Magyar fotográfust díjaztak a NatGeo fotópályázatán

2016. december 12. Mai Manó Ház

A 128 éve alapított National Geographic 2006 óta megrendezett nemzetközi pályázatán, 2016. december 9-én hirdettek eredményt az Egyesült Államokban. Nevezni négy kategóriában lehetett: Tájképek, Állatportrék, Állatok akcióban valamint az Ember és a természet kapcsolata témakörökben. A bírálók a képek kreativitását, a felvétel minőségét és az ötlet illetve a tartalom eredetiségét vizsgálták. A pályázat zsűrije a magazin szenior képszerkesztőiből és független szakemberekből áll, akik három körben értékelik a képeket.
2016-ban a világ egyik legrangosabb fotópályázatán több ezer kép közül harmadik helyezést ért el Kudich Zsolt: Nagy kócsagok című képe, az Állatok akcióban elnevezésű kategóriában. - olvashatjuk a National Geographic magazin magyar oldalán. A természetfotós elmondta, a nagy kócsagokat ábrázoló felvétel egy hideg januári napon, napfelkelte pillanatában készült és ezeknek a különleges szépségű madaraknak a küzdelmét mutatja be. „A fotózáshoz több napos tervezésre, három távirányítású fényképezőgépre volt szükség, és így 1 hét alatt több mint 11 ezer felvétel készült el. Napfelkelte előtt 2,5 órával kezdtük el összeállítani a közel száz alkotóelemből álló felszerelésünket. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy még teljes sötétségben kellett megkomponálni az elképzelt és nagyon várt hajnali képet, hiszen pirkadat után már nem mutatkozhattunk a madarak előtt. Ennek a felvételnek az elkészítése 1/5000 másodpercig tartott, ez alatt kellett minden körülménynek tökéletesen összeállnia” – tudtuk meg a fotográfustól. A kép Magyarországon, a Kis-Balatonnál, Balatonhídvégen készült és azért különleges, mert ezen a területen volt az utolsó menedéke a hazánkban élő nagy kócsagoknak.

kudichzsolt.jpegFotó: Kudich Zsolt: Kócsagok


Kudich Zsolt Budapesten élő természetfotós. Képeit Zsirmon Rékával közösen készíti. Céljuk a természet sérülékeny egyensúlyának újszerű módon történő, művészi erejű bemutatása. Legutóbbi projektjükben a Duna-menti védett természeti területek megőrzendő értékeit fényképezték, nyolc ország 14 Duna-menti természetvédelmi területén. Kudich Zsolt és Zsirmon Réka a hazai és nemzetközi fotópályázatok többszörös nyertese. Képeik jelentek meg rangos nemzetközi magazinokban, könyvekben és kiadványokban; például National Geographic, Wildlife Photographers of the Year, Big Picture – California Academy of Sciences, Nature’s Best Photography Magazine, GEO Magazine, LensCulture, Photographers Companion – Kína, Creative Imaging – India. Kudich Zsolt szintén kócsagokat ábrázoló természetfotója jelenleg a Mai Manó Ház és Radisics Milán szervezésében megvalósuló szabadtéri, ingyenesen látogatható kiállításon is megtekinthető.  

ws007.jpgFotó: Kudich Zsolt: Áradás idején ezernyi nagy kócsag gyülekezik a Duna gemenci erdei árterén, hogy belakmározzon az ott rekedt kétéltűekből, halakból és csúszómászókból. A magasban megjelenő sasok láttán némelyik kócsag riadtan szárnyra kapott.

(forrás: ng.hu; maimano.hu)

A Várkert Bazár területén megrendezett kiállítás a vizet ünnepli. A válogatásban 26 díjnyertes fotós 41 alkotása szerepel. A képek a legkülönbözőbb perspektívából, egyedi hozzáállással, mutatják be a víz változatosságát, szépségét és olykor drámai megjelenését. A kiállított természetfotókból ITT találsz egy válogatást.

GRATULÁLUNK!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása