Marie Curie helyett egy színésznő szerepel a Nobel-díjasokat bemutató bélyegsorozatban

2017. szeptember 29. Mai Manó Ház

A Curie házaspár nevét mindannyian hallottuk már, munkásságukat is fel tudjuk idézni, de szinte biztosak vagyunk abban is, hogy a róluk készült portrékat már csak kevesen ismernék fel.
Így járt néhány afrikai ország „bélyegfelelőse” is, hiszen a Zambiában, a Togói Köztársaságban, Maliban vagy éppen Guinea Köztársaságban megjelent hivatalos „Nobel díjasokat” ábrázoló bélyegeken nem Marie Curie látható, hanem Susan Marie Frontczak színésznő. Az eredeti képet 2001-ben készítette Paul Schroder fotográfus, aki a Manya: The Living History of Marie Curie című monodráma plakátjához fényképezte Frontczak színésznőt.

curie01.jpgFotó: Az eredeti 1912-ben készült fotó, mely valóban Curiet ábrázolja 
curie02.jpgFotó: Paul Schroder: Manya: The Living History of Marie Curie előadás plakátja, 2001 

A kép alapjául egy 1912-ben készült portrét választottak Marie Curieről, mely a varsói Curie múzeumban is megtalálható. A modell 2004-ben nyilatkozott a Science Buzz magazinnak, ahol elmondta, hogy évek óta játssza ezt a szerepet, több mint 300 előadása volt Amerikában és a világ számos országában, mégis vegyes érzelmekkel tud nyilatkozni a bélyegeken szereplő portréról, hiszen azokat nem csak az engedélye nélkül használták fel, de sajnos téves információkat is tartalmaz. 

curie03.jpgFotó: A Marie Curiet ábrázoló zambiai bélyeg
curie04.jpgFotó: A Marie Curiet ábrázoló bélyeg (Togói Köztársaság)
curie05.jpgFotó: A Marie Curiet ábrázoló bélyeg (Bissau-Guineai Köztársaság,)
curie06.jpgFotó: A Marie Curiet ábrázoló bélyeg (Mali)
curie07.jpgFotó: A Marie Curiet ábrázoló bélyeg (Guineai Köztársaság)

(forrás: petapixel.com)

Amikor egy magyar fotós (André de Dienes) Marilyn Monroeról készített képeiről bejegyzést állítottam össze blogunkra, a neten nagyon sok hamis, rossz adatokkal megjelent, megtévesztő aktfotót és portrét találtam a huszadik század ikonikus alakjáról, melyből külön posztot állítottunk össze, ezt a válogatást ITT találod. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása