is kiadtak a legjobban sikerültekből. A világhírű képpárokat bemutató posztunkba - melyet rengetegen, több mint tízezren lájkoltatok - ezekből a képekből válogattunk. Lóránt István ikonikus képpárjai előtt tisztelegve blogunkon is fut egy hasonló tematikájú rovat, ahol az elmúlt években már több mint 125 képpárt mutattunk be az egyetemes fotóművészet híres alkotóitól.

06.jpgFotó: Részlet Lilliput magazin Chamberlain and the beautiful Llama, and 101 more juxtapositios című különszámából, 1940

A legtöbb hozzászólás - Döbbenetes fotók Földünk pusztításáról
Korunk egyik legszomorúbb és leglátványosabb jelensége természeti környezetünk mértéktelen pusztítása; őserdeink kiirtása, óceánjaink túlhalászása vagy éppen bolygónk elképesztő szennyezése. Az Overdevelopment, Overpopulation, Overshoot (OVER) című könyv szerkesztőinek nem titkolt célja, hogy neves és kevésbé ismert fotográfusok munkáin keresztül bemutassák, hogyan hat életünkre a környezetünk megváltoztatása. A 316 oldalas elgondolkodtató képgyűjteményről - mely online teljes egészében végignézhető – főleg a facebook oldalunkon osztottátok meg véleményeiteket.

trashing-the-planet-trash-wave.jpgFotó: Az indonéz szörfös, Dede Surinaya egy szeméttel teli hullámon Java szigetének közelében. © Zak Noyle 

A legtöbb visszajelzés - I. Fotóutca Fesztivál
2014. október 9-12. között rendeztük meg az első Fotóutca Fesztivált a Nagymező utcában, ahol meghosszabbított nyitva tartás mellett, belépődíj nélkül, egész nap ingyenes programokkal vártuk a fényképezés, a fotográfia iránt érdeklődőket. A Mai Manó Házban és a Capa Központban megrendezett kiállítások mellett, rengeteg érdekes, a fotográfiához köthető programmal készültünk. Már a fesztivál ideje alatt is érzékeltük, hogy rövid időn belül a hazai fotós élet egyik meghatározó elemévé fog válni a Fotóutca Fesztivál, de minket is meglepett, hogy milyen sokan érdeklődtetek e-mailen és telefonon a fesztivállal kapcsolatos jövőbeli terveinkről. Egyelőre csak annyi információm van, hogy folytatjuk a programsorozatot, részleteket hamarosan itt a blogunkon is találtok.

hirlevel_600x400.png

A legnézettebb 18+-os bejegyzés - Kohei Yoshiyuki: A park (1970-es évek)
Kohei Yoshiyuki Japánban a Sindzsuku, Jojogi és Aojama Parkokban az 1970-es évek során infravörös filmre és vakuval készült éjszakai felvételei a tiltott szexuális – heteroszexuális és homoszexuális – együttléteket örökítették meg, amelyek gyakran a sötétség leple alatt zajlottak. A parki képek nemcsak a rejtőzködő szexuális életet mutatják be, hanem számos, a sötétben buzgón leselkedő nézőt is lelepleznek, akik arra vártak, hogy beszállhassanak. Yoshiyuki belülről örökítette meg ezeket a hazárdjátéknak is beillő körülményes éjszakai kukkolásokat.

koheiyoshiyuki002.jpgFotó: Kohei Yoshiyuki: Részlet A Park című sorozatból, 1973
© Kohei Yoshiyuki, Courtesy Yossi Milo Gallery, NYC 

A legviccesebb bejegyzés - A részegség öt fázisa (1863-1868)
Talán itt volt a legnagyobb verseny és nem egyszerű eldönteni, hogy a humoros képekből összeállított ötödik válogatásunk, vagy éppen a Sophia Loren és Jayne Mansfield világhírű fotóinak története kerüljön a második helyre, de a legtöbb mosolygós jelet ez a bejegyzésünk kapta Facebook oldalunkon: Az 1825-ben született Charles Percy Pickering ausztrál fotográfus öt fotóját mutattuk be, mely a részegség általa elképzelt öt fázisát ábrázolja. A megmosolyogtató fotókon látható, a részegséget imitáló fiatalembert Pickering a saját műtermében fényképezte. A sorozat az ausztrál fotógyűjteményben megtalálható adatok szerint egy mértékletességet hirdető csoport felkérésére készülhetett 1863 és 1868 között.

