Visszakerült Jevgenyij Haldej, a manipulált képeiről ismert fotós hagyatéka az örökösökhöz

2017. március 14. Mai Manó Ház

Jevgenyij Haldej ikonikus képe 1945. május 2-án Berlinben készült, amelyen egy szovjet katona kitűzi a vörös zászlót a parlament, a Reichstag épületére. Az ukrán származású Haldej a második világháború legendás szovjet haditudósítója és fotóriportere volt, munkássága azonban a mai napig vitatott. Haldej 13 évesen kezdett fotózni, 1936-tól a TASZSZ, a szovjet hírügynökség fotóriportere. A második világháború alatt frontfotósként végigkísérte a Vörös Hadsereget a berlini bevonulásig.
Haldej itt látható képe több más képéhez hasonlóan megkomponált fotó, nem spontán készült. A fotós két szovjet katonával mászott fel a Reichstag tetejére, a képet komoly beállítás előzte meg: ő szerezte a zászlót - állítólag egy asztalterítőt -, ő mondta meg a katonáknak hogy álljanak, merre nézzenek. Gyakran megrendezett, manipulált képeket készített, melyekkel kapcsolatban bár jogos a történelemhamisítás vádja, ő azonban úgy vélte, hogy a módosításokkal csak hatásosabbá tette a dokumentált eseményeket.
Haldej hagyatéka 1997-ben, nem sokkal a fotós halála előtt került tisztázatlan módon egy amerikai ügynökhöz. A fotós lánya, Anna Haldej 15 évi pereskedés után, 2017. március 9-én szerezte vissza a 3000 negatívot és nagyítást tartalmazó hagyatékot.- olvashattuk tegnap az index.hu Mindeközben rovatában. 

haldej.jpgFotó: Jevgenyij Haldej: Berlin, 1945. május 2.

(forrás: index.hu)

Egy másik, Haldej által 1941-ben készített fotó sem volt olyan kifejező és drámai, mint ahogy azt a szovjet fotós elképzelte, így később brit Hawker Hurricane repülőgépeket és egy felrobbanó bombát montírozott egy rénszarvas mellé. A kép történetéről ITT olvashatsz bővebben.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása