Manipulálták a Pulitzer-díjas fotót a Kent State egyetemi lövöldözésről

2017. március 26. Mai Manó Ház

1970. május 4-én az ohiói Kent állami egyetemen a vietnami háború és a kambodzsai invázió elleni diáktüntetés során a Nemzeti Gárda a tömegbe lőtt és megöltek négy diákot (Allison Krause, Jeffrey Miller, Sandra Scheuer és William Schroeder), valamint megsebesítettek kilencet, akik közül egyikőjük örökre lebénult. Emléküket az egyetemen egy ösztöndíj is őrzi. Amerika számára a Kent State University neve a mai napig ezzel a történelmi tragédiával forrt össze. A megrázó eseményeket az egyetem egyik fotószakos diákja, John Filo is megörökítette fényképezőgépével, aki ikonikus képéért később Pulitzer-díjat kapott. A fotográfus a felvételt Nikkormat fényképezőgéppel Tri-X filmre készítette.

johnfilo197001.jpgFotó: John Filo: Kent Egyetem, Ohio, 1970. május 4.

A fekete-fehér fotó középpontjában a sokkos állapotban lévő Mary Ann Vecchiót láthatjuk, aki Jeffrey Miller élettelen teste mellett roskadt össze. A fényképet még a hetvenes évek elején egy ismeretlen képszerkesztő retusálta és az eredeti képen Vecchio feje fölött látható, zavaró kerítésoszlopot eltávolította. A módosított kép 1972-ben és 1980-ban a Time magazinban, 1977-ben és 1990-ben pedig a People magazinban is megjelent. A retusálatlan, eredeti negatívot a Life magazin archívumában helyezték el. 

johnfilo197002.jpgFotó: John Filo: Az eredeti és a módosított Pulitzer-díjas fotó (részlet)

"Azt hittem, hogy a fegyverekben vaktöltény van. Amikor a szememhez emeltem a fényképezőgépet, észrevettem, hogy az egyik őr rám céloz. Na mondom, ezt lefényképezem és akkor a fegyver eldördült. A lövéssel szinte egyidőben a mellettem lévő szoborról porfelhő vált le és a golyó egy fába csapódott.
Ekkor jöttem rá, hogy éles lőszert használnak és elejtettem a fényképezőgépet. Nem tudom, hogy mi adta nekem az ártatlanság és a butaság keverékét... Elkezdtem menekülni – a lejtőn lefelé, de megállítottam magam. „Hová mész?" – mondtam magamnak, „de hát ezért vagy itt!" És elkezdtem újra fotózni ... Tudtam, hogy ki fogok fogyni a filmből. Láttam, hogy a lányból kirobban az érzelem. Elkezdett zokogni. Végül felkiáltott. Nem emlékszem pontosan, hogy mit mondott … valami olyasmit, hogy „Ó Istenem!" - nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak 2000-ben John Filo a Kent State egyetemi lövöldözésről.
Filo és Vecchio 1995-ben találkozott egymással először az egyetemi lövöldözés 25. évfordulóján, majd legközelebb 2009-ben, ekkor egy közös fotó is készült róluk. 

filovecchio2009.jpgFotó: Jeff Gilden: Mary Ann Vecchio és John Filo, Kent Egyetem, Ohio, 2009. május 4. © AP

(forrás: time.com; wikipedia.org; mprnews.org)

Három kevésbé ismert, ritkán látott Pulitzer-díjas fotót és történetét ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása