58. Képíró-képolvasó hétvége Dobokay Mátéval a III. Fotóutca Fesztiválon

2017. április 19. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház több mint tízéves múlttal rendelkező Képíró-képolvasó hétvégéit a fényképezést kedvelő, lelkes amatőröknek szánjuk. A workshopokra semmilyen szakmai előképzettség nem szükséges, a programokra 14 éves kortól bárki jelentkezhet, az előadások, workshopok szakmai nívóját az előadóink kiváló pedagógiai érzéke is biztosítja. A III. Fotóutca Fesztivál ideje alatt ezúttal egy különleges lehetőséggel lepünk meg Benneteket. Szombaton és vasárnap 11 és 18 óra között Dobokay Máté vezetésével bárki kipróbálhatja a kemogram készítését.
A kemogram egy analóg, kamera nélküli fotográfiai képalkotási mód, amellyel a fényt kapott fotópapírra „festhetünk” az előhívó folyadékkal. Egy játékos technika, ami a fotó alapjaihoz vezet vissza bennünket.

dobokay001.jpgFotó: Dobokay Máté: Spots, 2013–2015, instant kemogram, 7,3×9,5 cm © a művész jóvoltából

Dobokay Máté a Kaposvári Egyetem Fotográfiai szakának friss diplomása. A képalkotással való foglalatoskodás és a blende-állítgatás azonban nem volt jelen nagybetűs életének kezdetétől fogva. Ahogyan ő mondja: „sok mindent tanultam, az első szakmám látszerész, a második pályázatíró, aztán két éves média irányultságú felsőfokú szakiskolát végeztem”. Ezt már a fotográfia határterületeként tartja számon, innen szinte már adta magát, hogy valóban elkezdje fotós tanulmányait. A különböző iskolapadokban szerzett tudás és tapasztalat láthatólag tökéletes tanulópénz volt. Dobokay már érett szemlélettel került be a fotószakra, így nem csoda, hogy minden adandó lehetőséget megragadott, és (a kortárs képzőművészeti útvesztőben szerencsésen lavírozva) jól ki is használt. 2015-ben a Leopold Bloom díj shortlistese, 2016-ban pedig kiállító a New Yorkban Moholy-Nagy emlékév kapcsán rendezett, a modernizmust és a kortárs fotográfiát bemutató magyar tárlaton, 2017-ben pedig a Capa Központban rendezett Magnum Workshopon kapott dicséretet. Komoly sikerek ezek, főleg annak tudatában, hogy a képzőművészeti fotográfiával csupán az egyetem óta foglalkozik. „Minden ilyen elismerés több önbizalmat ad. Ha az első elismerések később jöttek volna, akkor valószínűleg sokkal lassabban tudnék építkezni.”

dobokay002.jpgFotó: Dobokay Máté a Mai Manó Házban megrendezett Fotóevolúció programunkon, 2015

Dobokay Máté a fotográfiai technikák ügyeskezű mágusa, mi befogadók pedig valóban nem látunk át a trükkök hálóján. Munkáiban a rendkívülit kitapogatni igyekvő művészetkedvelők egy technikai gyorstalpaló után megláthatják hogyan került a nyúl a kalapba. De talán nem is ez a lényeg. Az örök emberi érdeklődést, a mit-miért-hogyan? kérdéskörét firtató munkák könnyen illusztrálhatnák az értelmező kéziszótár technikai bravúrt bemutató szócikkét. A legfontosabb talán az, hogy Dobokay emlékeztet minket arra: nézhetünk és láthatunk a megszokottól eltérő módokon - olvashatjuk az artkartell.hu oldalán.

A Dobokay Máté vezette Képíró-képolvasó hétvégére 2017. április 22-23-án folyamatosan lehet csatlakozni 11.00 és 18.00 óra között a Mai Manó Házban.

A részvétel ingyenes.

 

(forrás: artkartell.hu)

Szeretettel várunk mindenkit!
Gyertek el hozzánk Budapest Fotóutcájába!
A programokra a belépés ingyenes!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása