Válogatás a ma 89 éves Elliott Erwitt fotóalbumaiból

2017. július 26. Mai Manó Ház

Elliott Erwitt 1928. július 26-án született Párizsban, orosz bevándorlók fiaként. Gyermekkorának egy részét mégis Milánóban töltötte, de menekülniük kellett a fasiszta olasz kormány elől, így hamar visszatértek Párizsba. A második világháború hajnalán azonban ott sem volt sokáig maradásuk, az Egyesült Államokba emigráltak. Erwitt egy szót sem tudott még angolul, amikor megérkeztek, de rövid időn belül megtalálta az útját. A gimnázium mellett apjának segített órákat gravírozni, az első keresetéből vett magának egy Rolleiflex fényképezőgépet.
A mosókonyhában alakított ki magának egy sötét szobát, esküvőket és egyéb rendezvényeket fotózott szerény fizetségért. Innentől kezdve aztán nem volt megállás: Los Angelesben egy fotólaborban kezdett dolgozni, majd elindult szerencsét próbálni New Yorkba, ahol felkereste Edward Steichent, a Modern Museum of Art (MOMA) akkori igazgatóját, hogy bemutassa munkáit. A sors épp a kezére játszott: itt ismerkedett meg Robert Capával, aki az akkor még kevés fotóst számláló Magnum ügynökséghez csábította. A mestere Henri-Cartier Bresson volt. Képeiből jelenleg a Capa Központban és nálunk a Mai Manó Házban látható kiállítás 2017. szeptember 10-ig.

Mai bejegyzésünkben Erwitt a teNeues kiadónál megjelent fotóalbumaiból válogattunk, melyek megvásárolhatók a Mai Manó Könyvesboltban.

Erwitt mániákusan fotózza a mai napig a négylábúakat is, arra törekedve, hogy az emberit mutassa meg a kutyában és egyúttal a kutyát az emberben. „Azt mondják, a kutyák olyanok a képeimen, mint az emberek. Szerintem ők is emberek, csak több a szőrük” – nyilatkozta egyszer a The Sunday Timesnak. A kutya tematika egyébként nem véletlen, hiszen egyik kedvelt témáját a kutyák jelentik, és mindig ezek voltak a legnépszerűbb fotói. Ezek a képei Elliott Erwitt's Dogs címmel egy fotóalbum formájában is megjelentek, mindig úgy gondolta, hogy tulajdonképpen a kutyák is emberek, csak több rajtuk szőr.

erwittmmh004.jpgFotó: Elliott Erwitt fotóalbuma

A Magnum-fotós Erwitt képes volt meglátni a megdöbbentő szituációkat, de a hétköznapi helyzetekben is megtalálta a szokatlant a világ minden pontján. Az oroszul, angolul, franciául és olaszul beszélő Erwitt derűvel és szeretettel közelített az emberekhez. Erwitt képein egyrészt megjelenik az ember tágabb környezete, gyakran a humor forrása épp az ember pozíciója a körülötte lévő térben, másrészt közelről, egyetlen arckifejezés megragadásával is képes elmondani egy történetet. Az irónia mellett olyan erős érzelmeket is képes átadni a képeivel, mint a megrendültség. Ilyen Robert Capa sírjánál az édesanyja vagy a férjét gyászoló Jackie Kennedy. Erwitt több magazinnak is dolgozott, így megbízásai hozadékaként sok híres emberről készített képeket, mint például Marilyn Monroe-ról, Fidel Castróról, Charles de Gaulle-ról, és ő készített képet Richard Nixon és Nyikita Hruscsov "konyhai vitájáról".

erwittmmh001.jpgFotó: Elliott Erwitt fotóalbuma
erwittmmh002.jpgFotó: Elliott Erwitt fotóalbuma
erwittmmh005.jpgFotó: Elliott Erwitt fotóalbuma
erwittmmh006.jpgFotó: Elliott Erwitt fotóalbuma
erwittmmh007.jpgFotó: Elliott Erwitt fotóalbuma
erwittmmh003.jpgFotó: Elliott Erwitt fotóalbuma

(forrás: mno.hu; index.hu; nepszava.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása