Ti kértétek - mi elhoztuk! Vivian Maier képei újra a Mai Manó Házban

2017. augusztus 30. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház történetének egyik legnépszerűbb kiállítása volt a fényképező dadus, Vivian Maier képeit bemutató tárlat. John Maloof, az amatőr történész, tíz évvel ezelőtt, 2007-ben egy chicagói aukcióház árverésén bukkant rá egy jelöletlen, temérdek negatívot tartalmazó dobozra, s ezzel felfedezte a huszadik század egyik kiváló utcai fényképészét. Személyes érdeklődése szorgos kutatómunkává alakult, s az évek során feltárta a több mint 2000 tekercs filmből, 3000 nyomatból, és több mint 100 000 negatívból álló hagyatékot, melynek nagyobb részét Vivian Maier maga valószínűleg soha nem mutatta meg senkinek. A különleges történet a kétezres évek elején - Vivian Maier halála után - került az érdeklődés középpontjába, majd nem túlzás azt állítani, hogy a huszadik század egyik kiemelkedő alkotóját ismerhette meg a nagyközönség.
A titokzatos fotográfusnő fekete-fehér és színes képeit kedvelőknek jó hírünk van; John Maloof gyűjteményéből a Mai Manó Ház kérésére az amerikai partnerek által összeállított második sorozatot 2017 őszén mutatjuk be a Nagymező utcában.

Részletek hamarosan!

vmmmh2017.jpgFotó: Vivian Maier: Self-portrait, Chicago area 1/15, n.d. Chromogenic print; printed 2013 20 x 16 in. Photographer's collection stamp signed by John Maloof with date, print date, and edition number in ink on print verso.

(forrás: vivianmaier.com)

2007-ben, miközben a Chicago észak-nyugati oldalán fekvő Portage Park történetének felderítésén dolgoztam, véletlenül rábukkantam Vivian Maier titkos fotós kincseire. A felfedezés által beinduló események láncolata fenekestül felforgatta nem csak az utcai fényképezés világát, hanem az én életemet is. - John Maloof visszaemlékezéseit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása