Amikor még Lauda a Népligetben versenyzett - Hazai autóversenyek régi fotókon

Amikor még Lauda a Népligetben versenyzett - Hazai autóversenyek régi fotókon

2017. július 30. Mai Manó Ház

Az 1894-ben Párizs-Rouen között megrendezett első autóverseny hatására megalakult Magyarországon egy szűk körű társaság, amely az automobilizmus terjesztését tűzte ki céljául. Hatsek Béla műszerész nyomon követte az újságok versenyről szóló beszámolóit, sőt ki is utazott a helyszínre. Fellelkesülve a francia autóversenyen 1895-ben behozta az országba az első Benz Velo-t.
1900. november 30-án létrejött a Magyar Automobil Club. Lelkes szervezője Reimann Gyula a következő évben egy nemzetközi autós túrát próbált életre hívni. A túraútból azonban autókiállítás lett, amely június 20-23. között került megrendezésre a budapesti lóversenypálya területén. Ennek keretében indult az első magyar autóverseny futam.
Aki részleteket is meg szeretne tudni az első hivatalos versengésről, annak a Magyar Sport Enciklopédiájából idézünk: „A versenyben a legjobb időt és a könnyű kocsik kategóriájában a győzelmet Fényi Béla szerezte meg, aki az öt kört - 7LE-s Peugeot-jával – 13 perc 28,8 mp alatt teljesítette. A kiskocsik versenyét Spitz Arnold 6,5 LE-s Darracq-kal, a túrakocsik versenyét a bécsi Bierenz 10 LE-s Daimlerrel szerezte meg. Versenyen kívül Szapáry Pál gr. – a Magyar Automobil Club első elnöke – 24 lóerős Daimlerjével 11 perc 53,6 mp alatt tette meg a távot, és így 54 km/óra átlagsebességet ért el.”
Korábban soha nem versenyeztek még hivatalosan négykerekű járművek Magyarországon, így azt mondhatjuk, hogy az 1901-es versennyel vette kezdetét a sportág története.
Mai bejegyzésünkben a Fortepan gyűjteményében található hazai autóversenyeket dokumentáló képekből válogattunk. A fotók 1926 és 1970 között készültek. 

(forrás: fortepan.hu; huszadikszazad.hu)

Bár az autóversenyzés még ma is nagy népszerűségnek örvend, de az általánosan elfogadott tény, hogy az aranykora az 1950-es évek közepétől a '70-es évek közepéig tartott, amikor Juan Manuel Fangio, Stirling Moss, Jackie Stewart és Emerson Fittipaldi nevét harsogták a pályákon a hangszórók. A versenyeket már ekkor is tehetséges fotósok fényképezték, mint pl. Robert Daley, Rainer W. Schlegelmilch, Mike Hayward és talán legfontosabb közülük Jesse Alexander, akinek képeiből ITT találsz egy válogatást.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

ComLo 2017.07.31. 04:29:26

Tudom hogy csak vicces akart lenni de iszonyat gáz, hogy egy direkt történelmi cikknél a címben ekkora baromság van.
Az első és egyetlen népligeti nagydíjat 1936-ban rendezték.
Niki Lauda osztrák autóversenyző 1949-ben született. Az 1985-ös szezon végén vonult vissza.
Az újkori első magyar nagydíjat a hungaroringnél 1986-ban rendezték ...

gigantikus kertitörpe 2017.07.31. 06:00:04

@ComLo: ühüm, és a 12-es képhez mit fűznél hozzá? :)

ComLo 2017.07.31. 06:34:05

@gigantikus kertitörpe: Bocsi ezt benéztem és átsiklottam a kép fölött is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.08.02. 02:08:00

Mi a Manó!
Vajon a Sajó is megvolt már akkoriban?
Istenem, 7 meg 10 lóerős kocsik.
Manapság egy biciklis is erősebb ezeknél... :D

Niki Lauda meg hát ja, ő is volt kezdő.