Pickering4.jpgFotó: Charles Percy Pickering: 1863-1868 © State Library of NSW 

A legvitatottabb bejegyzés – Megrendezett a világ egyik leghíresebb szerelmesfotója
Ez megint egy érdekes kategória, hiszen a fotótörténet ikonikus képeit bemutatva, igyekszünk a fotóról vagy a képen szereplőkről minél többet megmutatni, így fordulhat elő, hogy néha, akarva-akaratlanul mítoszokat rombolunk le. Az elmúlt egy évben többször is írtatok nekünk, hogy nem kell deheroizálni a képeket, szerintünk viszont ez semmit nem von le értékükből, sőt az új információk birtokában sokkal szélesebb képet kaphattok a legendás fotók háttértörténetéről. Ilyen poszt volt a LIFE magazinban megjelent a Születés előtti élet drámája című cikk, amiből kiderült, hogy a sorozat képei egy kivételtől eltekintve mind az anyaméhből sebészi úton eltávolított embriókat/magzatokat ábrázoltak. Szintén érdekes reakciók születtek a holland fotográfus Ruud van Empel képeire, aki a Photoshop program segítségével építi fel gyerekmodelljeit. Hónapokkal a bejegyzés megjelenése előtt feltöltöttünk egy képet a sorozatból facebook oldalunkra, ahol csak az eredeti képaláírást adtuk meg, semmilyen egyéb adattal nem egészítettük ki a képet. Akkor rengeteg lájkot kapott a fotó és a „gyönyörű” és a „csodálatos” jelzők csak úgy záporoztak. Júliusban a blogunkon is helyet kapott az anyag, ahol megismerve történetét, megváltozott az olvasók véleménye és többnyire a „lelketlen” és a „bizarr” jelzők kerültek elő. Fontosnak tartjuk, hogy reális képet kapjatok a fotótörténet ikonikus darabjairól, így ezt a sorozatunkat biztosan folytatjuk a jövőben is. A legvitatottabb bejegyzés kategóriában most Robert Doisneau leghíresebb szerelmes fotóját mutatjuk meg. A képen színészeket láthatunk, akik 38 évvel később beperelték a fotóst. 


006.jpgFotó: Robert Doisneau: Csók a városháza előtt, Párizs, 1950. március
A fotóra kattintva a szerelmespárokat bemutató sorozat további képeit is megnézheted.

A szerkesztő kedvence - Nancy Burson, a digitális manipuláció úttörője (1982-1985)
A Mai Manó Ház blogján és a Facebook oldalunkon is a hónap témájához igazítjuk a bejegyzéseinket, így tesszük még változatosabbá a fotográfiai ismeretek átadását. Külön figyelünk arra, hogy olyan anyagok is megjelenjenek oldalunkon, amelyekről magyar nyelven keveset vagy egyáltalán nem lehet olvasni. Ezek közül számomra a legérdekesebb Nancy Burson digitálisan manipulált képeinek története volt, mellyel én is a poszt írásakor ismerkedtem meg bővebben. Burson képei egyikén a hidegháború atombombával fenyegető kísértete a politikusok (Brezsnyev, Reagan, Thatcher és mások) portréinak a nukleáris robbanófejeik számával arányos összetételével „kapott arcot”. A többi munkája is nagyon izgalmas, érdemes megnézni!

burson003.jpgFotó: Nancy Burson: Warhead I, 1982 © ClampArt
Ronald Reagan ~55%, Leonyid Iljics Brezsnyev ~45%, Margaret Thatcher kevesebb mint 1%, François Mitterrand kevesebb mint 1%, Deng Xiaoping kevesebb mint 1%

A Mai Manó Ház blogján minden nap 0 óra 2 perckor újabb és újabb pillanatokat láthattok a fényképezés történetéből, és nagyon örülünk annak, ha egy-egy fotó annyira megtetszik nektek, hogy feltöltitek a facebook oldalatokra is. Ezúton kérünk Benneteket, hogy tiszteljétek meg a fotográfusok munkáit azzal, hogy nem csak a képet, hanem a fotóhoz tartozó képaláírást is átemelitek a blogunkról.
Köszönjük még egyszer, hogy ilyen sokan olvastok minket, maradjon ez továbbra is így, fotózzatok sokat és látogassatok meg minket a Mai Manó Házban is!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása