Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ezek az aktfotók és portrék nem Marilyn Monroeról készültek (18+)

2016. április 05. Mai Manó Ház

„A fotográfia veszélyes helyzetbe kerül, ha nem tudjuk bizonyítani, hogy a valóságban nem adott dolgok tolmácsolására is képes.” – írta Henry Peach Robinson fotográfus az 1892-ben. A XIX. században az utómunka önálló művészeti formaként létezett, a fotográfusok különböző technikákat ötvöztek, melyben fontos szerepet kapott az expozíciós idő vagy éppen az egymásra fényképezés és a fotómontázsok készítése is.
Napjainkban a bevezetőben olvasható hasonló gondolatok lassan érvényüket vesztik, hiszen ma már mindannyian tudjuk, hogy ha egy fényképet nézünk, nem feltétlen a valóságot látjuk. Ennek megítélésekor többnyire megérzéseinkre, tapasztalatainkra vagy éppen a fotóhoz mellékelt képadatokra támaszkodhatunk. A digitális korszakban, a képmódosító programok és a közösségi oldalak elterjedése után egyre több átverésen alapuló fotó látott napvilágot, melyek ennek ellenére vagy éppen ezért hatalmas népszerűségnek örvendnek.
A legelső hamisított képaláírást a fotótörténeti írások Hyppolite Bayard nevéhez kötik, aki Az Önarckép vízbefúltan című képét harminckilenc évesen, 1840. október 18-án készítette. Ugyan a képet nem módosította, csak a póz és a szöveg volt félrevezető, de Bayard annyit mindenképpen elért vele, hogy az utókor neki tulajdonítsa a világ első hamisított fényképét, egyben a világ legelső férfi aktfotóját is.

Amikor egy magyar fotós (André de Dienes) Marilyn Monroeról készített képeiről bejegyzést állítottam össze blogunkra, a neten nagyon sok hamis, rossz adatokkal megjelent, megtévesztő aktfotót és portrét találtam a huszadik század ikonikus alakjáról. (A mostani poszt szerkesztésénél pedig egy ezzel a témával foglalkozó tumblr oldalra leltem.)
Mai bejegyzésünkben olyan – a neten elérhető – főleg Dienes által készített képeket láthattok, melyek feltöltői bár azt állítják, de a fotók NEM Marilyn Monroet ábrázolják. 

mm001.jpgFotó: Shirley Kilpatrick, amerikai színésznő, c. 1950s 

mm002.jpgFotó: June Wilkinson, angol színésznő és modell, 1960-as évek 

mm003.jpgFotó: Corinne Marchand, francia énekes-színésznő 

mm004.jpgFotó: Kathleen Hughes, amerikai színésznő, 1953 

mm005.jpgFotó: Arline Hunter by André de Dienes, 1953 

mm006.jpgFotó: Alison Jackson: from the book Confidential, 2007 

mm007.jpgFotó: André de Dienes: Elsa Sørensen (korábbi Miss Dánia, aki főleg Dane Arden néven vált ismertté), 1953 (from the book, The Nude by André De Dienes, 1956) 

mm008.jpgFotó: André de Dienes: Arlene Hunter, amerikai színésznő és modell, 1954

(forrás: pleasurephoto.wordpress.com; tumblr.com)

A nem sokkal halála előtt készült utolsó, (valódi) aktfotókat Monroeról ITT, az interneten terjedő, más témájú kamufotókból pedig ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása