Elhunyt Bill Cunningham (1929-2016)

2016. június 26. Mai Manó Ház

Elhunyt Bill Cunningham, a The New York Times divatfotósa, akinek legendás védjegyévé vált, hogy New York utcáin fotózta az új divattrendeket. – írja az MTI.
Cunningham 87 éves korában, 2016. június 25-én szombaton halt meg, miután stroke-ot kapott és kórházba szállították. Csaknem negyven évig dolgozott a The New York Times-nak. A lap megerősítette Cunningham halálhírét; a nekrológban a divat elhivatott krónikásaként, illetve hihetetlen kulturális antropológusként emlegették. Cunningham 19 évesen érkezett New Yorkba. Eleinte kalaposként dolgozott. Csak később kezdett a divatról írni, és indította be a divatfotós karrierjét. Jellegzetes kék zakójában, kerékpárral járta New York utcáit. Úgy tartották róla, hogy páratlan szeme van az új divatirányzatok felfedezéséhez. Fáradhatatlanul készítette képeit az utcákon és a rangos divatrendezvényeken. 

cunningham.jpgFotó: Nick Vreeland : Bill Cunningham legendás biciklijén, New York, 1980-as évek

Emlékezni fogunk az élő, élettel teli New Yorkra, amelyet képei megörökítettek. – mondta Bill de Blasio, New York polgármestere.
Arthur Ochs Sulzberger Jr., a The New York Times elnöke így emlékezett meg Cunninghamről: Társaságát a divatvilág leggazdagabb és legbefolyásosabb tagjai keresték, de megmaradt a legkedvesebb, legszerényebb embernek, akit valaha ismertem. Egy legendát veszítettünk el, össze vagyok törve, mert egy barátom távozott. Cunningham kapcsolatban állt a legelegánsabb divatházakkal, mégis visszafogott életet élt. 2010-ig a Carnegie Hall fölötti műteremben lakott. A lakás tele volt a negatívokat tároló szekrényekkel, és csupán egy puritán, egyszemélyes ágya volt. A The New York Times szerint szinte minden nap ugyanabban a kis üzletben fogyasztotta el a reggelijét: kávét, kolbászt, tojást és sajtot. Rendszeresen összetépte a csekkeket, amiket a magazinoktól kapott a munkáiért. Amikor megkérdezték, miért csinálja ezt, azt mondta: A pénz a legolcsóbb dolog. A szabadság és a függetlenség a legdrágább.
2010-ben Richard Press dokumentumfilmet forgatott róla, Bill Cunningham New York címmel. A filmet az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) és az Amerikai Producerek Céhe (PGA) is díjára jelölte. 

cunningham002.jpgFotó: Bill Cunningham: Editta Sherman on the Subway, ca. 1968-1976
cunningham003.jpgFotó: Bill Cunningham: Central Park Bridge, New York City, ca. 1968-1976

A fotóra kattintva Cunningham további képeit találod!

cunningham004.jpgFotó: Bill Cunningham:GM Building, New York City, ca. 1968-1976

(forrás: index.hu; nyhistory.org)

Nyugodjék békében!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása