Négy gyermek eladó. Érdeklődni a házban. (1948. augusztus 4.)

2017. augusztus 04. Mai Manó Ház

„A chicagói udvaron látható nagy ’Eladó’ tábla némán mesél Mr. és Mrs. Ray Chalifoux tragédiájáról, akiket kilakoltatás fenyeget. Mivel sehova sem tudnak menni, a munkanélküli szeneskocsi sofőr és felesége úgy dönt, hogy eladják gyermekeiket. Mrs. Lucille Chalifoux elfordul a fényképezőgéptől, amelybe gyermekei csodálkozva néznek. A felső lépcsőn a 6 és 5 éves Lana és Rae, alattuk a 4 és 2 éves Milton és Sue Ellen, 2.”
Az 1948. augusztus 4-én Chicago szegénynegyedében készült kép a fenti szöveggel jelent meg másnap, augusztus 5-én egy valparaiso-beli újságban, a Vidette-Messenger-ben.

4children4sale.jpgFotó: Négy gyerek eladó, Chicago, 1948. augusztus 4.

Bár a gyermekkereskedelem természetesen nem volt legális a második világháború után, ám a képek később Ohióban, Wisconsinban, Michiganben, New Yorkban, Pennsylvaniában, Iowában és Texasban is megjelentek. Néhány nappal később egy chicagói nő felajánlotta, hogy megnyitja otthonát a gyerekeknek, és a szülőknek munkahelyeket, otthont és pénzügyi támogatást is biztosít. Az elgondolkodtató fotóról - melynek készítője nem ismert - többen is azt állították, hogy megrendezett és az állapotos anya pénzt kapott a "színészkedésért". Ennek mindenképpen ellentmond, hogy két évvel később, két gyereket, két dollárért valóban eladtak.

4children4sale00
                                                                                                        4.jpgFotó: A Zoeteman és a Chalifoux család szerződésének egy darabja

RaeAnn Millset és Milton bátyját 1950. augusztus 27-én adták el a Zoeteman családnak. Nevüket Beverlyre és Kennethre változtatták, és bár korábbi életük szörnyű volt, de visszaemlékezéseik alapján az új otthonukban sem leltek igazi családra. Gyakran megkötözték őket az istállóban, és kénytelenek voltak hosszú órákon át dolgozni a földeken. RaeAnn 17 évesen elszökött otthonról, majd nem sokkal később elrabolták és megerőszakolták. Mivel terhes lett a terhes lányok otthonába küldték. A kisgyereket megszülte és azonnal örökbe adta.

4children4sale002.jpgFotó: A Zoeteman család

Milton történetéből megtudhatjuk, hogy új apja gyakran "rabszolgának" nevezte, mely egy olyan címke volt, amelyet akkor elfogadott, mert nem értette, mit jelent. Ahogy Milton idősebb lett, kamaszkorában egyre többször került szembe a törvénnyel, majd skizofréniával diagnosztizálták így egy bíró döntés értelmében választhatott a javítóintézet vagy az elmegyógyintézet között. Ő ez utóbbi mellett döntött, ahonnan 1967 júniusában engedték ki. Arizónába költözött és jelenleg is ott él.
A képen még az anya méhében növekvő kisgyerek, David is hasonló sorsra került. Ő egy közeli farmon élt Harry és Luella McDaniellel, akik csak néhány mérföldnyire éltek eredeti lakhelyétől. David úgy emlékszik, hogy az örökbefogadó szülei szigorúak, de szerető és támogatók voltak.

A két lánytestvérről nem sokat tudni, Lana 1998-ban halt meg rákban, Sue Ellenre a közösségi média segítségével találtak rá testvérei, ő úgy tudta, hogy legálisan adoptálták és már a Johnson vezetéknevet használta. Nem messze az eredeti otthonától nevelkedett és élt élete végéig a chicagói East Side szomszédságában. Sue Ellen 2013-ban halt meg. 

4children4sale003.jpgFotó: Jonathan Miano: Sue Ellen Chalifoux (balra) és RaeAnn Mills utolsó közös fotója,
The Times of North Northwest Indiana)

A Chalifoux gyerekekről soha nem készült több közös fénykép.

(forrás: rarehistoricalphotos.com; nypost.com; nwitimes.com; passport.blog.hu)

A fotótörténet egyik híres családi portréja méltán pályázik a legdrágább családi fotó címre is, hiszen 2007 októberében kb. 53 millió forintnak megfelelő összegért került leütésre a Sotheby's árverésén. Az Olaszországban készült képet ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása