Hartyányi Norbert: Egy bűvész hétköznapjai (2014)

2015. szeptember 24. Mai Manó Ház

Az 1983-ban Cegléden született Hartyányi Norbert a Magyar Hírlapnál kezdte a fotóriporteri pályát, majd szabadúszóként fotói megjelentek a Figyelőben, A Nők Lapjában és a National Geographicban is. Tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának és a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 2009-ben elnyerte a Pécsi József Fotográfiai Ösztöndíjat is. Az elmúlt években jelentős díjakat nyert a Magyar Sajtófotó pályázatokon. Emlékezetes munkái a magyar vasutakat bemutató „Sínen vagyunk” című képriportja, valamint a tetovált fiatalokról, mentálisan fogyatékos emberekről, olimpikonokról és edzőikről készített portrésorozata. Mai bejegyzésünkben egy magyar bűvészről készített sorozatát mutatjuk be, mely a 2014-es Sajtófotó pályázaton Művészet kategóriában első helyezést ért el.
"Kőhalmi Ferenc bűvésszel – akiről a sorozat szól - igen jó barátságban vagyunk és nagyon érdekesnek találom az ő életét és munkásságát, nem feltétlen csak fotós szemmel. Arra gondoltam, mindketten ceglédiek vagyunk, s közös bennünk hogy a magunk műfajában mindketten kaptunk díjakat. Innen jött az ötlet, hogy csináljunk egy olyan fotósorozatot, ami az ő mindennapjait örökíti meg. Köszönhetően annak hogy jóban vagyunk, könnyen összedolgoztunk és minél többször találkoztunk úgy, hogy volt nálam fényképezőgép, annál jobban kezdett beindulni a dolog. Előadásokra kísértem el, otthon a hétköznapjait fotóztam, közben pedig közösen gondolkodtunk a sorozat összeállításán, s hogy mit akarunk ezzel megmutatni. Ez körülbelül egyéves munka volt.' - nyilatkozta a fotográfus sorozatáról.

koffer-002.jpgFotó: Hartyányi Norbert: Az illúziókeltés számára mindennapos dolog. Egy otthoni főzés közben is egy lebegő poharas trükköt próbál.

Mr. Franz Koffer eredeti neve Kőhalmi Ferenc egy magyar bűvész, aki édesapja álmát vitte tovább, aki egyszerű családi életüket színezte ki apró-cseprő amatőr zsebtrükkökkel. Az otthoni bűvészdoboztól eljutott a szakma legrangosabb nemzetközi versenyeire, majd többszörösen díjazott bűvész vált belőle. Mestereitől megtanulta az évezredes bűvésztrükkök csínját-binját, így számára az illúziókeltés nem csak hivatás, hanem életforma is, amivel megszínezi a vele szembejövők életét. (Hartyányi Norbert) 

koffer-001.jpgFotó: Hartyányi Norbert: Ferenc otthonában gyakorolja az egyik színpadi kártyatrükköt.
koffer-003.jpgFotó: Hartyányi Norbert: Várakozás, piros-zöld fellépő lakkcipőben.
koffer-004.jpgFotó: Hartyányi Norbert: A bűvészbőrönd tartalma. A bőrönd belsejében egy képpel, amin Ferenc és mestere Mr. Jupiter láthatók.
koffer-005.jpgFotó: Hartyányi Norbert: Kártyaeltüntetés gyakorlása tükör előtt.
koffer-006.jpgFotó: Hartyányi Norbert: Egy partin úgynevezett mikrómágiás kártyatrükköt mutat be a nézőknek. A mikrómágia az a bűvészkedési stílus, ami nem színpadon, hanem az emberek közvetlen közelében történik.
koffer-007.jpgFotó: Hartyányi Norbert: Az egyik kedvenc bűvészkelléke, az úgy nevezett kendőből megjelenő kalitka.
koffer-008.jpgFotó: Hartyányi Norbert: Színpadi fellépés, ahol egy zöld-piros vízszintesen csíkos kendőt varázsol át függőlegesen csíkosra.
koffer-009.jpgFotó: Hartyányi Norbert: Gyerek-születésnapi zsúron fellépés, ahol a születésnapost egy bűvésztrükkre tanítja.
koffer-010.jpgFotó: Hartyányi Norbert: Egy gyerekeknek készült színpadi műsor vége.

(forrás: sajto-foto.hu; cegledipanorama.hu)

A Fővárosi Nagycirkusz mindennapjait, kulisszatitkait bemutató, 2009-ben készült sorozat 10 fotóját és egy videót ITT találsz.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása