Minden idők 100 legnagyobb hatású fotóiból színeztek ki 30 képet a Time magazin kérésére

2017. december 30. Mai Manó Ház

A fekete-fehér fotográfia ma már inkább művészi választás, de a színes fényképezés elterjedése előtti időben ez volt az egyetlen lehetőség. Ennek eredményeként a történelmi fényképek sokkal kevésbé élénken ábrázolják a múltat. Az eredeti fekete-fehér képek felhasználásával különböző művészcsoportok a korszerű technológia segítségével új életet lehelnek a régi fotókba, hogy az emberek új megvilágításban láthassák a felvételeket. A szakszerűen helyreállított és hitelesen kiszínezett fotók lehetővé teszik, hogy kapcsolatba léphessünk egy múltbéli korszakkal és olyan részleteket lássunk meg, amelyek életre keltik a történelmet. A képszínezők sohasem választják a rövidebb utat, ha kutatásról van szó. Aprólékos munkával biztosítják a kor helyszíneinek, öltözködésének, feliratainak és más múlandó dolgainak hitelességét különböző források révén, a műholdas felvételektől, az archívumoktól és az aukciós jegyzékektől kezdve a szakértőkkel, például az öltözködéssel foglalkozó ruhatörténészekkel való konzultációig.
Ennek ellenére természetesen a kiszínezett ruhadarabok csak nagyon ritkán adnak valós képet a fotókon szereplő személyek öltözködési kultúrájáról, így fordulhat elő, hogy egy-egy legendás fotó különböző színezett verzióin más-más színű ruhákat viselnek. - írtuk 2015-ben az ikonikus képek színezett verzióit bemutató posztunk bevezetőjében.
A Time fotógyűjteménye - amelyben minden idők száz legnagyobb hatású fotója látható - a The Most Influental Images of All Time címen 2016 novemberében jelent meg. A fotók vagy filmekből származó képkockák között sok világszerte ismert kép van. A magazin szerkesztői történészekkel, képszerkesztőkkel és kurátorokkal is beszéltek világszerte, ahol lehetőség volt rá a Time stábja pedig interjúkat készített a fotósokkal, a képek szereplőivel, barátokkal, családtagokkal, hogy minden képhez mellékelhessenek egy-egy esszét. A kiválasztott fotók között van a világ legelső fényképe, az első emberábrázolás, Matthew Brady híres Abraham Lincoln-portréja, az Iwo Jimánál lengő zászló, amit Joe Rosenthal fotózott és az Alfred Eisenstaedt által 1945-ben a Time Square-en lekapott csókolózó pár is.

color001.jpgFotó: Joseph Nicéphore Niépce: Kilátás a dolgozószobából, 1826 v. 1827 © Sanna Dullaway/TIME
color002.jpgFotó: Louis-Jacques-Mandé Daguerre: A Boulevard du Temple látképe, Párizs, 1839 © Sanna Dullaway/TIME


A Time válogatásában 2016-ban megjelent fekete-fehér képeket a szerkesztők kérésére még ugyanabban az évben Sanna Dullaway művész, képszerkesztő színezte ki. A 30 színezett képet a fotóra kattintva találod. 

color003.jpgFotó: Margaret Bourke-White: An iconic photograph of Gandhi at a spinning wheel, 1946 © Sanna Dullaway/TIME


(forrás: mult-kor.hu; time.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása