Öt híres fotográfus, aki júliusban született

2017. július 01. Mai Manó Ház

A hónap híres szülötteit bemutató sorozatunkba ezúttal a júliusban született fotóművészek közül válogattunk. A képekre kattintva a fotográfusok további munkáit találod.

JÚLIUS 2. - ANDRÉ KERTÉSZ (1894-1985)
André Kertész 1894. július 2-án született Budapesten, Kertész Andor néven. Apja Kertész Lipót (1842 k. – 1909), a magyar irodalom klasszikusait rendkívül alaposan ismerő és értő, de üzletileg nem túlságosan sikeres könyvkereskedő, dolgozott a tőzsdén, valamint volt néhány telke is. Anyja Hoffmann Ernesztin (1863 – 1933), egy Teleki téri kávékimérés tulajdonosa. Érdekesség, hogy Kertész abban az évben született Budapesten, amikor Mai Manó felépíttette és megnyitotta műteremházát a Nagymező utcában. Kertész gyermek- és ifjúkorát részben Szigetbecsén töltötte rokonánál, Klöpfer Mihálynál, akiknek padlásán több, fametszetekkel, litográfiákkal illusztrált régi német családi képes újságokat talált. Az egyik ilyen a Die Gartenlaube volt. Ezeket nézegetve támadt fel benne a vágy, hogy egykor majd ő is hasonló képeket készítsen.
1912-ben felsőkereskedelmi iskolai érettségit tett, bár már ekkor biztos volt benne, hogy a fényképezésből akar a jövőben megélni. A Budapesti Kereskedelmi Akadémiára járt. Első keresetéből vett egy fényképezőgépet (Ica-Platten-Camera Ariso No 4.). Autodidakta módon tanult fényképezni, előhívni, nagyítani. Legelső fényképei közül kiállításra került néhány a mostani kiállításon is. (Édes álom, Április hó) Tanulmányai befejeztével nagybátyja elhelyezte a Budapesti Áru- és Értéktőzsdén, ahol levelezőként dolgozott. Ehhez a munkához nem sok kedvet érzett, sok időt töltött Szigetbecsén is, fényképezte a környéket. (Kincses Károly)
A képre kattintva Kertész életrajzát és egy különleges dokumentumfilmet találsz magyar fotográfusok Kertésszel kapcsolatos emlékeiről. 

aktulip.jpgFotó: André Kertész: Melankolikus tulipán, New York, 1939 © Bruce Silverstein Gallery

JÚLIUS 17. - BERENICE ABBOTT (1898-1991)
1898. július 17-én az ohiói Springfieldben született Berenice Abbott, amerikai fotóművész. Abbott a dokumentáris, a festészettől elkülönülő fényképészetben hitt, a hivatásának élt - sokszor nyomorban. A franciák szemében külön fontossággal bír, hogy ő népszerűsítette a tengeren túl a régi Párizs fotósaként ismert Eugene Atget alkotásait, ő "importálta" azokat - miután a művész halála után felvásárolta a fotókat - az Egyesült Államokba. Az amerikai nő a húszas évek közepén Man Ray stúdiójának asszisztenseként vált fotóssá, hosszú ideig élt Párizsban, de 1930-ban visszaköltözött a gyorsan modernizálódó New Yorkba. Abbott témaválasztásában és későbbi stílusa kialakításában igen sokat köszönhet a francia Eugène Atget-nak, akit még Párizsban ismert meg a New York-i dada csoport alapítójának, Man Ray-nek a közvetítésével. Mielőtt még teljesen átalakult volna a metropolisz, meg akarta örökíteni a New York terjeszkedését és annak régi arculatát. A munkát társával, Elisabeth McCausland műkritikussal együtt készítette elő, ám a gazdasági válság közepette elfogyott az erre szánt pénz és a fotók végül egy útikönyv illusztrációjaként kerültek a közönség elé. 

A képre kattintva Abbott New York-i városképeiből találsz egy válogatást.

abbott1937.jpgFotó: Berenice Abbott: Bread Store, 259 Bleecker Street 1937 © Museum of the City of New York

JÚLIUS 20. - MOHOLY-NAGY LÁSZLÓ (1895-1946)
1895. július 20-án, Bácsborsódban született Moholy-Nagy László, akiről így ír Kincses Károly a Fotográfusok Made in Hungary című könyvében: Szinte minden előzmény nélkül lett a Bauhaus egyik legmeghatározóbb tanár-egyénisége. Életútja különleges: a Magyarországon a költészettel, festéssel próbálkozó, csak csíráiban avantgard alkotóból a festészet, fényképészet, film, tárgyformálás, fémszobrászat, tipográfia nagyhatású művésze és tanítómestere lett, aki a Dessauban elkezdetteket Chicagóban folytatta korai haláláig. Juhász Gyula költő 1919-es, tehát nagyon korai cikkében így írt: „ebben a fiatal, erős és bátor művészetben egy most támadó új világ lelke lebeg, ezek a vonalak és színek, ezek a lényegek és formák testvéri rokonságot tartanak azzal az egyelőre még pontosan nem definiált, de már megnyilatkozott és már eleven erejű művészettel, amely Bartók Béla zenéjében zeng, amely Walt Whitman szabadverseiben zenél, és amely kétségtelenül éppen annyira megújítja majd a Föld artisztikus színét, akár a Periklész kora vagy a reneszánsz.”

A képre kattintva Moholy-Nagy ritkán látott képeiből találsz egy válogatást.

001.jpgFotó: Moholy-Nagy László: Eton. Eleves watching cricket from the pavilion on Agar's Plough, ca. 1930,
© VG Bild-Kunst, Bonn 2010

JÚLIUS 21. - RUSSELL LEE (1903-1985)
1903. július 21-én, Ottawában született Russell Lee bár vegyészmérnökként végzett, mégis festőként dolgozott sokáig. A fényképezőgépet is a festészeti tanulmányai megörökítésére használta először. Mivel az ecsetet egyre gyakrabban cserélte le a fényképezőgépére, egy idő után végleg a fotózás mellett döntött. Az F.S.A. felkérésére készült képeket Kodachrome filmekre fotózta, amelyek akkoriban rendkívül népszerűnek bizonyultak az amatőr fényképészek körében. Lee többnyire az új-mexikói kisvárosban, Pie Townban készítette fotóit, elmondása szerint azért választotta ezt a vidéki várost, mert a határvárosok nagy erényeit látta benne. "Talán éppen ez az őszinte hang volt az oka annak, hogy 1948-ban az egész anyagot a teljes megsemmisülés fenyegette. Néhány amerikai politikus el akarta tüntetni ezt a nagyszerű dokumentumgyűjteményt. Az általuk képviselt politika ugyanis legszívesebben elhallgatta volna a nagy gazdasági válság tényét, hogy ezzel is elodázhassa egy újabb válság lehetőségét. Szerencsére, az összes képek és negatívok elkerülték a megsemmisülést." (Forrás: Fényképművészeti Tájékoztató, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Budapest, 1963, I-II, 141-143. oldal)

A képre kattintva Russell Lee színes képeiből találsz egy válogatást.

003.jpgFotó: Russell Lee: Szénaboglya az őszibarack-válogatók autóival Delta County, Colorado, 1940 

JÚLIUS 26. - ELLIOTT ERWITT (1928)
„Itt az ideje komolyan vennünk a fotográfiát: tekintsük végre hobbinak.” – vallja a kortárs fotográfia legendás alakja, Elliott Erwitt. Az idézet jól jellemzi az idén 89 éves művész munkásságát: kedvtelésből készített képei váltak a leghíresebbé, pedig rendkívül sikeres szakmai pályafutást tudhat maga mögött. Idős kora ellenére ma is aktív tagja a Magnum fotóügynökségnek, képeiből kiállítás nyílt a Capa Központban és nálunk a Mai Manó Házban. 
1928-ban született Párizsban, orosz szülők gyermekeként. A család nem sokkal ezután Milánóba költözött, ahol Elliott 10 éves koráig éltek. Miután az édesapja összetűzésbe került a fasiszta olasz kormánnyal, visszaköltöztek Párizsba egy évre. A Második Világháború szele azonban 1939-ben az Egyesült Államokba sodorta őket, s egy rövid New Yorki kitérő után Los Angelesben telepedtek le. Erwitt itt végezte el a Hollywood High School gimnáziumot, ahol elkezdett érdeklődni a fotográfia iránt. Különleges tervei nem voltak a szakmában, egyszerűen ez tűnt a megélhetés egyik legkellemesebb formájának. Édesapja ebben az időben órákat gravírozott a hadseregnek, erre megtanította Elliottot is, aki az így szerzett első keresetéből vett magának egy Rolleiflex fényképezőgépet. A mosókonyhában sötét szobát alakított ki, pénzért esküvőket és egyéb rendezvényeket is fotózott. Innentől kezdve nem volt megállás. New Yorkba költözött, gyorskajákon élt fillérekből, de néhány év alatt már a legjobb magazinoknak dolgozott be. A szülei még a gimnázium alatt elváltak, Erwitt azonban megörökölte tőlük az erős öntudatot és függetlenséget, azt a fajta magabiztosságot, amely rengeteg segített neki fotográfiai ambíciói valóra váltásában. Erős, kitartó ember volt. Két évet eltöltött az amerikai hadseregben, utazgatásai során fényképezett Európában és az Egyesült Államokban. Jól beszélt angolul, oroszul, franciául és olaszul is, ennek a tudásnak óriási hasznát vette külföldön. 1953-ban Robert Capa unszolására csatlakozott a híres Magnum fotóügynökséghez, ahol a szakma legjobbjaival találkozott, Henri-Cartier Bresson is a szárnyai alá vette. Szabadúszóként olyan magazinoknak dolgozott, mint a Life, a Holiday vagy a Look. A hatvanas években a Magnum fotóügynökség vezetői posztját töltötte be három éven keresztül. (Kocsány Kornél) 

A képre kattintva Elliott Erwitt világhírű képeiből találsz egy válogatást.

erwittcapa001.jpgFotó: Elliott Erwitt: Florida Keys, USA, 1968 © Elliott Erwitt / Magnum Photos

(forrás: magnumphotos.com; artblart.com; capacenter.hu)

A hónap híres szülötteit bemutató sorozatunk korábbi részeit itt találod:

Öt híres fotográfus, aki októberben született
Öt híres fotográfus, aki novemberben született
Öt híres fotográfus, aki decemberben született
Öt híres fotográfus, aki januárban született
Öt híres fotográfus, aki februárban született
Öt híres fotográfus, aki márciusban született
Öt híres fotográfus, aki áprilisban született
Öt híres fotográfus, aki májusban született
Öt híres fotográfus, aki júniusban született

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása