Kép-kockák #26 - Richard Avedon: Jackie és John F. Kennedy (1961)

2017. október 22. Mai Manó Ház

2017 májusában – John F. Kennedy születésének századik évfordulóján – az Amerikai Nemzeti Történeti Múzeum különleges felvételeket állított ki az elnöki családról. A bemutatott képeket Richard Avedon készítette. Ő volt az egyetlen fotográfus, aki hivatalosan fényképezhette a leendő elnököt, a First Ladyt, valamint gyerekeiket. A családot a Harper's Bazaar magazin fotósa a rá jellemző háttér előtt 1961. január 3-án a floridai West Palm Beach-en fekvő Kennedy-birtokon, csupán néhány héttel a Fehér Házba költözés előtt fényképezte.
És ha úgy tűnik, hogy az alakok nem teljesen a fényképezőgépre koncentrálnak, akkor az azért van, mert a fotózás eléggé kaotikus volt. Azon a napon - 1961. január 3-án - az USA megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Kubával. A beiktatási ünnepségekre Oleg Cassini által Jackie számára tervezett ruhán is éppen ott dolgoztak a szabók. Avedon röviddel a fotók megjelenése után a Newsweeknek elmondta, hogy „Caroline-t az apjával fényképeztem, aki éppen emlékeztetőket diktált a titkárjának. ... Amikor megkértem, hogy forduljon felém, akkor abbahagyta a diktálást. De abban a pillanatban, hogy befejeztem, azonnal folytatta, ahol abbahagyta. Még sohasem láttam ilyen szellemi kontrollt.”
Shannon Perich, a National Museum of American History (Amerikai Nemzeti Történeti Múzeum) kurátora szerint „Avedon a karrierje csúcsán volt”, amikor ez a rövid fotózás történt. „[Avedon] megváltoztatta a portrékészítés fogalmát,” mondta Perich, arra utalva, hogy nem minden portré ábrázol mosolygó arcot. „Megkérdőjelezte, hogy a portréknak hízelgőnek kell-e lennie." 

avedonjfk007.jpgFotó: Richard Avedon: Jackie és John F. Kennedy, West Palm Beach, 1961. január 3. 

avedonjfk006.jpgFotó: Richard Avedon: Jackie és John F. Kennedy, West Palm Beach, 1961. január 3. 

avedonjfk001.jpgFotó: Richard Avedon: Jackie és John F. Kennedy, West Palm Beach, 1961. január 3. 

2007-ben a Thames & Hudson gondozásban jelent meg a Richard Avedon: the Kennedys: Portrait of a Family című 128 oldalas könyv, mely az elnöki portrék mellett a kontaktmásolatokat is bemutatja. A fotóalbum a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban megtekinthető és a Mai Manó Könyvesboltban megrendelhető.

avedonjfk003.jpgFotó: Richard Avedon: Jackie és John F. Kennedy fotózása, Kontaktmásolat, West Palm Beach, 1961. január 3. 

avedonjfk004.jpgFotó: Richard Avedon: Jackie és John F. Kennedy fotózása, Kontaktmásolat, West Palm Beach, 1961. január 3. 

avedonjfk002.jpgFotó: Richard Avedon: Jackie és John F. Kennedy fotózása, Kontaktmásolat, West Palm Beach, 1961. január 3. 

(forrás: time.com)

Annak ellenére, hogy Robert Capa öccsének nem volt egy újságtól sem megbízása, mégis úgy döntött, hogy követni fogja Kennedy, és ha úgy adódik, Nixon kampányát is. Cornell Capa képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása