Best of Mai Manó Ház (2016)

2017. január 03. Mai Manó Ház

Immár hagyománnyá vált, hogy év elején a Mai Manó Ház blogján olvashatjátok képes évértékelőnket, amikor visszatekintünk az elmúlt 12 hónapra. Sok emlékezetes esemény volt tavaly is a Mai Manó Ház életében, néhányat külön ki is emelünk ezek közül.
A népszerű kiállításaink mellett - melyekről később még szó esik - a Napfényműtermünkben volt a Hemző Károly nevét viselő díj átadója, ahol Mohai Balázs Együtt szép sorozatát értékelte a legjobbnak a zsűri, nyáron megszületett a Mai Manó Ház Blog kétezredik bejegyzése, szeptember óta mi vagyunk a legnépszerűbb hazai kulturális intézmény a facebookon, késő ősszel Mai Manó a világ körül címmel új programsorozatot indítottunk és sokunk örömére hivatalosan is kutyabarátok lettünk.
2016-ban minden eddigi rekordunkat megdöntöttük, hiszen több mint hétmillió oldalletöltést regisztráltunk a Mai Manó Ház Blogon. Köszönjük ezt a különleges „közönségdíjat”, bízunk benne, hogy 2017-ben is érdekes, elgondolkodtató vagy éppen szórakoztató tartalmakat találtok a Mai Manó Ház kiállítótereiben és természetesen az online felületein is.

Mai bejegyzésünkben megmutatjuk a 2016-ban rendezett legnépszerűbb kiállításunkat, a legsikeresebb eseményünket, a legnézettebb videóinkat, a leglátogatottabb blogposztokat, a könyvesboltunk és szakkönyvtárunk legkeresettebb fotóalbumát és a legtöbbet lájkolt és megosztott Facebook bejegyzéseket. 

ilmmh.jpg

A legnépszerűbb kiállításaink

A Mai Manó Ház egy nagyszabású kiállítással tisztelgett a világhírű Robert Capa emléke előtt, melyet nagy örömünkre sok ezren néztetek meg. Így a legnépszerűbb fotókiállítás képzeletbeli díját e tárlat nyerte el. A Robert Capától fennmaradt körülbelül 3000 eredeti fotográfiából 48 darabot válogatott ki Dr. E. Csorba Csilla művészettörténész és Kincses Károly fotótörténész New Yorkban 2008-ban az International Center of Photography-ban. Bár a képek sok magyar és nemzetközi kiállításon szerepeltek, de ezeket a korabeli pozitívokat így, együtt, most láthatta először a nagyközönség. A Mai Manó Házban megrendezett kiállítást korabeli folyóiratok, könyvek, és a Közel Capához című, 50 perces film egészíti ki (angol felirattal). A 2017. január 8-ig látogatható kiállításon látható Capa szerint a legjobban sikerült felvétele is.
Januárban nyitottuk meg Alföldi Róbert fotógyűjteményéből összeállított tárlatot, melyet szintén rengetegen néztetek meg. Alföldi Róbert nagyszerű gyűjteménye a korabeli magyarországi és külhoni avantgárd legjelentősebb művészeinek reprezentatív műveit tartalmazza, egy olyan anyagot, mely nemzetközi viszonylatban is különleges. A kiállításon bemutatott csaknem 180 mű három kulcsszó köré csoportosítva mutatta be a neoavantgárd fotóművészet reprezentatív alkotásait: testiség, identitáskeresés és rejtőzködés.
Külső helyszíneken is nagy sikerrel mutattuk be korábbi kiállításainkat, így például Isztambulban André Kertész, Sepsiszentgyörgyön pedig Sylvia Plachy képeit láthatta a fotográfiát, fotóművészetet kedvelő közönség. 

alfa_konyv_tot_endre_a_kommunizmus_tett_boldogga_1979.jpgFotó: Tót Endre: A kommunizmus tett engem boldoggá, 1979 - Alföldi gyűjtemény

A legsikeresebb eseményeink

2016-ban is pezsgő élet volt a nálunk, hiszen különleges tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel és a Mai Manó Ház éveken átívelő, népszerű programjai mellett - Képes Beszéd, Fotóművészeti Szabadegyetem, Portfólió Péntek, Képíró-képolvasó hétvége, Útközben - idén ősszel egy vetítéssel egybekötött új fotóművészeti/zenei/gasztronómiai sorozatot is elindítottunk Mai Manó a világ körül címmel, ahol első helyszínünk Japán volt.
Az évente megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája programsorozat mellett érdemes kiemelni a Fotóutca Fesztivált is, amit másodszorra is nagy sikerrel rendeztünk meg a Nagymező utcában.
A legsikeresebb idei eseményünk a már több mint tíz éve indult Képíró-képolvasó hétvégék programjai voltak. A fényképezéssel kapcsolatos workshopokra napokon belül elfogynak a helyek és a visszajelezések alapján ezt a programunkat kedvelitek a legtöbben. 2017-ben is szervezünk új Képíró hétvégéket, ahol terveink szerint majd a camera obscura, a mobilfényképezés és az aktfotózás témakört járjuk alaposabban körül.
Köszönjük még egyszer, hogy ilyen sokan meglátogattatok minket!

dsc_6884.jpgFotó: Reichardt Adél: 50. Képíró-képolvasó hétvége a Mai Manó Házban, 2015

A legnézettebb videóink

A Mai Manó Ház az Indavideón és a Youtubeon is jelen van egy-egy csatornával. A 2016-ban feltöltött videók közül A Balogh Rudolf-díjas Horváth M. Judit privát képeiből összeállított slideshow volt a legnézettebb anyag, melyről így írt a sorozat szinopszisában: "Néhány éve kezdtem el magamat fényképezni, amikor még egészséges voltam. Aztán egy vizsgálatból kiderült, hogy rákos beteg vagyok. Megműtöttek, és utána fél évig kemoterápiás kezelést kaptam. Amikor fizikailag képtelen voltam rá, a családom fényképezett engem ugyanúgy, mintha én csináltam volna. [...] Lefényképeztem, mit jelent számomra mindaz, ami körülvesz: a testem, emberek, állatok, akiket szeretek, képek, amiket gyűjtögetek és egy napon majd itt hagyok."

 

A leglátogatottabb blogposztjaink

A 2011 augusztusában indult blogunkon már több mint húszmillió oldalletöltést regisztráltunk. A 2016-ban mért 7.5 milliós szám pedig minden elképzelésünket felülmúlta. Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk a legnépszerűbb, fotóművészettel foglalkozó magyar nyelvű oldal. Köszönjük az eddigi visszajelzéseket, a bejegyzésötleteket és a rengeteg megosztást, lájkolást!

Nicholas Nixon képeit már sok helyen bemutatták, de a sorozat egyelőre utolsó, 2016-ban készült fotóját még kevesen látták, így érthető módon Nixon a Brown nővérekről készült képeit néztétek meg a legtöbben a Mai Manó Ház Blogon. A második helyre egy megrázó sorozat került, melyet az 1980-as években be is tiltottak. Tímár Péter fekete-fehér képei a hazai krematóriumokban uralkodó szörnyű állapotokat dokumentálták. A bronzérmes Kozák Lajos képeit bemutató posztunk lett, melynek olvasói a remek képek mellett egy különleges történetet is megismerhettek.
A Mai Manó Ház blogján minden nap 0 óra 2 perckor újabb és újabb pillanatokat láthattok a fényképezés történetéből, és nagyon örülünk annak, ha egy-egy fotó annyira megtetszik nektek, hogy feltöltitek a facebook oldalatokra is. Ezúton kérünk Benneteket, hogy tiszteljétek meg a fotográfusok munkáit azzal, hogy nem csak a képet, hanem a fotóhoz tartozó képaláírást és forrást is átemelitek a blogunkról. 

nixon001.jpgFotó: Nicholas Nixon: Heather, Mimi, Bebe and Laurie, New Canaan, Connecticut, 1975 © Nicholas Nixon

Könyvesboltunk és szakkönyvtárunk legkeresettebb fotóalbumai

Könyvesboltunkban 2016-ban a legkeresettebb könyv az Alföldi Róbert fotógyűjteményét bemutató, közel 300 fotóval illusztrált, A múlt szabadsága című katalógus volt. A legkevesebb, amit a gyűjteményről mondhatunk, hogy hézagpótló. Nincs ma Magyarországon egyetlen intézmény sem, amely ekkora (több mint ötszáz mű), ennyire szisztematikusan és egyúttal a minőségre érzékenyen fölépített gyűjteménnyel rendelkezne a magyar neoavantgárd fotóművészetről, illetve a képzőművészek fotómunkáiról. A gyűjtemény további jelentősége, hogy sok lappangó felvételt, kallódó képeket, kópiákat kutatott fel és talált meg, s mentett meg a pusztulástól.

bookview_osszesitett_jpg.jpgFotó: A múlt szabadsága - Válogatás Alföldi Róbert fotógyűjteményéből (2016) című könyv borítója.
Méret: 250x315 mm, Oldalszám: 292 oldal,

Szakkönyvtárunkban Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve - A fényképezés kultúrtörténete című könyvét olvastátok a legtöbben. Nem véletlenül, hiszen a könyv az eddigi legteljesebb összefoglalás a kezdetektől napjainkig, szerzője fotótörténeti kánont alkotott. Közel 600 kép ismerteti meg az olvasót a fotózás történetével a művészet és technika, a szociográfia és divat, a háború és természetfotózás szemszögéből.

A fotográfia nagykönyve.jpgFotó: Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve - A fényképezés kultúrtörténete, Typotex Kiadó

Idén egy új kategóriát is nyitunk azoknak a könyveknek, melyeket már az interneten keresztül is át lehet lapozni. A Mai Manó Ház Blogon bemutatott online könyvek közül Horváth M. Judit és Stalter György 1998-ban megjelent Más Világ című fotóalbumára voltatok a legtöbben a kíváncsiak. "Horváth M. Judit és Stalter György évek óta járják a putrik világát. Azt a világot, ahol üveg helyett újságpapír az ablak, ahol egy-két rozzant szék, asztal s néhány ócska fekhely a teljes bútorzat, ahol jó, ha melegít s nem csak füstöl a kályha, ahol minden zugból árad a savanyú szegényszag. Horváth M. Judit portréi ebből a világból mutatnak fel sorsokat, Stalter György képei a sorsszerűséget is." - olvashatjuk Göncz Árpád írását a könyv előszavában.

gel_9297.jpgFotó: Horváth M. Judit és Stalter György: Más Világ, 1998

A legtöbbet lájkolt, megosztott és kommentelt facebook posztjaink

Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai kulturális intézmények között nekünk van a legnagyobb online rajongótáborunk. A naponta többször is frissülő Facebook oldalunkon (ahol már több mint 75.000-en vagyunk) az állandó rovataink (nap fotója, késő esti mosolygás, képes időjárás-jelentés) mellett rengeteg híres vagy épp kevésbé ismert fényképet töltöttünk fel, melyek közül - nagy örömünkre - az első helyre ismét egy magyar fotográfus munkája került. 2016-ban Brassaï 80 éve készült képét kedveltétek a legtöbben. 

 

A legtöbb megosztást a Kozák Lajos képeit bemutató bejegyzésünk kapta. Kozák Lajos fotográfus hagyatékát 1975-ben, a művész halálát követően vásárolta meg özvegyétől a Magyar Sportmúzeum. Az anyag nagy része 2011-ig feldolgozatlan maradt. A múzeum, érthető módon, főleg a sportfotókra, azon belül is a nagy nevekre és eseményekre koncentrált a kutatások során. Szabó Lajosnak, a Magyar Sportmúzeum igazgatójának feltűnt a nagyszámú városkép a vintage fotók között, és elég érdekesnek találta ahhoz, hogy néhányat megmutasson a Cultiris Kulturális Képügynökség munkatársainak. A sárga Forte-dobozok sokféle méretű – a bélyegképtől egészen a 18×24 centiméteresig –, laza tematikák szerint csoportosított papírképeket tartalmaztak. A negatívok, amelyek nagy többsége kisfilmes, különböző darabokban egymásba tekercselve, néhol egy rollfilmes szalaggal áttekerve és összegumizva, helyenként kielégítően feliratozva, de sokszor anélkül feküdtek a régi mozifilmes kópiadobozokban. Hónapokig tartó munkával több mint 1300 képet digitalizáltunk, főleg papírképeket és üvegnegatívokat, a sport témájú Leica-negatívok egy része még feldolgozásra vár. 

 

A legtöbb hozzászólás - nem véletlenül - Fotó-gondolatok rovatunkba érkezett. Manuel Álvarez Bravo 1931-ben készített képéhez több mint száz gondolat érkezett. 

 


Kövessétek a minden nap új bejegyzéssel jelentkező blogunkat, lájkoljatok minket a Facebookon és természetesen látogassatok meg minket a Mai Manó Házban is, ahol 2017-ben is remek kiállításokkal, programokkal, szakkönyvtárral és könyvesbolttal várunk Benneteket szeretettel!

BÚÉK! :)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása