Manipulálták Claudia Cardinale testét a 70. cannes-i fesztivál plakátján

2017. március 30. Mai Manó Ház

A cannes-i filmfesztivált népszerűsítő hivatalos plakátokon egyre többször láthatjuk, hogy a grafikai megoldások helyett fotókkal dolgoznak a marketingért felelős szakemberek. Így volt ez 2013-ban mikor Melville Shavelson 1963-ban készült - Paul Newmant és feleségét Joanne Woodward-ot ábrázoló - fotóját használták fel, vagy épp 2007-ben, mikor a Magnum fotóügynökséget erősítő Alex Majoli One Jump című ugrálós sorozatának képeiből állítottak össze egy montázst a képszerkesztők.
Mivel márciusban a fotómanipuláció a témánk, ezért már az előbb említett, montázstechnikával készült kép is a tematikánkba illik, de úgy tűnik a tegnap bejelentett 70. cannes-i filmfesztivál hivatalos plakátja még inkább releváns.

cannes70.jpgFotó: A 70. cannes-i fesztivál plakátja
Claudia Cardinale © Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images 

Egy ismeretlen fotós 1959-ben készült képe a cannes-i fesztivál idei plakátjának alapja, melyen az akkor 21 éves Claudia Cardinale olasz színésznő egy háztetőn táncol és a tegnap megjelent sajtóközlemény szerint a belőle áradó öröm, szabadság és merészség egyúttal a fesztivált is jellemzi majd.
"Ezt a táncot 1959-ben jártam egy római háztetőn. Senki nem emlékszik a fotós nevére, én is elfelejtettem. De a fotó a pályafutásom elejére emlékeztet, egy olyan korszakra, amikor nem tudtam volna elképzelni, hogy egy nap felmehetek a filmművészet leghíresebb palotájának a lépcsőjén. Boldog születésnapot!" – idézte a sajtóközlemény az olasz filmsztárt.

cannes701.jpgFotó: Az eredeti fotó
© Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images 


A kép által sugárzott örömöt némileg beárnyékolja a Liberation felfedezése. Az ismeretlen szerző által készített képet a szerkesztők digitálisan módosították és ahogy az látható, - a mai furcsa trendeknek megfelelően - az eredeti fotóhoz képest vékonyabbra vették Claudia Cardinale derekát és a lábait is. A Liberation újságírójához csatlakozva mi is feltesszük a kérdést: Mi szükség volt erre?

 

(forrás: index.hu; funzine.hu; liberation.fr)

A Grace Jonesról 1978-ban készült ikonikus kép, nem egy klasszikus fotó, hanem egy több képből álló fotómontázs, melyet a sötétkamrában alkottak meg. A legendás képet ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása