Kezdődik a Fotóutca Fesztivál!

2016. április 22. Mai Manó Ház

Újra Fotóutca Fesztivált rendezünk a Capa Központtal közösen a Nagymező utcában.
Péntektől vasárnapig ingyenes programokkal várjuk a fotográfia iránt érdeklődőket és ezúttal is érdemes lesz eljönni hozzánk. A II. Budapesti Fotóutca Fesztivál két helyszínen zajlik, az Andrássy út két oldalán, a Nagymező utcában. A 122 éves Mai Manó Ház elsősorban a kiállítóterében és közvetlen környezetében várja az érdeklődőket, míg a Capa Központ az ipari szállítmányozásból ismert ún. rendezvénykonténerekben és azok környékén szervezi programjait.
Nálunk, a Mai Manó Háznál főleg a régi fényképezési technológiákat és eljárásokat ismerhetitek meg, a Capa Központ a jelenről és a jövőről „beszél”. Egész hétvégén tárlatvezetések, workshopok, vetítések, jelmezes fotografálás, interaktív bemutatók, előadások, beszélgetések, performanszok és koncertek várják a fotózás szerelmeseit.

Kedvcsinálóként ebben a bejegyzésben a II. Fotóutca Fesztivál programjaiból válogattunk.

utcafeszt.jpg

A Fesztivál ideje alatt a Capa Központban a 34. Magyar Sajtófotó Pályázat, valamint Eperjesi Ágnes munkáit bemutató Hazahaladás című kiállításokat, míg a Mai Manó Házban az év fotóriporterének, Fazekas István képeit és Hauer Lajos fotóit mutatjuk be. Azok, akik eljönnek hozzánk, egy meglepetéstárlatot is megtekinthetnek, mely kizárólag a hétvége folyamán lesz látható a Mai Manó Ház első emeleti kiállítótereiben.

Nagyon érdekes programnak ígérkeznek Mai Manó Házban és a Capa Központban a pénteken 11.00 órakor induló – különféle fotográfiai eljárásokat bemutató – workshopok, ahol megismerhetitek, elsajátíthatjátok a fényképkészítés csínját-bínját. Aki kíváncsi a Mai Manó Ház történetére, ritkán látogatható tereire, az feltétlenül jöjjön el a Mai Manó túrára, ahol a hétvége folyamán több alkalommal szakképzett idegenvezető segítségével ismerhetitek meg a 122 éve épült Mai Manó Ház titkait. Aki még többet szeretne megtudni a Házról, jegyezze fel, hogy este 9-től Kincses Károly – a Ház egyik alapítója – tart a 122 éves műemléképület részleteit ismertető rendhagyó, látványos esti fényfestéssel egybekötött házbemutatót. Pénteken este nyolctól a Ház második emeletén egy kiállítás megnyitóján is részt vehettek, ahol Hauer Lajos képeit mutatjuk be, de az esti Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf koncert is érdekesnek ígérkezik.
A Capa Központban Magyarországon elsőként látható a Mapplethorpe életét bemutató életrajzi dokumentumfilm (ez a hétvége egyetlen programja, amire belépőjegyet kell váltani), és a fesztivál első napját tárlatvezetések, pódiumbeszélgetések és workshopok gazdagítják majd, majd este 21.00-kor a Wahorn Airport koncertje kezdődik el.

be004.jpgFotó: La Belle Epoque 

Szombaton napközben a Mai Manó Házban - többek között - jelmezes fényképezésre várunk mindenkit a La Belle Epoque a századforduló vidám fotószalonjában, de a Körtükrészeti nyolcszögvényt se hagyjátok ki, érdemes lesz oda is bekukkantani. Szombaton tárlatvezetésekkel, Barabás Lőrinc koncerttel, és az egész nap működő Fotómatával várunk Benneteket.
A Capa Központban szintén tárlatvezetéseket tartanak az aktuális kiállításaikon, és a tárlat hangulatára és a képek történetére reflektáló táncművészekkel is találkozhatsz az este folyamán. A Capa Központban este 21.00-kor kezdődik a FotóPARTY, ahol kortárs fotográfusok budapesti képei színesítik majd DJ Bootsie & VJ Manna Audiovisual Set buliját.

Bágyi György_co.JPGFotó: Bágyi György: Mai Manó Ház, 2010. november (camera obscura)  

Vasárnap gyerekprogramokkal várunk mindenkit szeretettel a Mai Manó Házban, ahol Vékás Magdolna tart egy régi eljárásokat bemutató előadást. A kicsiknek nagy élményt nyújthat a GYÍK Műhely programja, ahol az 5-20 perces folyamatosan induló foglalkozásokat Kara Dávid, grafikus-tanár és Varga Virág, festő-tanár tartja. Aznap ünnepeljük a Nemzetközi Lyukkamera Napot is, így délután a Napfényműteremben Bölcskey Miklós tart egy különleges előadást a camera obscuráról, a hétvégét pedig egy remek fúziós jazz-rock koncert zárja majd Smártonék előadásában. 
A Capa Központban konténer-kiállításokkal, Capa-shoppal, termékbemutatóval, tárlatvezetésekkel és gyerekkoncerttel várja az érdeklődőket.

Gyertek el hozzánk a Nagymező utcába!

A II. Fotóutca Fesztivál részletes programját ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása