Ők fényképezték 2016 legnézettebb bejegyzéseit

2016. december 27. Mai Manó Ház

A híres fotósok önarcképeit vagy a róluk készült portrékat bemutató sorozatunkban ma három olyan fotográfus portréját láthatod, akiknek munkáit a Mai Manó Ház Blogon 2016-ban a legtöbbször néztétek meg. 

A portrékra kattintva a fotográfusok sorozatait találod.

1. Nicholas Nixon még mindig fényképezi a Brown nővéreket - Elkészült a 2016-os fotó is
Az 1947-ben Detroitban született Nicholas Nixon a 35mm-es filmmel működő gépek helyett - Edward Weston és Walker Evans hatására - nagyformátumú fényképezőgéppel kezdett el dolgozni. Első kiállítását huszonkilenc évesen John Szarkowski kurátorsága alatt a Museum of Modern Art termeiben rendezték meg New Yorkban. Nixon munkái a Boston környéki iskolák diákjainak mindennapjait, különleges hangulatú városképeket, vak vagy éppen haldokló embereket ábrázolnak, de a társadalmi problémákat feszegető - a feleségével közösen készített - People With AIDS projekt mellett talán leghíresebb munkája a Brown nővérekről készült sorozata, melyen már több mint negyven éve dolgozik.

nixon.jpgFotó: Yoon S. Byun: Nicholas Nixon, Boston, 2014 © Boston Globe

2. Egy betiltott fotókiállítás képei - Tímár Péter: Gyász, 1980-1983 (18+)
Tímár Péter már építészeti egyetemistaként fényképezett, képei kiállításokon szerepeltek. Előbb fotókollázsokat, szekvenciákat, képelemek ismétléséből, variálásából születő új képminőségekkel, kézzel színezett, képzőművészettel érintkező fotókkal foglalkozott, majd áttért a dokumentatív, a társadalmi kérdések felé forduló fotográfiák készítésére. A börtönbeli tetováltakról készített sorozatával, a Gyásszal foglalkozó, nagyon emblematikus, a saját korában betiltott képei mellett sajátos, építészi látásmóddal felvett légifelvételeivel is feltűnést keltett. Harminc évig tanított fotográfiát a kisképzőben, viselt különböző tisztségeket a Magyar Fotóművészek Szövetségében, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójában, és ami számomra a legfontosabb, több mint negyed évszázada főszerkesztője a Fotóművészet című lapnak. Megosztó személyiség, de ezt tudja magáról. - írta Kincses Károly a Képes Beszéd programsorozatunk ajánlójában Tímár Péterről, akinek Gyász című megrázó sorozatát a képre kattintva találod.


timarpeter.JPGFotó: Németh Dániel: Tímár Péter a Mai Manó Házban, 2016 

3. Évtizedekig egy raktárban lapultak ezek a Budapestről készült fotók
Kozák Lajos 1906. március 7-én Székesfehérváron született. Édesapja id. Kozák Lajos MÁV-alkalmazott volt, édesanyja, Horeczki Mária a gyermekeket nevelte. Három testvére: Mária, Jenő és Károly. Mária beteg édesanyjukat ápolta, a fiúk mindannyian diplomát szereztek. (Jenő jogász, Károly katonatiszt lett.) Kozák Lajos a székesfehérvári Főreál Iskolában érettségizett, és már középiskolai tanulmányai idején is aktívan sportolt. Érettségi után jelentkezett az éppen akkor induló Testnevelési Főiskolára, amelyet 1928-ban rangelsőként végzett el. Mint a legjobb eredménnyel diplomázott hallgatót, egy évre segédtanárrá nevezték ki, majd sportszervezetek előadójaként, edzőként és főleg testnevelő tanárként dolgozott. Nyugdíjazásáig ezek voltak polgári foglalkozásai.


kozakportre.jpgFotó: Kozák Lajos portréja

(forrás: bostonglobe.com; maimano.hu)

Köszönjük, hogy ilyen sokan olvastok minket!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása