A fényképezés történetének híres anyái

A fényképezés történetének híres anyái

2017. május 07. Mai Manó Ház

Anyák napja alkalmából a fotóművészet klasszikus alakjainak e jeles naphoz kapcsolódó fotográfiái közül válogatunk. A világ egyik legdrágább családi fotója és Dorothea Lange legendás képe mellett, napjaink leghíresebb portréfényképészének, Annie Leibovitz családi fotóit is megmutatjuk, de a posztban Sally Mann és Rineke Dijkstra provokatív képeinek története is helyet kapott.

A fényképezés történetének talán leghíresebb, anyát ábrázoló képe Dorothea Lange 1936–ban, a kaliforniai Nipomóban készült A vándorló anya című fotója, melynek történetét a képre kattintva ismerheted meg.

Dorothea_Lange_Migrant1936.jpgFotó: Dorothea Lange: A vándorló anya, Nipomo, Kalifornia, 1936. február-március(?) 
© Library of Congress

A világ egyik legdrágább családi fotója - mely Paul Strand egyik legismertebb képe - a Pó völgyében élő Lusetti családról készült 1953-ban. Az ikonikus képen Anna Lusetti az anya és öt fia látható. Anna 18 évesen ment férjhez és 15 gyereket szült. Miután 1933-ban férje meghalt, neki kellett eltartani a családot.

A képre kattintva a fotó egy másik változatát, valamint külön, az anyáról készült portrét is megtalálod.

paul_strand_the_family_luzzara_italy_1953_800_800.jpgFotó: Paul Strand: A Lusetti család; Anna, Valentino, Bruno, Guerrino, Afro, és Nino, Luzzara, Olaszország, 1953

A hamarosan a Mai Manó Házban is bemutatkozó Elliott Erwitt Robert Capa édesanyját 1954-ben fia sírjánál fotózta le.

rc_ee.jpgFotó: Elliott Erwitt: Robert Capa édesanyja, Armonk, New York. 1954.
Robert Capa's mother, Julia. © Magnum Photos

Annie Leibovitz fotóriporterként kezdte, majd jobbára portréfotósként folytatta munkáját és az évek során a neves személyiségek fotósává vált. Olyan környezetben mozgott, ahol előbb-utóbb maga is részévé vált az eseményeknek, sőt, képei révén egy idő után meghatározó szerephez jutott. Leibovitz első gyermekét 52 évesen szülte, Sarah 2001-ben született, négy évvel később pedig béranyától születtek ikrei Susan és Samuelle, akik nevüket nagyapjuk és Susan Sontag után kapták. A hírességekről készült családi képei mellett saját gyerekeit is fényképezte, talán ezek a képek kevésbé ismertek, ma ezekből válogattunk. 

A képre kattintva Leibovitz leghíresebb portréiból találsz egy-egy válogatást.

leibovitzsusan003.jpgFotó: Annie Leibovitz: Susan and Samuelle Leibovitz, Clifton Point, 2005
leibovitzsusan002.jpgFotó: Annie Leibovitz: Susan and Sarah, Harbor Island, Bahamas, 2002
leibovitzsusan001.jpgFotó: Annie Leibovitz: Susan with Sarah, West 23rd Street, 2001

Sally Mann - szintén saját gyerekeiről készített - sorozatát pedofíliával és az amerikai családi értékek lealacsonyításával vádolták. Az Immediate Family családi fotógyűjtemény Virginiában készült 1984 és 1991 között, ahol Mann és gyermekei töltötték a gyermekkorukat. Mann egy 8×10-es nagyformátumú fényképezőgéppel készítette a gondosan beállított családi portrékat. Mann szerint ezek a fotók azt jelenítik meg, ahogy a gyermekei élik a saját életüket. Nagyon sok fotó bensőséges, sok csak fikció, mégis a legtöbb kép egyszerűen csak azt mutatja meg, ahogy egy anya látja a környezetét.

A fotóra kattintva a Közvetlen család című sorozat képeiből találsz egy válogatást.

sallymann010.jpgFotó: Sally Mann: The New Mothers, 1989 © Sally Mann

Az 1959-ben született holland fotográfusnő Rineke Dijkstra az után kezdte el az Új anyák című nagy vitákat kiváltó sorozatát, miután jelen volt egy közeli barát második gyermekének születésénél. Az 1994-ben, az anyák otthonaiban készült sorozat egységét a középre helyezett, teljes alakos aktok adják, melyeken a nőalakok törékeny csecsemőiket tartják karjukban.

A képre kattintva Dijkstra sorozatáról olvashatsz.

dijkstra001.jpgFotó: Rineke Dijkstra: Új anyák sorozat Julie, Den Haag, Hollandia, 1994. február 29.

(forrás: maimano.hu; artblart.com; everydayishow.livejournal.com)

A fényképezés történetének anyákat ábrázoló, híres képeiből ITT és ITT találsz egy válogatást.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.