Amikor a fotóst fényképezik #63

2016. június 29. Mai Manó Ház

A híres fotósok önarcképeit vagy a róluk készült portrékat bemutató sorozatunkban ma olyan fotográfusok képeiből válogattunk, akiknek munkáit már a Mai Manó Ház blogján is bemutattuk. 

A portrékra kattintva a fotóművészek sorozatait láthatjátok.

Az 1962-ben Londonban született angol Nick Veasey egy átalakított radarállomást használ fotóstúdióként Kent városában, ahol különleges röntgenképeinek nagy részét készíti. Veasey röntgensugárral átvilágított fotóin - túllépve a külsőségeken - a tárgyak, emberek és állatok belsőjébe kukkanthatunk bele.

veasey.jpgFotó: Nick Veasey: X-Ray image of a Nikon, 2010

A képre kattintva Mapplethorpe ritkán látott, az 1970 és '75 között készült homoszexuális témájú, polaroid felvételeit láthatod, melyek Mapplethorpe: Polaroids címmel 2007-ben jelentek meg a Prestel kiadó fotóalbumában.

mapplethorpe.jpgFotó: Alice Springs: Robert Mapplethorpe, Paris 1977

Newton már a hetvenes évek közepén is készített női aktfotókat a párizsi metróban. A modellek a szőrmebunda alatt teljesen meztelenek voltak, ami nem volt veszélytelen vállalkozás – ismerte el a fotós: „Az ember ilyesmiért börtönbe kerülhet, mert a metrónak igen szigorúak a szabályai.” Newton fejlődési folyamatának végén képein teljesen eltűnnek a ruhák, legfeljebb tűsarkú cipőt viselnek a modelljei.

newton.jpgFotó: Helmut Newton: Self-portrait with models, Vogue Homme, Paris, 1981

(forrás: leclownlyrique.wordpress.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása