Elek Judit Katalin: Antitabu (2007-2009)

2017. szeptember 27. Mai Manó Ház

Elek Judit Katalin a 2000-es évek elején robbant be a magyar kortárs fotográfiába szubjektív dokumentarista képeivel, melyeken a hazai fotográfia hagyományaival ellentétesen a saját életét állította fókuszba. Képei nyersen, és őszintén mutatják meg az identitás, az Én, a Nő szerepek keresése, és e szerepekbe való belehelyezkedés során talált arcokat, érzelmeket, helyzeteket. Elek legismertebb sorozata a ’Szeretőim, 2003” mérföldkő volt a kortárs magyar fotográfiában, a női szexualitás, párkeresés és a párhoz való idomulás a fókusza ezeknek a képeknek. 2000-es évekbeli munkáiban pl. 1day1photo.com projektben is azt kereste, hogy a digitális képalkotás eszközei, a digitális fényképezőgép és a mobiltelefonok kora hogyan változtatja majd meg az Önmagunkról alkotott képet. Mindezt a Facebook, Instagram és Tinder korszak előtt egy bő évtizeddel. Jelenleg a MOME DLA hallgatója, és hogy mostanában mivel foglalkozik, azt elmeséli az Útközben programsorozatunk következő beszélgetésén, ahol a fotográfust ezúttal is Winkler Nóra kérdezi. 

02_07_2008.jpgFotó: Elek Judit Katalin: 2008. 07. 02., Részlet az Antitabu sorozatból

A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház szervezésében került bemutatásra 2010-ben a sanghaji Museum of Contemporary Art-ban a LIVE SYNC. című kiállításunk, amelyen a kortárs magyar fotográfia egy szeletével ismerkedhetett meg a külföldi közönség. A kaleidoszkópszerű képet mutató tárlat tíz fiatal alkotó látásmódján keresztül, a jelen fotográfiájának változatos nyelvén és sajátos eszközeivel idézte fel a mai Magyarország sokszínűségét. A csoportos kiállításon Elek Judit az Antitabu című sorozatával szerepelt.
A kortárs technológiák segítségével egyre több ember teszi publikussá magánéletét illetve reprezentálja önmagát nap mint nap. Elek Judit számára is ez egy szükségesség, egyfajta mindennapi betevő: de ő ráadásként tudatosan keresi alteregóit és válogatja hozzá a díszletet. A fotográfus objektívjén keresztül hol kevésbé, hol erősebben torzul a mutatott kép és az általános intim hangvétel által a töredékeken keresztül bepillantást nyerhetünk egy idegen állandóan változó mikrokozmoszába. 

A képre kattintva Elek Judit Katalin Antitabu sorozatát találod. 

 

2017. szeptember 28. csütörtök 17.30
Vendég: Elek Judit katalin, fotográfus
A beszélgetést vezeti: Winkler Nóra

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása