Manipulált a szurikátát fürdető gyerekek vicces fotója

2017. július 12. Mai Manó Ház

Itt, a Mai Manó Ház Blogon is posztoltuk már a szurikátát fürdető gyerekek népszerű fotóját, mely mindig mosolyt csalt az arcunkra. A vintag.es oldalán talált képhez fűzött információ szerint a fotó az ötvenes években készült, valahol a Dél-afrikai Köztársaságban.

fake001.jpgFotó: Ismeretlen: Gyerekek szurikátát fürdetnek, Dél-afrikai Köztársaság, 50-es évek

Nemrég egy olvasónk hívta fel rá figyelmünket – amit ezúton is köszönünk - hogy a kép hamisított. Utánanéztünk és a városi legendák és álhírek cáfolatával foglalkozó Snopes.com portálon két hete megjelent adatok azt mutatják, hogy a szurikátát fürdető gyerekek fotója valóban manipulált. Az eredeti kép nem Dél-Afrikában, hanem Angliában, Bristolban, az Ashley Road Day óvodában 1953 augusztusában készült. De nem csak a képaláírással van gond.

real002.jpgFotó: Georgina Rumph az Ashley Road Day óvodában, Bristol, 1953 augusztus
© WATFORD/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images

Az eredeti képen – mely a Getty Images oldalán is megtalálható – nem szurikátát láthatunk, hanem egy síró kisgyereket. Az ott talált információkból az is kiderül, hogy az eredeti képen az egyéves Georgina Rumph látható, aki bár szeret kádban pancsolni, de az effajta zuhanyzást nem annyira kedveli.  

meerkat-bath-1.jpgFotó: A módosított és az eredeti kép.  

(forrás: snopes.com; vintag.es; tumblr.vintag.es)

A fényképezés történetének híres manipulált fotóiból ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása